Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Kosztolányi Dezső Színház (Szabadka): Maga az ördög/Pass-port Szeged + Pass-port Europe/„Kedves Európa...”

Kisszínház 2013.12.12. 18:00

Urbán Andrással és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházzal 2003 óta működik együtt a szegedi MASZK Egyesület. Az elmúlt tíz évben 13 előadást állítottunk színpadra, ezek közül a szabadkai színház tíz produkciót ma is repertoáron tart. Az előadások nem csak magyarországi és szerbiai fesztiválokon szerepeltek és nyertek el rangos szakmai díjakat: Európa számos országában, de Indiában és Brazíliában is sikerrel mutatkozott be a társulat.
A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával, hosszas kutató- és műhelymunka nyomán 2012-ben mutattuk be a Pass-port trilógiát, melynek első két része – Szabadkára és Szegedre fókuszálva – a multietnikus világgal, a határ két oldalán élő emberek viszonyával, a vajdasági magyarok és a magyarországiak kapcsolatával foglalkozik, míg a harmadik előadás színházi eszközökkel próbálja megfogalmazni az európaiságot, a határokkal való behatároltság és a határ nélküliség érzését körüljárni.
Ezen az estén a trilógia második és harmadik darabját láthatják a szegedi nézők.
Az előadásokban a Kosztolányi Dezső Színház színészei mellett két szegedi színész, Csorba Kata (a Szegedi Nemzeti Színház tagja) és Seres István, valamint a szabadkai Népszínház két szerb színésze is színpadra lép, az előadások rendezője a Jászai Mari-díjas Urbán András.


MAGA AZ ÖRDÖG
Pass-port Szeged

75'

A ti nyelveteket beszéljük és mégsem értjük egymást.
Két ország polgárainak viszonya egymáshoz. Két nemzet. Idióta vigyor, protokoll, régi sebek, régi és szétbonthatatlan összeforrottság. Ugyanakkor egy nemzet a határ két oldalán. A kisebbség és a többség párkapcsolata. De most mindkettő egy nemzeti közösséghez tartozik. Területileg szétválasztva: a határ túloldalán maga az ismeretlen. Ez nem szimbolikus. Fogalmatok sincs! Nekünk se, bár erről azt gondolom, hogy nem igaz... A tied-e az, ami nem? Jogaink vannak, követeléseink. Ma már eszközeink is érvényre jutattni őket. Te nem leszel megkérdezve. Liberális, európai, népszavazás, konzervatív, jobboldal, hagyományok, szélsőséges ezotéria, sértettség, útálat... Ám testvéreink, ne feledjétek! Szeretünk benneteket, mint ahogy Ti még soha...

Szereplők: Csorba Kata, Mezei Kinga, Mészáros Gábor, Seres István Pipu
Dramaturg: Antal Attila
Jelmeztervező: Pletl Zoltán
Díszlettervező: Sinkovics Ede
Zene: Antal Attila
Koreográfus: Seres István Pipu
Állatszobrok: Daniela Mamužić
Rendező: Urbán András


18 éven felülieknek!


PASS-PORT EUROPE
„Kedves Európa...”

90’

Levél Európához egy életről. Egy rakás emberi életről.
Mi európaiak vagyunk. Mi nem vagyunk európaiak. Akkor is azt hittem, hogy európai vagyok, amikor még nem létezett az Unió. Európa az micsoda? What is this? Európa kezdete vagy a vége? BEJÁRAT-KIJÁRAT? EMERGENCY EXIT?! Komoly vám- és átlépésellenőrzés a határon. A határ metafora. A határ nem metafora. A Balkán kapuja? A világ vége?
UTÓPIA. A színház pedig AKCIÓ! Kritikus akció.
Let’s go to Europe! Lets go! STOP! Baby Stop! Elveszítjük önmagunkat, elveszítenek bennünket. Europe hates me, I hate Europe! Európa nem tud rólam semmit, én sem róla. Sok mindent hiszünk egymásról, ha egyáltalán gondolunk egymásra. Elérhetetlen.
Minden nap, minden éjjel gondolok rád:
Dear Europe, I LOVE YOU, I LOVE YOU SO MUCH!...

Szereplők: Béres Márta, Csorba Kata, Jelena Mihajlović, Mezei Kinga, Mészáros Gábor, Mikes Imre Elek, Pletl Zoltán, Seres István Pipu, Suzana Vuković
Dramaturg: Antal Attila
Jelmeztervező: Pletl Zoltán
Díszlettervező: Sinkovics Ede
Zene: Antal Attila
Rendező: Urbán AndrásA két előadás a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretein belül megvalósuló ThePer projekt második és harmadik része. Koprodukciós partner: MASZK Egyesület (Szeged)

Jegyár: 2000 Ft (együtt a két előadásra)
Jegyek kaphatók a Szegedi Nemzeti Színház jegyirodájában (Stefánia 6. Tel: 62/554-174/175/716, ticket@szinhaz.szeged.hu), valamint online itt.


Facebookon az esemény itt!


MAGA AZ ÖRDÖG - trailer:
PASS-PORT EUROPE - trailer:
A PASS-PORT EUROPE betétdala, a European Girl:
Az előadásokhoz kapcsolódó dokumentumfilm:

 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006