Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Kőszegi Várszínház - Orlai Produkció: Grecsó Krisztián: Vera

IH Rendezvényközpont 2023.05.21. 19:00

monodráma

Grecsó Krisztián regényének bemutatóját 2019 márciusában tartottuk Szegeden – ezúttal a nagysikerű szegedi regény színpadi adaptációját hozzuk el az IH Rendezvényközpontba.

Egy kislány a nyolcvanas évek Magyarországán. Figyel, tanul. Tanulja a világot, aminek a megértése bármikor nagy feladat lenne, de ebben az évtizedben különösen is az. Tanulja a többi gyereket, hogy miben olyan, és miben más, mint azok. Tanulja a felnőtteket, akikkel (egyre inkább úgy érzi) nem stimmel valami. És ahogy elmerül a sok kis részletben, szépen lassan világossá válik számára: a körülötte lévők nem mondanak igazat. Nem úgy van semmi, sem a felnőttekkel, sem a fiúkkal, sem a tanárokkal, sem az apjával, az anyjával, a sosem látott nagyszüleivel, mint ahogy gondolta. És mialatt először lesz életében szerelmes, először csalódik másokban, először rúgja szét a biztonságot, amiben addig kisgyerek volt – azalatt arra is először döbben rá életében, hogy akikben a legjobban bízik, azok hazudnak neki. Mit kezd a család sötét titkaival egy gyerek? Mit kezd a hallgatással, az évtizedekkel korábbi tragédia nyomaival, a pállott évtized kellemetlen szagával, a félrefordított tekintetekkel, az egyre kevesebb meggyőződéssel beléfojtott szóval? De a kiskamaszkor nem csak a trauma, hanem a trauma ellenszere is egyben – pont felnőtt annyira, hogy megértsen mindent, és pont gyerek annyira még, hogy ellenszereket találjon. Lehet, hogy az, hogy ő egy gyerek, valójában nem hátrány ebben a nyomozásban, hanem olyan lehetőség, ami csak neki jutott. Csak ő tudja megemelni azt, ami már szinte agyonnyomja a felnőtteket. Úgyhogy nekilát, hogy mindennek a végére járjon…

„Grisnik Petra eddigi (sztem) legnagyobb munkája az, hogy Grecsó Krisztián Vera című művét színpadra dolgozta és előadja.”
(Veiszer Alinda)

„A színésznő idevarázsolja a kor hangulatát a Párizsi kocka ízétől az úttörőcsapatig, az ismert slágerektől az akkor nyíló áruházakig. Néha megríkat, de a sajátos gyerekhumor eszközével meg is nevettet. Megszólal gyerekhangon, szülőket alakítva, tanárokat utánozva és idősek hangján is. Magával ragadó a jelenet, melyben egy pár cipővel játssza el, hogyan látja a gyerek kívülről a szülők vitáját.”

„[…] Grisnik Petrát az üdeségével, az energiáival, a hosszú szöghajával, a „hirtelen megnyúlt” típusú alkatával, a kinőttszerű pulóvere alól kivillanó meztelen hasával könnyen elfogadjuk nyiladozó értelmű gyereknek. Hiszen ő a kislány belvilágát ismerteti meg velünk: az önmagával dialogizáló, a felnőttvilágra reflektáló Tátrai Vera ügyeibe avat be. De abban például, ahogy a felnőttekkel zajló párbeszédekben általában felfelé néz, megképződik az alárendeltsége mellett a konkrét nézőpontja is.”
Stuber Andrea: Panta Rhei, revizoronline.com

„Grisnik ugyanis zsigerből játszik: mintha az általa megformált kislány minden egyes, korántsem könnyen átélhető életeseménye, az ezekből keletkező lelki meghasonlás-érzete a gyomrából, a szívéből jönne, valahonnan olyan mélyről, ami kizárja a felszínes játék mindenféle lehetőségét. A fent említett, a többi szereplőt megidéző stílusbravúrok mellett tehát legalább annyira átérezzük Grisnik játékán keresztül Vera sorsát, mintha amikor Grecsó könyvét olvassuk.”
Gyürky Katalin: Szomorú, izgulós ráébredés, hajdupress.huA színpadi mű Grecsó Krisztián képviseletében a Proscenium szerzői ügynökség Kft. engedélyével került bemutatásra.
Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma Előadó-művészeti Szervezetek Többlettámogatása címszó alatti EMT-E-19-0058 pályázati támogatás révén valósulhatott meg.

www.koszegivarszinhaz.hu * www.facebook.com/varszinhaz
www.orlaiprodukcio.hu * www.facebook.com/orlaiprodukcio
www.grecso.hu * www.facebook.com/grecsokrisztian

Az előadás hossza: 75 perc szünet nélkül

Jegyár:
- elővételben: 1-15. sor: 4900 Ft, 16-26. sor: 4500 Ft
- az előadás napján 5500 Ft
- diákigazolvánnyal 3500 Ft

Jegyvásárlás:
- online az IH Rendezvényközpont oldalán
- offline: az IH Rendezvényközpontban hétfőtől péntekig 8-20 óráig, szombaton 10-18 óráig (fizetési lehetőségek: készpénz és bankkártya)
Kedvezményes jegy csak személyesen vásárolható, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot!
További jegyvásárlási tudnivalók itt.Vera: Grisnik Petra
A regényt színpadra átdolgozta: Grisnik Petra
Fény: Bakos Zoltán
Díszlet: Trifusz Péter
Zene: Táborszky Bence
Ötlet: Gelencsér Ildikó
A rendező munkatársa: Skrabán Judit
Rendező: Göttinger Pál

 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006