Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

THEALTER

A THEALTER 1991-ben indult nyári nemzetközi színházi fesztivál, amely a térség legrégebbi, a legutóbbi évekig egyetlen évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválja. Évről-évre olyan független, azaz innovatív művészi közösségeket látunk vendégül, akik a komplex színházi nyelv művelésében értek el kimagasló esztétikai és színháztörténeti jelentőségű eredményeket, és nyitottak vagyunk minden új kísérletre is. A kezdetektől nagy hangsúlyt fordítunk a határon túli magyar színházak bemutatására, 2003-tól a „Déli Vonal” koncepció kidolgozásával adtunk fesztiválunknak végleges karaktert: a hármas határ közelében földrajzi és kulturális találkozási pontot kínálva különös figyelmet fordítunk a Balkán és Kelet-Európa izgalmas, újító alternatív társulataira, alkotóira. Zenei, képzőművészeti, szabadtéri, gyerek- és szakmai kísérőprogramok gazdagítják a találkozó műsorát. 2012 óta fesztiválhíradóinkban mozgóképes formában is beszámolunk az eseményekről.
A fesztivál logóját és plakátjainkat a kilencvenes évek közepe óta Baráth Ferenc jegyzi, akit THEALTER-sorozatáért 2003-ban a képzőművész szakma Arany Rajzszög díjjal jutalmazott.

Az elmúlt huszonhét évben a Régi Zsinagóga, a THEALTER és a MASZK neve szorosan összekapcsolódott. Eddigi tevékenységünk nyomán több mint 30 ország több mint 200 színházi alkotóműhelye mutatkozott be városunkban, sokan elsőként Magyarországon.

Az elmúlt 27 év alatt olyan generációk nőhettek fel városunkban, melyeknek módjában állt a világszínház kiemelkedő alkotóival, innovatív művészeti műhelyeinek munkáival találkozni.

Az utóbbi évek egyik legfontosabb innovációja a THEALTER Tea for Two tréningkurzus, ahol 17 év feletti, hazai és határon túli, közép- vagy felsőfokú művészeti oktatásban résztvevő fiatalok dolgoznak együtt 2-3 kiváló alkotóval. A műhelymunkát nyilvános tréningbemutató követi, melyeket rögzítünk.

Fő helyszínként a Régi Zsinagóga és a Kisszínház várja a fellépőket és a közönséget, de lehetőség szerint évről-évre bevonunk új helyszíneket is.

A nagykorúvá érett fesztivál történetében a 2008-as esztendő a metamorphosis, a 2009-es az illúzió éve volt. 2010-ben a hetvenéves Tolnai Ottót ünnepeltük színházzal, 2011 a fiatalok, 2012 a függetlenek, 2013 a figyelő tekintet és a nyúl, 2014 a puttók éve, 2015 a jubileumi, negyedszázados fesztivál, 2016 a macska, 2017 pedig a kutyák éve volt.

2018 a mindig éber, a veszélyre hangos gágogással figyelmeztető, csapatban igen hatékony liba éve.

Az Európai Fesztivál Szövetség EFFE-minősítését második alkalommal elnyerő THEALTER olyan fesztivál, amely hagyományai, erényei megtartása mellett úgy tud megújulni, hogy még többet és még jobbat adhasson a közönség és a szakma számára.

2018-ban 9 nap alatt 11 helyszínen közel 60 eseményt, 5 premiert, 7 magyarországi bemutatót, szabadtéri, gyerek- és szakmai programokat kínálunk, így mindenki megtalálhatja a kedvére való programot. Biztosak vagyunk benne, hogy az idei év is tartogat meglepetéseket, felejthetetlen, meghatározó pillanatokat a közönség és a szakmabeliek, a szegediek és az ide látogatók számára.

A THEALTER karakterét megőrizve a programkínálat fókuszpontjába ezúttal 6 határon túli társulat 8 kivételes produkciója került, visszatérő vendégeink, a kiváló hazai és szegedi alkotók mellett hagyományainkhoz híven több tehetséges, fiatal alkotócsapat is bemutatkozik a szegedi közönségnek.

Idén is vannak tehát „elsőbálozóink”: a celldömölki Soltis Lajos Színház társulata két produkciót mutat be a fesztiválon, mindkettő többszörös díjnyertes előadás. A Dollár Papa Gyermekei is első ízben lesz a fesztivál vendége tabudöntögető produkciójával, a táncelőadások kedvelőinek pedig Rózsavölgyi Zsuzsa performanszát ajánljuk. Aktuális kérdésekkel foglalkozó, merész előadásokkal mutatkozik be az FAQ Színház, Kelemen Kristóf és Pálinkás Bence György, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói.

Az idei fesztivál programjának is kiemelt része a műhelymunka, a színházi képzésben résztvevő fiatalok részére meghirdetett tréningkurzusok vezetésére Sardar Tagirovsky rendező, színész és Lénárd Róbert rendező, drámaíró, dramaturg, az Újvidéki Színház művészeti vezetője vállalkozott. Az izgalmasnak ígérkező tréningbemutatókat augusztus 10-én láthatja a közönség.

Huszonnyolcadik alkalommal is értéktartó és értékteremtő programsorozat összeállítására törekedtünk, amely a színház életképes és megújulni tudó arcát mutatja fel, elsősorban a közönség, a közösség számára. Fontos számunkra a közönségünk – reméljük, ezt idén is érezni fogja minden fesztivállátogató, és reméljük, mi is fontosak maradunk a nézőknek.

A jövő folytatódik.

További információ a fesztivál 2018-ban megújult honlapján: www.thealter.hu 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006