Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

KULT-TÚRA - vidéki művészeti fesztiválok panorámája

KULT-TÚRA - vidéki művészeti fesztiválok panorámája
2011. április 29-30.
Bárka Színház, Budapest
www.kult-tura.com
www.facebook.com/kulttura

Hét vidéki művészeti fesztivál - a Hétrétország, a Mediawave, a Művészetek Völgye, az Ördögkatlan, az Öt Templom, a Szárnyas Sárkány és a THEALTER - mutatkozik be a fővárosban ezen a hétvégén: zene, színház, film, szabadtéri előadások, gyerekprogramok és szakmai konferencia szerepel a kínálatunkban. A programsorozatot a hét fesztivál szervezői közösen állították össze a saját fesztiváljaikra jellemző elemekből: a THEALTER fesztivált a Focus Műhely és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház egy-egy produkciója képviseli.

Tervezett program:

2011. ÁPRILIS 29. (péntek)

az Éjféli mesék című színházi előadás kivételével a programok ingyenesek

STÚDIÓ ELŐTÉR
11:00 Kiállítások megnyitója


STÚDIÓ

14:00 – 18:00- KULT-TÚRA 2011
ZENÉS KONFERENCIA A “MINŐSÉGI MÉRTÉKTARTÁS” JEGYÉBEN
Háziasszony: NÉMETH JUCI
Résztvevők: a magyarországi fesztiválok szervezői és látogatói

14:15-14:45 CSODALÉPÉS
Rátóti Zoltán dalai Müller Péter Sziámi szövegével
Közreműködik a Neil Young Sétány

16:00 - 16:30 BUDAPEST BÁR
A Budapest Bár az utóbbi évek egyik legeredetibb és legérdekesebb zenei vállalkozásába fogott, amikor 2007-ben Farkas Róbert zenekara köré gyűjtötte a magyar rockzene kultikus alakjait. Rövid programjuk ízelítőt ad az “örökzöldekből” és a legújabb darabjaikból.

16:30 KÁVÉSZÜNET

17:30 - 18:00 BRAHMIN BASS – Tóth Viktor új formációja
Tóth Viktor a fiatal magyar jazz generáció egyik legtehetségesebb tagja. Játszott Európa és az Egyesült Államok számos jazz fesztiválján, saját tercettjét vezeti, kortárs táncossal duettezik, népzenét gyűjt, zenét szerez, új utakat keres. 2011-ben a Fidelio országos szavazásán a 2010-es év jazz személyiségének választották

CSEH TAMÁS TEREM

19:00 ÉJFÉLI MESÉK  - E.T.A. Hoffmann nyomán
A Bárka színház bemutatója
Ernst Theodor Amadeus Hoffmann (aki az Amadeus nevet a Mozart iránti tiszteletből ragasztotta nevéhez), a német romantika kiemelkedő írójának műveiből születik előadás a Bárka Színházban. A Diótörőt bizonyára mindenki ismeri gyermekkorából, az Éjféli mesék címet viselő előadás azonban inkább a felnőtteknek mesél. Ezekben a felnőttmesékben keveredik tündérmese és rémálom, könnyed humor és nyomasztó fenyegetettség, szürreális világ és hétköznapi valóság – szóval mindaz, ami ezt az olvasóit is radikálisan megosztó, kultuszt teremtő, legendás alkotót, E.T.A. Hoffmannt is jellemzi. Murr kandúr életszemléletét, a Homokembert és a Kis Zaches történetét látjuk viszont a Bárka színpadán sajátos, személyes hangvételű feldolgozásban: a kísérteties és ironikus, reális és szürreális, álomszerű „éjféli mesék” félelmetes és humoros, féktelen fantáziát mozgósító útra hívják a bátor nézőket.

Szereplők: Varjú Olga, Varga Anikó, Szorcsik Kriszta, Spolarics Andrea, Réti Adrienn,
Nagypál Gábor, Dévai Balázs, Ilyés Róbert, Pásztor Tibor, Gados Béla
és a Keleti István Művészeti Szakközépiskola hallgatói.

Hegedű: Szakál Tamás
Díszlettervező: Dmitrij Kosztyuminszkij
Jelmeztervező: Bánki Róza
Zenei munkatárs: Dinyés Dániel
Tolmács: Kozma András
Rendezőasszisztens: Ivánovics Beatrix, Varga Andrea
Rendező: Vladislav Troickij

Vladislav Troickij, az ukrán vendégrendező igazi, közös műhelymunkával hozza létre az előadást. Szándéka az, hogy minden színész azt a figurát válassza ki, amelyik neki tetszik, és azzal a sztorival dolgozzon, amelyikkel szeretne. Szabad és bátor közös alkotás: nincs is ennél szebb és nehezebb dolog. Április 28-ra kiderül, kinek mi tetszett a történetekből, milyen meséket mesél a felnőtteknek a Bárka társulata.


STÚDIÓ TEREM

21:30 GYURIFERENCIA - Ferenczi György & Rackajam koncert
Vendég: Szokolay Dongó Balázs
Ferenczi György a rock mentalitást a népivel szintetizáló muzsikus és zeneszerző. Új értékek felemelője és feledésbe merülő hagyományos értékek leletmentője. Nem egyszerűen zenei újító és szintetizáló, hanem egy sajátos életérzés, hozzáállás, szellemiség közvetítője, amely rokon a KULT-TÚRA fesztiváljaiéval.
 


2011. ÁPRILIS 30. (szombat)

az Ördög tánca és a Béres Márta One-girl show című előadások kivételével a programok ingyenesek

ARÉNA
10:00 SEHONNAI KIRÁLY – UTCA-SZAK (Utcaszínházi Alkotóközösség)
A Sehonnai Király meséje a társulat figura- és történet improvizációiból született. Ennek megfelelően a bemutató után fél évvel is rögtönzik a szövegeket a színészek, akik a mesélő vezetésével, maszkokat váltva elevenítik meg Márton, a leendő király nagy utazásának közel 20 szereplőjét, fontos eseményeit. Gyerekek és felnőttek magukra ismerhetnek Marci herceg és Rozi királylány csalódott, dühös, irígy vagy makacs és önfejű tulajdonságaiban.
Az előadás a 2010. évi Vidor Fesztiválon elnyerte a legjobb utcaszínháznak járó Pierrot Díjat!

STÚDIÓ
10:00-12:00 FILMVETÍTÉS
Válogatás a Mediawave fesztivál rövidfilmjeiből

BÜFÉ
11:00 UTCA-SZAK GYERMEKFOGLALKOZÁS

STÚDIÓ ELŐTÉR
11:30-13:30 TÁRSASJÁTÉKOK

ORCZY KERT
12:00 KOSSUTH LAJOS WIGWAMJA - ORT-IKI Báb- és Utcaszínház (Debrecen)
Történelmi mozgóképes bábelőadás három játszóval, sok zenével, pipafüsttel nagy füves térségben.
1921-ben a Colorado-béli Szív Folyó Völgye Nagy Sziklája rezervátum körzeti seriffje marhalopásért és lótolvajlásért előállítja Kossuthot. Személyleírása: Hosszú, egyenes fekete haj, ívelt sasorr, rézvörös arcbőr, pompás tolldísz. Kora: 16 év.
Az ORT-IKI Báb- és Utcaszínház (neve egy szibériai mitológiai alak, a Világügyelő Férfi nevéből származik). Az utcai, vásári báb- ill. színjátszás hagyományait követik, témáikat többnyire a népi és középkori drámai hagyományokból merítik.


BÁRKA BÜFÉ
13:00 JÁNOS VITÉZ - Boka Gábor előadása (Salföld)
Petőfi hőskölteményét harsány vásári játékkal idézi meg Boka Gábor, aki Lopótök Társulatával megújította a vásári képmutogató hagyományokat. Ebben az előadásban egyedül játszik a közönségnek és a közönséggel. A táblaképek pillanatfelvételeit, Boka magával ragadó humorú játékával teszi pergő színházi élménnyé. Közreműködik Kuczera Barbara hegedűn.


STÚDIÓ

14:00 - 18:00 KULT-TÚRA KEREKASZTAL
Beszélgetés a magyarországi fesztiválok helyzetéről, a közönségnevelés új európai módszereiről, zenével és kacagással
Résztvevők: a magyarországi fesztiválok szervezői és látogatói
Háziasszony: NÉMETH JUCI

14:15-14:45 TILTOTT DALOK
Petri György versei Robinzon KruZo zenéjével

15:30-16:00 BALOGH KÁLMÁN & LUKÁCS MIKLÓS DUÓ
Balogh Kálmán és Lukács Miklós napjaink két, nemzetközileg is ismert magyar cimbalom művésze. Külön-külön járják a világot, játszottak már népzenészekkel, szimfonikus és jazz zenekarokkal, kortárs együttesekkel. Ezen kivételes alkalommal együtt muzsikálnak.

16:00 KÁVÉSZÜNET

17:30 WINNETOU KAJÁRPÉCEN - vásári kinemaszkeccs
Részlet a Kajárpéci Vízirevű új darabjából
A kinemaszkeccs a múlt század elején dívó, mára feledésbe merült műfaj. A film és az élő jelenet kombinációja, ahol a szereplők a burleszk filmből ki-be lépkednek az előadás közben. (Karinthy és Woody Allen egyaránt kedvelték ezt a műfajt.)  
Felhívjuk a figyelmet az előadás győri vonatkozásaira: Old Shatterhand alakját a győri múzeum névadójáról, Xantus Jánosról mintázta Karl May (híres puskája a győri múzeumban látható). Tehát a fröccs feltalálása után újabb győri hungarikumra lehetünk büszkék. Magasztos témának kijáró feltétlen alázattal megfogalmazott magasművészetre számíthatunk.


CSEH TAMÁS TEREM

18:30 KUTYAKÖLYKÖK  - Zalai Táncegyüttes (Zalaegerszeg)
A Zalai Táncegyüttesen belül alapított formáció, a Kutyakölykök - Lipusz András (30), Tuboly József (22), Tuboly Tamás (22), Tóth Jenő (22) és Kulcsár Bálint (19) alkotta csapat - a Csillag születik második középdöntőjén Rejtő Jenő (P. Howard) világát kombinálták a néptánccal, megidézve Piszkos Fred, a kapitány híres alakját is. Befutottak, és ide is bejutottak.

19:30 AZ ÖRDÖG TÁNCA  - Ifjú Szívek Táncszínház (Pozsony)
A műsorban magyar, román, morva és szlovák forgós-forgatós táncok szerepelnek.
„A néptáncműsorok legnagyobb része úgy készül, hogy a koreográfus, rendező egy-egy tájegység táncait viszi színre. Az ördög táncával azt szerettem volna bemutatni, hogy a műsor egy tánctípus bemutatásán is alapulhat. – mondja az Ifjú Szívek művészeti vezetője, Hégli Dusán – A forgósforgatós táncok az egész Kárpát-medencében elterjedtek, és például a román és a morva forgatós – akármekkora is a földrajzi távolság – nagyon közel áll egymáshoz.”
Az Ifjú Szívek Táncszínház a Kárpát-medencei magyar néptáncmozgalom és táncművészet egyik jelentős műhelye. A szlovákiai magyar tánc- és zenekultúra reprezentánsaként azonban bemutatkoztak a világ legkülönfélébb színpadjain is, többek közt Amerikában, Svájcban, Svédországban és Ausztráliában. Tevékenységük kiterjed a 20. században gyűjtött archív tánc- és zenei felvételek dokumentálására, rendszerezésére és hozzáférhetővé tételére, valamint a hazai néptáncoktatás szerepének megerősítésére.


ARÉNA (rossz idő esetén STÚDIÓ)

20:30 HAPPY HOUR - Focus Műhely (Szeged)
A Szegedi Focus Műhely koncertje az akcióművészet, a street art és a színház elemeit ötvözi. A téma a boldogság pillanata. A boldogság koncentrikus köreibe invitálja nézőit: megmutatja, hogyan ér össze az ég és a föld a boldogság idején. Ebben segítenek Parti Nagy Lajos, Varró Dániel, Fodor Ákos, Szilágyi Domokos, Pilinszky János, Radnóti Miklós, József Attila, Weöres Sándor, Laczkfi János versei.
Szereplők: Csorba Kata (ének), Seres István-Pipu (ének), Varga Norbert (ének, gitár), Préda-Kovács Zsolt (zongora, klarinét, szaxofon, ének), Szokola Vince (gitár), Mentes Dániel (basszusgitár), Mozsár Mátyás (dob, akusztikus gitár, háttérvokál)
Alkotók:
Zeneszerző: Préda-Kovács Zsolt, Focus Műhely
Látványtervezés, fények: Szabó Gábor, Szokola Vince
Jelmez: Szántó Cecília, Szokola Mária, Adányi Klára
Koncert-koncepció: Benkő Imola Orsolya


CSEH TAMÁS TEREM

21:30 BÉRES MÁRTA ONE-GIRL SHOW - Kosztolányi Dezső Színház (Szabadka)
Béres Márta. Ki ő? Nő. Színésznő. Szülő. Szellő. Vagy valaki egészen más? Történetek tán meg sem történtek, vallomás, és valló más. Magyar és nem magyar szemtelenül kedves és sexy előadás, Urbán András rendezésében.


STÚDIÓ

23:00 EURÓPA másodKIADás
Kaposvári színészhallgatók koncertje a legendás Európa Kiadó dalaiból. 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006