Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Káva Kulturális Műhely: Titkos ajtó

Megálló Közösségi Ház 2020.10.29. 15:00

A történetünk egy 14 éves lányról szól, akit Sárinak hívnak. Van egy bátyja, Lackó, aki 18 éves és éppen most ünnepli a születésnapját. Lackónak van egy nagyon jó barátja, aki a családi eseményeken is részt szokott venni. A történet az apa fényezőműhelyében játszódik, ahol a család készül Lackó 18. születésnapját megünnepelni. A gyerekek performanszot készítenek a családi szülinap ünneplésére. A performanszot a szülők végül nem engedik a gyerekeknek, hogy  megmutassák, mert olyan videók és fotók is lennének benne, amelyet a szülők túl merésznek gondolnak. A szülők távozása után a gyerekek elmennek bulizni, és a 14 éves Sári is velük tart. A szülők úgy tudják, hogy a barátnőjénél alszik, de ott marad a fiúkkal bulizni, majd a két fiúval visszamegy a műhelybe, és előkerül az alkohol (természetesen az előadás során valódi alkoholt nem használunk). Reggel a szülők ott találják két gyereküket a műhelyben, és így minden kiderül: hazugság, részegség.  A szülők gyanúja az, hogy sok olyan dolog történt az este, amit nem tudnak, csupán sejtenek…

A színházi részek között többször nyitunk a résztvevők felé, hogy több nézőpontból meg tudjuk vizsgálni a 14 éves Sári helyzetét. A résztvevők közösen gondolkodhatnak arról, hogy a 18. születésnap mit jelent a mai világban egy fiatal számára, egyeztethetnek arról, hogy hol a határ egy 14 éves lány bulizásában, arról, hogy hol kell hogy tartson egy 14 éves lány, illetve a színházi előadás végén egy performanszot készíthetnek arról, hogy milyen dolgokkal kell megküzdenie egy 14 éves fiatalnak a mai világban.

A Titkos ajtó című résztvevő színházi előadást az általános iskolák 8. és a középiskolák 9. osztályosainak hoztuk létre. Az előadás a felnőtté válás kezdeti pillanatait vizsgálja, mivel a célkorosztályunk a serdülők.
A pszichológusok szerint a serdülőnek át kell alakítania szüleihez való viszonyát, a saját (megváltozott) testéhez való viszonyát, kortárs kapcsolatait és a felnőtt társadalomhoz való viszonyát. Önmaga meghatározását már nem a családban elfoglalt helye szerint kell definiálni, hanem szüksége és igénye van a felnőtt társadalomban lévő helykeresésre, önmeghatározásra. Fontos szakasz, aminek célja a saját identitásának megtalálása, társadalmi szerepvállalása. A serdülőkori identitás megtalálásában tehát alapvető a saját testéhez való viszony, a test elfogadása. A társadalmi szerepvállalás és a felnőtt szerepekhez való viszony megváltozása, mint serdülőkori megoldásra váró feladat, leginkább a serdülőkor végére tud kiteljesedni.
A társadalmi szerepvállalás és a felnőtt szerepekhez való viszony megváltozását segíti elő a Titkos ajtó című előadás.

“A résztvevők a foglalkozás közben fokozatosan fedezik fel maguknak a véleménynyilvánítás lehetőségét. Érezhető, nincsenek hozzászokva, hogy ezekben a kérdésekben kikérik a véleményüket – hogy tényleg számít, mit gondolnak. Így fordulhat elő, hogy amikor a darabbeli szülő felteszi a kérdést, mit tegyen hazugságon kapott tinédzser lányával, az első automatikus válasz a szobafogság lesz. A színész-drámatanárok hozzáértő munkájának köszönhetően (pontos helyzetfelismerések, jól irányított kérdések, válaszreakciók kezelése) ez a görcs folyamatosan enged, s mindenki azt érezheti, ő is hozzátett a játékhoz, az ő gondolatától is kerekebb lett a történet.”
Kuklis Katalin: Életjátékok, dunszt.sk

www.kavaszinhaz.hu * www.facebook.com/AResztvevoSzinhaza


Zártkörű előadás, a Motiváció Műhely tanodájának diákjai számára.

A program a Civilizáció támogatásával, a Sigrid Rausing Trust pályázatának köszönhetően jött létre.

Sorvezető – a MASZK Egyesület beavató színházi nevelési programja.
Szereplők: Botka Dóra, Kálócz László, Benkő-Kovács Gergő, Patonay Anita, Sereglei András
Dramaturg: Zsigó Anna
Rendező: Kárpáti Péter

 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006