Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Galéria

 

Metanoia Fesztivál

Régi Zsinagóga 2021.10.01. 17:00

Metanoia Fesztivál
2021. szeptember 30-október 1.
Szeged, Régi Zsinagóga


17.00
Installációs kiállítás: a Metanoia Artopédia: Előkészületek. Deszkák, pallók... (2007) című előadásához készült mechanikus installáció beindítása.


Az „Előkészületek” előadás alapjául a szegedi zsidóság története szolgált a letelepedéstől a Régi Zsinagóga megépítéséig: e zsinagóga volt az előadás helyszíne 2007 májusában.
Az „Előkészületek” azonban egy másik előadás előkészülete is volt, amely az ártatlanul megrágalmazott és meghurcolt tudós-polihisztor, Löw Immánuel (1878-tól 1944-ig szeged főrabbija) előzetes letartóztatásának és házi őrizetének időszakát - saját műveinek, valamint eredeti archív anyagok és írások felhasználásával - tekintette át: 1920. április 23-tól 1920 májusáig az ügyészségi fogdán, ezt követően július 12-ig a Csillagbörtönben, majd 1921. június 11-ig a Korona (ma Hajnóczy) u. 8. szám alatt tartották fogva, ahol megírta mai napig alapműnek számító tudományos főművét, az ószövetségi növényneveket rendszerező Die Flora der Judent, átdolgozta és kibővítette feleségének ajánlott Csók című tanulmányát, és elkészítette rövid önéletrajzát is.

Az installáció beindítása lehetővé teszi, hogy a kiállítás látogatói meghallgathassák az Előkészületek. Deszkák, pallók című előadás levéltári dokumentumait is.
A levéltári kutatásokat és a szövegek szerkesztését Turi Tímea végezte. A szerkesztő-konzultáns Schwimmer Péter és Weiner Sennyei Tibor volt. A hangfelvételeken közreműködött: Czene Csaba, G. Erdélyi Hermina, Nádasi László, Szabó Domokos, dr. Balogh Iván, Keller György, Kocsik András, Kovács Anna Anita, Orcsik Roland, Perovics Zoltán, Tóth Balázs Zoltán, Turi Tímea, Weiner Sennyei Tibor, Szőke Szabolcs, Tóth Evelin. A hangfelvételeket Hunyadi Zsolt és Schwimmer Péter készítette. Az előadás rendezője és az installáció készítője: Perovics Zoltán.


18.00
Kerekasztal beszélgetés a Metanoia Artopédiáról


Moderátor: Kiss Attila - az SZTE BTK Angol Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense
Közreműködnek:
Czeglédi András - filozófus, habilitált egyetemi adjunktus
Rácz Attila - színházi alkotó, Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskola
Erdély Perovics Andrea - a Metanoia Artopédia alkotója, színész
Perovics Zoltán - a Metanoia Artopédia alapítója, rendezője és tervezője


19.30
Szőke Szabolcs Artisjus-díjas zeneszerző, hangszeres előadóművész és színházi alkotóművész koncertje


Szőke Szabolcs számtalan neves zenekar alapítója és tagja (Kolinda, Makam, Tin-Tin Q, Ektar, Trio Squelini). Színházi alkotóként tagja volt a régi Stúdió "K" társulatának, majd később az abból kinőtt Hólyagcirkusz Társulat alapítója és vezetője is. Fő vonós hangszere a 14 húros bolgár gadulka. Koncertjén a különleges indiai sarangin, valamint egy 120 hangos afrikai eredetű metalofon hangszeren, az array mbirán is játszik.

A Metanoia Fesztivál programjaira a belépés ingyenes.

www.metanoiaartopedia.hu * www.facebook.com/MetanoiaArtopedia *
www.instagram.com/artopedlandia


A Metanoia Fesztivál az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia keretében az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A projekt címe: „A természeti és kulturális értékek megőrzése Szeged és Magyarkanizsa térségében (CULTCAP – HUSRB/1903/33/0013)”
A programok tartalmáért teljes mértékben az Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és/vagy a programot Irányító Hatóságnak állásfoglalását tükröző tartalomnak. 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006