Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Gryllus Samu & Brina Stinehelfer: Túszopera (interaktív dokumentarista kamaraopera) - ONLINE

ONLINE 2021.05.29. 19:30

Az előadás az 1973-as balassagyarmati túszdráma és az akkori társadalmi reakciók viszonyát modellként használva, részben interaktív formában, szövegkönyvében pedig dokumentumokra épülve járja körül a közösség szerepét a traumák kialakulásában, erejét feldolgozásukban. Az öt nap és öt éjszaka eseményei egy különleges online felületen, egyedülálló módon kerülnek bemutatásra. Nézőként egyben a kamaraopera résztvevőivé, a történések szemtanúivá is válunk, és az előadás különböző szakaszaiban más és más formában kerülhetünk közelebb a történésekhez, a zenéhez, az előadókhoz és alkotókhoz.

A Magyarországon a mai napig jól ismert túszejtési akcióban a helyi laktanya párttitkárának két fiatal fia – az apjuk páncélszekrényéből ellopott fegyverekkel – egy leánykollégium lakóit ejtette túszul. A túszejtőkkel a helyi kórház pszichiátere, a közelmúltban elhunyt Dr. Samu István próbált tárgyalni a túszejtés első napjaiban. A fiúk elmondták neki, hogy ha bárkinek baja esik – esetleg ők meghalnak –, azzal is eredményt értek el, hiszen így vagy úgy, de a „rendszer leleplezi önmagát", azaz egy emberi élet elvételével elismeri: hazugság, hogy a szocialista társadalomban a legnagyobb érték az ember. Ezt az alapelvet persze a rendszer korábban már több ízben is látványosan meghazudtolta, azonban ezt a rendszerhez hű apa gyermekeként nem látták át a fiúk. A pszichiáter sikertelenül próbálta e helyzet irrealitását a túszejtőknek megmagyarázni, és rávenni őket, hogy adják meg magukat, hiszen tervük eleve kudarcra van ítélve.

Az operaelőadás szokatlan módon több rétegében is interaktivitással él. A nézők tudatos és ösztönös reakciói egyaránt részét képezik az előadás különböző zenei szakaszainak – a különleges online felület pedig gondos házigazda és partner ebben.
Az előadás több nyelven zajlik - magyar és angol feliratozásának köszönhetően ezeken a nyelveken könnyen követhető és élvezhető.

Előadják: Tara Khozein, Rupert Bergmann, Josefa Beil, Dominik Förtsch
Zenekar: Black Page Orchestra; művészeti igazgató: Matthias Kranebitter
Közreműködők: Dr. Moretti Magdolna és Kéri Judit

Rendező: Brina Stinehelfer
Koncepció, zeneszerző: Gryllus Samu
Videó: Varga Vince
Dramaturg: Gerendás Beáta
Szakértő konzultáns: Hatala Csenge
Angol fordítás: Budai Vera
Programozás: Djindji Ergimen
Arculat: Pallag Sára
Projektmenedzsment: Claire Granier Blaschke

A kamaraopera szövegkönyve Hatala Csenge: Hírzárlat, A balassagyarmati túszdráma c. dokumentumregénye (Athenaeum Kiadó, 2015) alapján készült. A librettót Gerendás Beáta készítette el.

************************

JEGYÁRAK: normál jegy 3000 Ft, támogatói jegy: 7000 Ft
JEGYVÁSÁRLÁS: https://tixa.hu/maszk
Köszönjük, ha Támogatói jegy vásárlásával támogatod Egyesületünket!

TECHNIKAI TUDNIVALÓK:

A produkció online, élő közvetítésben tekinthető meg. Az előadás 19:30-kor kezdődik, a „helyszínéül” szolgáló SpatialChat 19:20-tól lesz elérhető. Jegyvásárlóink az online jegyvásárlás után e-mailben kapják meg a linket, amin keresztül beléphetnek a felületre. Mivel a felület csak korlátozott számú bejelentkezést engedélyez, kérjük nézőinket, egy jegy vásárlása esetén csak egy eszközről jelentkezzenek be a linken, így biztosítva, hogy mindenki, aki jegyet vásárolt, bejuthasson az előadásra.

Annak érdekében, hogy minden zökkenőmentesen működjön, és mindenki maradéktalanul élvezhesse az előadást, mindenképp egy laptopra vagy számítógépre lesz szükség frissített Firefox vagy Chrome böngészővel. Javasoljuk, hogy nézőink az előadás megtekintéséhez válasszanak egy nyugodt, csendes helyet, ahol semmi nem fogja zavarni - emellett örülnénk, ha bekapcsolódnának az előadás interaktív részeibe, és azért, hogy mindent kiválóan halljanak, javasoljuk, hogy használjanak mikrofonnal rendelkező fej- vagy fülhallgatót.

Ez a produkció interaktív kamaraopera, vagyis lesznek pillanatok, amikor Gryllus Samu karmester és zeneszerző arra kéri a közönséget, hogy közreműködjenek az előadás teljessé tételében. Hogy pontosan mit kell a nézőknek tenni, az az előadás során fog kiderülni, de ami a legfontosabb: semmit nem lehet itt rosszul csinálni, és ha valaki nem szeretne aktívan részt venni ezeknél a részeknél (nem szeretne énekelni vagy beszélni), akkor ez nem kötelező.

A SpatialChat felületen nézőink az egész előadás alatt szabadon mozoghatnak avatárjukkal, mindössze kérjük, arra ügyeljenek, hogy ne takarják ki az előadás ablakát, hogy mindenki maradéktalanul élvezhesse az előadást.

************************

16 éven felülieknek!

Korlátozott nézőszám!

Az előadás hossza: 120 perc

Az előadás a MuPATh, a Pro Progressione, a WUK Performing Arts és a Black Page Orchestra koprodukciójából született.
Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával valósul meg.

 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006