Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

k2 Színház: Az apostol

Régi Zsinagóga 2020.10.27. 19:30

Az előadás közege a ma: akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy az előadás eljátszik a gondolattal: hogy mi lenne, ha Petőfi Sándor ma feltámadna, és elkezdené megjobbítani a világot a maga XIX. századi eszméivel.

A rendezés ki szeretné emelni a Petőfi és Szilveszter közti rokonságot, ezért a szövegkönyv elkészítése során élünk a szövegmontázs módszerével: több Petőfi-verset is Szilveszter szájába adunk, hogy hangsúlyozzuk: nemcsak a költemény főhősének, hanem az egyik legnagyobb magyar és európai romantikus költőnek a gondolatairól van szó a világjobbítás problematikáját illetően.

„Az apostol számomra a világjobbítás problematikájának nagy műve. A romantikus elbeszélő költemény a főhős, Szilveszter életén keresztül mutatja be, milyen végzet vár azokra, akik életüket annak áldozzák, hogy a világ, ez a hatalmas “szőlőszem” egy szép napon majd megérjen. A mából visszatekintve Petőfi Apostolára a legizgalmasabb momentum a két történelmi pillanat – a XIX. század közepe, a magyar romantika virágkora, valamint a XXI. század értékválsággal küzdő jelenkora – egymással való ütköztetése. Mennyiben módosulna Szilveszter sorsa, ha az általa képviselt értékrendszerrel mai világunkban kellene boldogulnia? Őrültnek néznék a szőlőszem-hasonlatát hallva? Netán sztár lenne? Vagy politikai pályára léphetne? Esetleg a világ teljesen közömbösen kezelné világjobbító szándékait? Egyáltalán: hogyan ítélünk meg ma egy világjobbítót: félünk tőle, vagy istenítjük? Ennek az igencsak aktuális kérdésnek a körbejárására kínál lehetőséget Az apostol színrevitele.” – Benkó Bence, az előadás rendezője

“Hárman, nemzeti színben – piros, fehér, zöld melegítőfelsőkbe bújva, csak úgy edzőcipősen – egy osztályterem falhoz tolt padjai között, megpróbálkoznak a lehetetlennel. És mit ad isten, sikerül. [...]
A játszók közibénk ülnek, időnként szerepet cserélnek, s hol tágasan formált, nagyívű gesztusokkal, hol rap-ritmusú szövegekkel, hol dadogva, vijjogva, hol szinte gospelt énekelve, ám mindig bámulatosan tiszta artikulációval, s főképp, tiszta értelmezéssel hozzák a zsenit érintés-közelbe. Rémítő és zavarba ejtő erővel szólal meg a költő.”

Gabnai Katalin: Megszólítanak, Revizor

“Meg persze bennünk is felvetődnek ezek a problémák. Milyen ellenállási stratégiák lehetségesek egy abszolút hatalom által uralt közegben? Vannak-e mentő körülmények politikai merénylet esetén? Létezhetett volna-e elfogadható kompromisszum Szilveszter számára? Akkor ez megalkuvás lenne, betagozódás, a zsarnokság legitimálása? Szívesen lennénk pók a falon, amikor az osztályok ezeken a kérdéseken vitatkoznak.”
Az apostol, ketlampas.blog.hu

A 30. THEALTER fesztivál híradójában az előadás 4:15-től:


“A Petőfi-mű témái többnyire túlmutatnak a szerelem fájóan édes bonyodalmain, az előadás sodrásában felvetődő kérdések megválaszolásán nem lehetett nem gondolkodni. Minek nevezzelek, ha a merengés alkonyában (…)? Alapítsak-e családot, ha küldetés tudatom előre láthatóan tragédiával végződő, rögös útra visz? Áldozzam-e fel a biztos megélhetést méltóságom megőrzéséért? Felakasszam-e a királyokat, vagy van már épp elég gyilkos ezen a világon?”
Mohai Aletta: Szörnyek, szerelmek, szellemiségek, 30. THEALTER blog jr.

Támogatók: NKA, EMMI

k2szinhaz.hu * www.facebook.com/k2szinhaz/


JEGYÁR: teljes árú 2000 Ft, diákigazolvánnyal 1000 Ft
JEGYVÁSÁRLÁS teljes árú jegy: https://tixa.hu/maszk

Diákigazolvánnyal csak személyesen lehet jegyet vásárolni a helyszínen, előadáskezdés előtt 1 órával, korlátozott mennyiségben.

Készpénzes jegyvásárlásra szintén csak a helyszínen, előadáskezdés előtt 1 órával lesz lehetőség, a szabad jegyek függvényében.
------------------------------------------------
KORLÁTOZOTT NÉZŐSZÁM!
------------------------------------------------
!!! Felhívjuk Nézőink figyelmét, hogy a jelenlegi kormányrendelet értelmében a program időtartama alatt az ORROT ÉS SZÁJAT ELTAKARÓ MASZK VISELÉSE A NÉZŐTÉREN IS KÖTELEZŐ !!!
------------------------------------------------

A X. THEALTER U21 plusz kisfesztivál programja.

Sorvezető – a MASZK Egyesület beavató színházi nevelési programja.
Játsszák: Király Dániel Tamás, Pálóczi Bence, Piti Emőke
Rendező: Benkó Bence

 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006