Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Menedzsment

Tevékenységünk révén nem csak kész produkciókat fogadunk be itthonról és külföldről, hanem vendégjátékokat, együttműködéseket generálunk.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy működjön Szegeden egy olyan befogadó jellegű intézmény, ahol a már kész produkciók bemutatása mellett elsősorban - de nem kizárólag – színházi előadásokat készíthetnek alkotók, láthatnak nézők. Az elmúlt másfél évtizedben gyűjtött tapasztalataink alapján úgy véljük, erre jelentős fogadókészség van a városban, sőt, a nyári színházi találkozóknak köszönhetően a hazai és külföldi csoportok, alkotók és közönség körében egyaránt. Ezen elképzelés megvalósulásának jelenleg egyetlen letéteményese a városban a MASZK Egyesület, amely programjai szervezésével évek óta ennek megvalósításán dolgozik, s vállalja előadások, alkotók menedzsmentjét is, valamint a produkciók bemutatását a Régi Zsinagógában, amelyet évek óta Kortárs Előadóművészeti Központként működtet.

Ezt a tevékenységünket szerettük volna rendszeresebbé tenni, amikor 2003-ban felvállaltuk a vajdasági Urbán András Társulata színházi műhely előadásainak menedzsmentjét, s 2008-ig kidolgoztuk az együttműködés alapjait.

Urbán András rendezővel, az AIOWA színház alapító tagjával a '80-as évek végén kerültünk kapcsolatba, amikor színházukkal többször is fölléptek különböző fesztiválokon és vendégjátékokon Szegeden. Az AIOWA színház társulata olyan tízes éveik végén járó fiatalokat jelentett, akik radikálisan értelmezték a színházi nyelvezetet és jelenlétet, s kiemelkedő előadásokat hoztak létre (Esterházy - rendező: Lálity István; Lakoma pestis idején - Lálity István; Érintők - Verebes Ernő; Harang - Kocsis Tamás). 1992-ben a Régi Zsinagóga megnyitásának évében jelentkeztek Büchner Wozzeck című előadásával, ami mind a társulatnak, mind Urbán Andrásnak az egyik legprogresszívebb, legdöbbenetesebb színházi munkája volt. Az AIOWA társulata a kilencvenes évek közepén több társulatra oszlott, tagjai jelenleg Franciaországban, Budapesten, Szabadkán, Újvidéken működik. Urbán András közben elvégezte az Újvidéki Színművészeti Egyetem rendező szakát és 2001-ben szerzett diplomát. 2006 tavaszától a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója Szabadkán, ahol 2001 óta rendez is.

Hosszú távon ez a képzett színészekből és rendezőből álló társulat képezheti a kapcsot a vajdasági és a magyarországi színházi nyelvek beszélhetővé tételében, a Jugoszláviából Magyarországra és külföldre települt, valamint az otthon maradt művészek egymásra találásában. Közös műhelyeik átjárhatóvá válásával talán visszaépíthető valami abból a szőttesszerű, Dél-Európát idéző kultúrából, mely a hatvanas-hetvenes évek jellemzője volt. Természetesen nem egy panoptikum, hanem az élő kapcsolatok és viszonyok tárháza volna ez, azért is a színházi nyelveket tartjuk ezen építkezés leghasznosabb építőköveinek. A nyitottság, a tolerancia, az átjárhatóság, az együttműködés erősítése; az ismeretek bővítése, a kultúra meghatározó, jellegzetes, de mégis nemzetközi szinten is érthető, "fogyasztható" produktumainak (előadások) és dokumentációjának felmutatása. A projekt fontos célja a tapasztalatok átadása, további együttműködések generálása a régióban, elsősorban kulturális területen, hiszen ezek kaput nyithatnak Magyarországnak Dél-Európa felé, a Balkán országait pedig közelebb hozhatják Európához, az integrációs törekvéseknek megfelelően.


 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006