Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Tünet Együttes: Alibi

Régi Zsinagóga 2009.05.16. 19:30

zenés-táncos kihallgatás másfél órában


Hogy hol voltam az elmúlt harminc évben?
Igazolom magam. És téged is, hogy te majd engem igazolj.
Ha tükröződöm, vagyok. Két ismétlőjel közé szorult hiányjel.

„Szabó Réka legutóbbi bemutatója újabb állomást jelent azon az úton, amelyen az alkotó a Véletlen óta jár. Az egykori kortárs táncos (végzettsége szerint matematikus) sajátos egyensúlyt keres a tánc és a színház között. (…) Az Alibi témája az élettel (az eddig megtett emberi úttal) való számvetés igénye (némely részletben az elszámolás kényszere). (…) A számvetés kényszere végeredményben egyfajta posztmodernkori moralitásjátékká teszi az előadást, amely – jelenkorunk szellemének megfelelően – a témának mélységes iróniáját bontja ki, miközben őriz még valamit a megidézett műfaj pátoszából, súlyosságából is. Ezért is fontos előadás az Alibi, nemcsak a remek színészek (táncosok) miatt.”
(Mátyás Edina: Tükörbenézés, Ellenfény 2007/10.)

„Az Alibiben a háttérben (a tükörfal mögött) zajlanak a lényegi dolgok; ott történik meg mindaz, amiről ebben a sokbeszédes műben nem ejtenek egyetlen szót sem. A szorongás (angst), a szerelem, az eltemetett-titkos vágy a tárgya a gyönyörűen koreografált, lírai duóknak. Ettől szomorú ez az egyedülálló munka: az intimitást, a szépséget, a fájdalmat üveg mögé zárja; előtérben a látszat, a mindennapi banalitás, a kabaré-móka-revü, a durvaság és az önérzet eltiprására irányuló emberkísérletek. Szabó pedig szelíden, okosan, gyengéden bátorít minket: nézzünk farkasszemet a félelmeinkkel. (…) Szabó Réka nem életszerű, hanem igaz (tánc)színházat csinál, szolgalelkűségre nevelt, megalázott marionettfigurák helyett érett, hús-vér gondolkodókkal. Vele színről színre látunk - és nem tükör által homályosan.”
(Horeczky Krisztina: Csodálatos elme, Népszabadság 2007. május 18.)

Az előadást 2007-ben beválogatták a Kortárs Drámafesztivál Budapest programjába, majd 2008-ban az Alternatív Színházi Szemlén elnyerte a fődíjat, a debreceni Deszka Fesztiválon pedig a „legjobb humoros pillanatért” járó Forgács-díjat.

www.tunetegyuttes.hu

Támogatók: L1 Független Táncművészek Társulása, NKA, OKM, Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága, Marland Kft, szinhaz.hu, tancelet.hu
Médiatámogató: Fidelio Súgó
Koprodukciós partner: Thália Színházszereplők: Gőz István, Kövesdi László, Nagy Andrea, Szabó Márta, Szantner Anna, Szász Dániel
fény, díszlet: Szirtes Attila
dramaturg: Peer Krisztián
zene: Barna Balázs, Márkos Albert
jelmez: Bodnár Enikő
rendező: Szabó Réka

Jegyár:700 Ft
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006