Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Jelen

Az, hogy az ország ismert kulturális vízfejűsége mellett egy vidéki városban a MASZK elmúlt 15 évét jellemző nagyságrendű és színvonalú, nem-kormányzati (NGO) helyzetben levő színházi életet lehetett kialakítani (saját színházi épület és stabil költségvetési támogatás nélkül!), valódi műhelymunkát lehetett megteremteni, csak Szegedre igaz.

Tapasztalataink azt mutatták, hogy munkánk nem csak a város kulturális kínálatát bővíti, de tevékenységünkre, a fesztiváljaink és befogadó jellegű Ex-stasis programunk adta fellépési lehetőségekre a budapesti csoportok is igényt tartanak: a főváros korlátozott és gyorsan kimerülő (sőt: egyre-másra megszűnő!) alkotóhelyei nem elégségesek a művészeti élet mozgásban tartásához, a folyamatos alkotótevékenység hátterének biztosításához. A produkciók frissen tartásához és a utaztatás adta tapasztalatszerzéshez elengedhetetlenül fontos a vidéki – és külföldi – fellépési lehetőség. És a kezdetektől érdeklődés mutatkozott munkánk iránt nemzetközi téren is – művészek és szakmai szervezetek részéről is.

Az elmúlt másfél évtizedben ezen törekvésünk közben városi, országos és nemzetközi szinten is több együttműködési programban vettünk részt, több száz partnerrel kerültünk kapcsolatba. 2005 őszén ez az út új állomáshoz érkezett: egy azonos elvek mentén, remélhetőleg hosszú távra szerveződő szakmai társulás tagjai lettünk – egyetlen vidéki befogadó centrumként. Reményeink szerint ez nem csak az elmúlt másfél évtized munkájának eredménye, hanem egyúttal egy új, magasabb szakmai szinten, stabilabb pénzügyi háttérrel folytatható munka kezdete is.


BESZT - Befogadó Színházak Társulása

 A szakmai közvéleményben már régen evidencia, hogy a független, kortárs színház és tánc infrastruktúrája és helyzete rendkívül rendezetlen és elmaradott körülmények között működik. Ebben a helyzetben a következők figyelhetők meg:

- Egyrészről komoly hazai és nemzetközi eredményeket tud felmutatni ez a terület, annak ellenére, hogy a fejlődéssel egyáltalán nem tartott lépést a finanszírozás.

- A másik oldalról viszont a struktúra szereplői kiszolgáltatott helyzetben kénytelenek asszisztálni olyan folyamatoknak, melyek a progresszív alkotás szinte teljes megszűnéséhez vezethetnek.

Ezt felmérve, a kortárs művészetek befogadásával foglalkozó intézmények megalakítottak egy együttműködési felületet BESZT (Befogadó Színházak Társulása) néven. A résztvevők identitását a kortárs színház és tánc tiszta profilú, társulattól és egyéb művészi formációtól független befogadása határozza meg.

A BESZT alapvető feladatai a következők:


- Önálló, a művészi formációktól független, perspektívát nyújtó pénzügyi alap létrehozása, a működési költségek finanszírozására, mely lehetőséget nyit a Befogadó helyek professzionális működési feltételeinek megteremtésére.

- Független, a Helyek kezelésébe rendelt produkciós támogatási keret megteremtése, mely a független alkotók és társulatok számára új finanszírozási szintet hoz létre.

- Fórum, amely által lehetőség nyílik stratégiai együttműködések kialakítására és közös kultúrpolitika demonstrálására, mely a kultúra egészében méltó helyet biztosít a kortárs független művészeteknek.

- Fórum, amely a művészi folyamatok elemzésével igyekszik az eddigieknél hatékonyabb támogatást nyújtani az alkotáshoz, a fiatal tehetségek felfedezéséhez.

- Fórum, amely a már felépített nemzetközi kapcsolatrendszerekre építve képes a magyar kortárs művészetet a nemzetközi színtéren is megjeleníteni.

- Fórum, amelynek szereplői, egymással szoros kapcsolatot kialakítva, egymásra épülő rendszert alkotnak, a kortárs színházi és táncélet revitalizálása és a minőségi munka érdekében.

- Fórum, amelynek szereplői az önmaguk által kialakított struktúra fejlesztését és nyitottságát folyamatosan fent kívánják tartani. Ezzel párhuzamosan a fórum résztvevői közösen alakítják ki az együttműködés további lehetőségeit az állami-önkormányzati színházakkal, és más független intézményekkel.

Mindezekből jól látszik, a BESZT azért jött létre, hogy azok a színházak, amelyek a kortárs innovatív művészettel elkötelezetten foglalkoznak, végre igazi felelősséggel bíró, méltó Helyei legyenek a független művészetnek - bízva abban, hogy idővel financiális szinten is természetes részei lesznek a magyar kultúrának.

BESZT portfólió – 2006. augusztus

 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006