Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Sorvezető Hírek

2012 - Újra Sorvezető, új helyszíneken, újabb korosztályok bevonásával!
2012 tavaszán két alkalommal várjuk a Sorvezető beavató színházi nevelési programunk keretében a kisebbeket és a nagyobbakat.

Május 24-én, csütörtökön a GoBe Társulat művészeinek - Góbi Rita és Parti Péter táncművész, Gerzson János zenész - vezetésével ismerkedhetnek a kisiskolások a színházzal, a tánccal, de legfőképpen önmagukkal és egymással Bartók Fából faragott királyfijának segítségével. A közös munka folyamán a gyerekek eljátsszák a szereplőket, megelevenítik Bartól mesebeli erdejét, amely igazi erőpróba a királyfiaknak és a fáknak egyaránt… 
Az igazi közösségi élmény 11.30-kor veszi kezdetét a REÖK-ben, a belépés ingyenes.


Június 5-én, kedden, 19.30-tól a középiskolásokat és fiatal egyetemistákat várjuk állandó játszóhelyünkön, a Régi Zsinagógában a Fregoli szindróma - avagy nem a ruha teszi az embert című táncszínházi előadásra. A groteszk hangvételű produkció Réti Anna Lábán Rudolf-díjas táncos-koreográfus, Claudio Stellato Belgiumban élő olasz előadóművész és koreográfus, Amos Ben Tal Hollandiában élő izraeli táncművész, koreográfus, zenész, a Noblesse nevű rockzenekar vezető énekese és gitárosa, valamint Újvári Milán táncos-korográfus, a Radioballet nevű projekt vezetője első közös munkája. Az előadás az Európai Unió Kultúra Programjának támogatásával valósult meg.
A méretarányos érzelem-show után Réti Annával és Újvári Milánnal beszélgethetnek az érdeklődők.


A 2012-es Sorvezető beavató színházi nevelési program támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.
Jegyáraink nem változtak: diákoknak 500 Ft, kísérő tanároknak ingyenes a belépés.
Szeretettel várjuk a színház iránt érdeklődő diákokat!


Shakespeare-adaptáció a Sorvezető első őszi előadása

Szeptemberben 2, októberben 3 alkalommal kínálunk programokat a Régi Zsinagógában, terveink szerint novembertől pedig folytatjuk osztályterem-színházi programsorozatunkat.

Szeptember 12-én, hétfőn, 19.30-kor az RésJ című Shakespeare-adaptációt kínáljuk, amely a szerző legnépszerűbb, a fiatalok körében is legismertebb művének, a Rómeó és Júliának színpadi megfogalmazása. Az előadás rendezője Mándy Ildikó Harangozó Gyula-díjas táncos-koreográfus, aki az elmúlt években három, kifejezetten fiataloknak szóló Shakespeare-adaptációt (a Macbeth, a Rómeó és Júlia és a Hamlet feldolgozását)  mutatott be társulatával.


2011- Újra Sorvezető, új helyszíneken!

Tavaly tavasszal indult Sorvezető elnevezésű beavató színházi programunk keretében négy szegedi középiskolába hozzuk el a A gyáva című előadást.
A Nézőművészeti Kft és a Manna Kulturális Egyesület közös előadását március 23-án a Waldorf Iskolában és a Gábor Dénes Gimnáziumban, 24-én pedig a Ságvári Endre Gimnáziumban és a Tömörkény Gimnáziumban nézhetik meg a diákok. A darab egy drogos fiú életébe enged bepillantást,. A fiút Kovács Krisztián, az apát Scherer Péter játssza, aki a rendezője is a produkciónak.

Az előadás alkotói a nezomuveszeti@gmail.com mailcímen várják a nézői reakciókat, felmerülő kérdéseket, az előadást szívesen fogadó iskolák érdeklődését.
Mi is kíváncsiak vagyunk a véleményedre - nem kell mást tenned, csak regisztrálnod (név, email-cím, jelszó), majd a bejelentkezés után az Előadások menüben kikeresni a produkciót.

***

Logópályázat és korhatáremelés

Logópályázat
A MASZK Egyesület pályázatot hirdet a Sorvezető beavató színházi programsorozata logójának megtervezésére.
A pályaműveket a Sorvezető programban részt vevő iskolák - a szegedi Deák Ferenc, Tömörkény István, Ságvári Endre, Radnóti Miklós és a Waldorf Gimnázium, valamint a szentesi Horváth Mihály Gimnázium  – diákjai 2010. október 19-éig küldhetik el,
e-mailben (tárgyként tüntessétek fel: 'logópályázat').
A legjobbnak ítélt pályamű készítője 5 db belépőjegyet nyer a MASZK Őszi Kollekciójának záró programjára, a Napra különleges, akusztikus lemezbemutató koncertjére, melyet 2010. október 22-én rendezünk meg.

Felemeltük a korhatárt!
2010 októberében egyénileg is csatlakozhatsz a Sorvezető programhoz – akkor is, ha már elmúltál 18 (de még nem vagy több, mint 21), és már kinőttél a középiskolából. Októberben figyelmedbe ajánljuk többek között a Tünet Együttes Priznic, és a Kosztolányi Dezső Színház – Urbán András Társulata The Beach című előadásait.
Nem kell mást tenned, mint magaddal hozni és felmutatni érvényes diákigazolványod – így a Sorvezető programjaira 300 Ft-ért válthatsz jegyet és részt vehetsz az előadásokat követő beszélgetéseken is.  Izgalmas produkciókkal és forró teával várunk!

***
Rád vár a Sorvezető Kreatív!
Legyen az vers, esszé, novella, kritikai elemzés vagy forgatókönyv, rajz, fotó vagy kisfilm - nyitottak vagyunk rád!
Részletek itt. Mutasd magad!

***
Mostantól közvetlenül is értékelheted a látott produkciót, de kérdezhetsz is. Nem kell mást tenned, csak regisztrálnod (név, e-mail-cím, jelszó), majd a bejelentkezés után az Előadások menüben kikeresni azt a produkciót, amivel kapcsolatban mondandód van.
Nincs ellenünkre a kritika és a vita - de felhívjuk a figyelmedet, hogy az ide nem illő tartalmakat utólag moderáljuk! Szóval maradj a témánál, és tartózkodj a személyeskedéstől, a durva, személyiségi jogokat sértő vagy gyűlöletkeltő megjegyzésektől és a politikától plíz. Ilyesmikre bárki képes - mi rád, a te véleményedre vagyunk kíváncsiak! Köszönjük, ha megosztod velünk.

***

Sorvezető – a MASZK Egyesület beavató színházi programja


2010 tavaszán elindított rogramsorozatunk elsődleges célközönsége a középiskolás korosztály, nekik szeretnénk lehetőséget teremteni arra, hogy közelebb kerülhessenek a kortárs művészetekhez, az alkotókhoz, hogy bepillantást nyerjenek az alkotási folyamatba. Azt szeretnénk elérni, hogy újra közösségi élmény legyen a színház, hogy a diákok az előadások után az alkotókkal együtt beszélgetve dolgozzák fel élményeiket, fogalmazzák meg problémáikat, mondják el véleményüket. Az előadásokat követő beszélgetések, illetve az előzetesen nyújtott információk szándékunk szerint valódi kapaszkodókat adnak a megértéshez. Azt szeretnénk elérni, hogy a Régi Zsinagógába (talán első ízben) látogató diákok olyan közegben találkozzanak a kortárs művészettel, amelyben nem feszengnek, amelyben képesek megfogalmazni és elmondani gondolataikat, érzéseiket, kérdéseiket, miközben észrevétlenül gazdagodik a személyiségük, nyitottabbá, tájékozottabbá – ezáltal magabiztosabbá – s végső soron tudatos és igényes kultúrafogyasztóvá válnak.A magabiztosabb gondolkodás és kommunikáció pedig az élet minden területén (az iskolában, otthon, a kortárscsoportban stb.) hasznukra válhat.

Azt is reméljük, hogy a programokat látogató diákok egy másfajta önkifejezéshez is kedvet kapnak, és az általunk kínált  előadások -  a témák, az alkotók, vagy egy-egy elhangzó zenemű - a fiatalokat is alkotásra serkenthetik. Ennek, az így születő verseknek, esszéknek, fotóknak, rajzoknak, kisfilmeknek stb. kívánunk teret adni a Kreatív menüben.
Reméljüük, minél több fiatal csatlakozik hozzánk.

Az előadásokra és a beszélgetésekre természetesen nem csak diákokat várunk!

A program támogatója: OSI – Open Society Institute; NKA Színházi Szakmai Kollégium

***
Sorvezető - szeptemberi előadások

2010. szeptember 13. hétfő, 19.30
Unokák Színháza (Debrecen): F.A.L.
versszínház

2010. szeptember 20. hétfő, 19.30
Gergye Krisztián Társulata: Danse Macabre - haláltánc koreográfia
táncszínházi előadás

2010. szeptember 29. szerda, 19.30
Duna Táncműhely: Fosszíliák
táncszínházi előadás

Részleteket, fotókat és háttéranyagot itt találsz!
A programokra a belépőjegy diákoknak 300 Ft, csoportok esetén a kísérőtanároknak ingyenes.

***
Sorvezető - tavaszi programjaink voltak

2010. május 18. kedd, 19.30
Fehér Ferenc: Tao te
tánc- és mozgásszínház

2010. május 20. csütörtök, 19.30
Független Színház: Tollfosztás – „tolerancia-színház”

2010. június 4. péntek, 19.30
Szavakat fúvok – Dunai Tamás önálló estje

Programleírást és háttéranyagot itt, fotókat itt, kritikákat az előadásokról itt találsz.

Nagyon köszönjük az együttműködést fellépőinknek, a pedagógusoknak és diákjaiknak!

***

SORVEZETŐ
– a MASZK Egyesület beavató színházi programja –

A MASZK Egyesület húsz éve van jelen, tölt be vezető szerepet Szeged kortárs színházi életében. Munkánk során egyre gyakrabban szembesülünk két ténnyel: ez egyik, hogy sokakat riaszt a kortárs művészet kifejezés, ami részben természetes reakció, hiszen sok néző nem érti, nem tudja, hogyan kell, hogyan lehet egy kortárs művet megközelíteni. Ugyanakkor nagyon sokan versengenek a néző-ért: a klasszikus műfajok és a megszokott helyszínek mellett számtalan lehetőség közül választhatunk bármely hétköznapon, hiszen az utóbbi húsz évben, elsősorban a nagyvárosokban, rendkívül eltérő színvonalú és igényességű programokból álló kulturális túlkínálat alakult ki, a fogyasztás pedig egyre személyesebbé vált. Ki sem kell mozdulni az otthonokból, hogy bejöjjön a világ: a legifjabb generáció kulturális fogyasztási szokásait nagyban meghatározza a televízió, a rádió és az internet.

Ezek a tendenciák arra sarkalltak bennünket, hogy megvizsgáljuk és elemezzük a befogadói attitűdöket, és a tanulságok levonása után, lehetőség szerint olyan kulturális közeget hozzunk létre, amiben a közönségünk magabiztosabban, jobban érzi magát. Fontosnak tartjuk azt is, hogy ne csak egyes előadásokat, alkotásokat kínáljunk, hanem segítsünk a befogadásban, közelebb hozva alkotót és közönséget. Ezt a célt szolgálja most induló SORVEZETŐ elnevezésű beavató programunk, melynek célközönsége a középiskolás korosztály, nekik szeretnénk lehetőséget teremteni arra, hogy közelebb kerülhessenek a kortárs művészetekhez, az alkotókhoz, hogy bepillantást nyerjenek az alkotási folyamatba. A tavaszi kínálatban két táncszínházi előadás, pódiumelőadás és egy különleges amatőr színházi előadás szerepel – a műfaji sokszínűséggel az is a célunk, hogy a programban helyet kapjanak a befogadás szempontjából könnyebb és nehezebb előadások is.

Fontosnak érezzük azt is, hogy a program ne csak a művészeti iskolák tanulóinak nyújtson élményt, hanem egy általános tantervű középiskola diákjainak is. A beavató színház egy tanulási folyamat, mely megismerteti a résztvevőkkel a színház nyelvét, bepillantást enged az alkotás folyamatába, megtanítja őket látni, olvasni az apró jeleket, szimbólumokat. A beavatás egyik célja, hogy a résztvevőkből színházértő nézők váljanak, de épp ilyen fontosnak tartjuk azt is, hogy a beavatás, az előadások befogadása elősegítse a fiatalok személyiségfejlődését. Szeretnénk elérni, hogy a diákok valódi élményben részesüljenek a műalkotással való találkozáskor, illetve, hogy maguk az alkotók vezessék be a diákokat a mű világába, „emberközelivé” téve ezzel a művészet és az alkotás folyamatát – egyúttal visszajelzést is kapva a közönségtől. Fontos, hogy a résztvevő diákokban megfogalmazódjanak kérdések az előadásokkal-produkciókkal kapcsolatban, és fontos, hogy valamilyen választ kapjanak ezekre – az alkotótól, a beszélgetést vezető szakemberektől, egymástól, önmaguktól.
Azt szeretnénk elérni, hogy újra közösségi élmény legyen a színház, hogy a diákok az előadások után az alkotókkal együtt beszélgetve dolgozzák fel  élményeiket, fogalmazzák meg problémáikat, mondják el véleményüket. Láthassák, hogyan készül egy előadás, hogyan jelennek meg a problémáik, minek mi a jelentése az adott produkcióban, hogyan érzik magukat az alkotók, stb. Az előadásokat követő beszélgetések, illetve az előzetesen nyújtott információk (a későbbiekben beavató órák) szándékunk szerint valódi kapaszkodókat adnak a megértéshez. Azt szeretnénk elérni, hogy a Régi Zsinagógába (talán első ízben) látogató diákok olyan közegben találkozzanak a kortárs művészettel, amelyben egyáltalán nem érzik magukat kényelmetlenül, amelyben képesek elsajátítani a termékeny kételkedés képességét, olyasfajta gondolkodó és nyitott szemléletmódot, amely minden műalkotás befogadásához alapvető.

A beavató programot – melyet terveink szerint 2010 őszétől továbbfejlesztve, több lépcsőben folyamatos vállalásunkká tennénk – nem csak azért tartjuk
fontosnak, mert a mai középiskolás korosztály a kortárs művészetek jövőbeli potenciális közönsége, illetve közöttük vannak a leendő alkotók és mecénások. A jelenben is fontos, hogy az 1998 óta kortárs előadóművészeti központként, befogadó színházként működtetett Régi Zsinagógába eljövő közönség értő szemmel nézze, élvezze és értse az itt bemutatott produkciókat. Feladatunknak érezzük, hogy ebben a közegben teremtsük meg az alapjait a kortárs színházi alkotások befogadásának, hiszen hosszú távú célunk – és az alkotókkal együtt érdekünk –, hogy a művészeti élmény ne korlátozódjon a klasszikus kőszínházi tradícióra, illetve a „konzervmúfajokra"”, hanem programunkkal az oktatás, a nevelés részévé tegyük az élő, friss kortárs művészettel való találkozást úgy, hogy a diákok ne feladatként, hanem lehetőségként, a tanárok ne újabb kötelezettségként, hanem segítségként éljék meg ezt.

Az egyes előadásokat a diákok aktív részvételére épülő beszélgetős/feldolgozós rész követ. A beszélgetéseket lehetőség szerint szakember (drámapedagógus, színházi ember, kritikus) moderálja, aki minden véleményt, ötletet meghallgat, vitára serkent, ha kell, „fordít” az alkotók és nézők között, terelgeti a beszélgetést fontosabb emberi, erkölcsi kérdések, problémák köré, hogy a közösen gondolkodás által az előadások a mai tudásunkat erősítsék, a fiatalok önmagukra, a saját problémáikra, bajaikra is reflektálhassanak. Ebben a kommunikációban szándékaink szerint mindenki tanul mindenkitől, a tanár, a diák, az alkotók. Azt szeretnénk elérni, hogy miközben a diákok élményszerűen beavatódnak a kortárs színházi alkotások világába, egyéb, őket és környezetüket segítő készségeik is fejlődjenek, gazdagodjon személyiségük.:
Lássanak meg komolyabb összefüggéseket a világban, és merjék alakítani a világuk.
Tanulják meg megérteni, elfogadni a másikat, pontosabban kifejezni magukat, érzéseiket, gondolataikat.
Tanuljanak egyszerre több nézőpontból rálátni a problémákra és saját magukra.
Tanulják meg tisztelni mások értékrendjét, tiszteljék a másságot, tolerálják mások érzelmeit, gondolatait.
Szeretnénk, ha az itt szerzett élmények, benyomások, tapasztalatok a diákokat is alkotásra, önkifejezésre serkentenék.

Reméljük, hogy programunk hasznos lesz a benne részt vevő diákok és pedagógusok számára. Tapasztalatainkat terveink szerint partnerintézményeinkkel és a beavató programban részt vevő alkotókkal, művészekkel, pedagógusokkal együtt dolgozzuk majd fel.

A programsorozat alakulását, állomásait, eredményeit bárki figyelemmel kísérheti honlapunkon.


 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006