Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

ELMARAD!! k2 Színház: Az apostol

Régi Zsinagóga 2020.10.27. 19:30

Az előadás közege a ma: akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy az előadás eljátszik a gondolattal: hogy mi lenne, ha Petőfi Sándor ma feltámadna, és elkezdené megjobbítani a világot a maga XIX. századi eszméivel.

A rendezés ki szeretné emelni a Petőfi és Szilveszter közti rokonságot, ezért a szövegkönyv elkészítése során élünk a szövegmontázs módszerével: több Petőfi-verset is Szilveszter szájába adunk, hogy hangsúlyozzuk: nemcsak a költemény főhősének, hanem az egyik legnagyobb magyar és európai romantikus költőnek a gondolatairól van szó a világjobbítás problematikáját illetően.

„Az apostol számomra a világjobbítás problematikájának nagy műve. A romantikus elbeszélő költemény a főhős, Szilveszter életén keresztül mutatja be, milyen végzet vár azokra, akik életüket annak áldozzák, hogy a világ, ez a hatalmas “szőlőszem” egy szép napon majd megérjen. A mából visszatekintve Petőfi Apostolára a legizgalmasabb momentum a két történelmi pillanat – a XIX. század közepe, a magyar romantika virágkora, valamint a XXI. század értékválsággal küzdő jelenkora – egymással való ütköztetése. Mennyiben módosulna Szilveszter sorsa, ha az általa képviselt értékrendszerrel mai világunkban kellene boldogulnia? Őrültnek néznék a szőlőszem-hasonlatát hallva? Netán sztár lenne? Vagy politikai pályára léphetne? Esetleg a világ teljesen közömbösen kezelné világjobbító szándékait? Egyáltalán: hogyan ítélünk meg ma egy világjobbítót: félünk tőle, vagy istenítjük? Ennek az igencsak aktuális kérdésnek a körbejárására kínál lehetőséget Az apostol színrevitele.” – Benkó Bence, az előadás rendezője

“Hárman, nemzeti színben – piros, fehér, zöld melegítőfelsőkbe bújva, csak úgy edzőcipősen – egy osztályterem falhoz tolt padjai között, megpróbálkoznak a lehetetlennel. És mit ad isten, sikerül. [...]
A játszók közibénk ülnek, időnként szerepet cserélnek, s hol tágasan formált, nagyívű gesztusokkal, hol rap-ritmusú szövegekkel, hol dadogva, vijjogva, hol szinte gospelt énekelve, ám mindig bámulatosan tiszta artikulációval, s főképp, tiszta értelmezéssel hozzák a zsenit érintés-közelbe. Rémítő és zavarba ejtő erővel szólal meg a költő.”

Gabnai Katalin: Megszólítanak, Revizor

“Meg persze bennünk is felvetődnek ezek a problémák. Milyen ellenállási stratégiák lehetségesek egy abszolút hatalom által uralt közegben? Vannak-e mentő körülmények politikai merénylet esetén? Létezhetett volna-e elfogadható kompromisszum Szilveszter számára? Akkor ez megalkuvás lenne, betagozódás, a zsarnokság legitimálása? Szívesen lennénk pók a falon, amikor az osztályok ezeken a kérdéseken vitatkoznak.”
Az apostol, ketlampas.blog.hu

A 30. THEALTER fesztivál híradójában az előadás 4:15-től:


“A Petőfi-mű témái többnyire túlmutatnak a szerelem fájóan édes bonyodalmain, az előadás sodrásában felvetődő kérdések megválaszolásán nem lehetett nem gondolkodni. Minek nevezzelek, ha a merengés alkonyában (…)? Alapítsak-e családot, ha küldetés tudatom előre láthatóan tragédiával végződő, rögös útra visz? Áldozzam-e fel a biztos megélhetést méltóságom megőrzéséért? Felakasszam-e a királyokat, vagy van már épp elég gyilkos ezen a világon?”
Mohai Aletta: Szörnyek, szerelmek, szellemiségek, 30. THEALTER blog jr.

Támogatók: NKA, EMMI

k2szinhaz.hu * www.facebook.com/k2szinhaz/


JEGYÁR: teljes árú 2000 Ft, diákigazolvánnyal 1000 Ft
JEGYVÁSÁRLÁS teljes árú jegy: https://tixa.hu/maszk

Diákigazolvánnyal csak személyesen lehet jegyet vásárolni a helyszínen, előadáskezdés előtt 1 órával, korlátozott mennyiségben.

Készpénzes jegyvásárlásra szintén csak a helyszínen, előadáskezdés előtt 1 órával lesz lehetőség, a szabad jegyek függvényében.
------------------------------------------------
KORLÁTOZOTT NÉZŐSZÁM!
------------------------------------------------
!!! Felhívjuk Nézőink figyelmét, hogy a jelenlegi kormányrendelet értelmében a program időtartama alatt az ORROT ÉS SZÁJAT ELTAKARÓ MASZK VISELÉSE A NÉZŐTÉREN IS KÖTELEZŐ !!!
------------------------------------------------

A X. THEALTER U21 plusz kisfesztivál programja.

Sorvezető – a MASZK Egyesület beavató színházi nevelési programja.
------------------------------------------------
Az előadás betegség miatt elmarad!
Az előadás novemberi pótlásán dolgozunk. Az elővételben megváltott jegyek természetesen érvényesek lesznek az új időpontokra. Amennyiben valakinek nem felel majd meg az új időpont, vagy nem tudjuk pótolni az előadásokat, az előre megváltott jegyek árát visszautalja a Tixa.
Köszönjük a türelmet!

------------------------------------------------

UPDATE november 10.:
Sajnos az előadást a jelenlegi járványhelyzetben nem tudjuk a közeljövőben pótolni. Az eredeti időpontokra megváltott jegyek árát hamarosan visszautalja a Tixa.

Köszönjük nézőink türelmét és megértését!Játsszák: Király Dániel Tamás, Pálóczi Bence, Piti Emőke
Rendező: Benkó Bence

 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006