Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Orlai Produkció: Széttépve - zenés szembenézés Szabó Kimmel Tamással

IH Rendezvényközpont 2019.11.11. 19:00

koncertszínház

„Vajon miért választja az ember az élet helyett az élet villanásnyi illúzióját?
Mi az, amiért az olykor biztonságos családi hátteret, a tiszta jövőt egy koszos gyorséttermi WC-re váltja?
Mi az a pillanat ahol megszületik a döntés, hogy fejjel csússzunk lefelé a lejtőn?
A függőség mindenki életében megtalálható, hol észrevehetetlenül, hol látványosan.
Előadásunk az embert boncolgatja a döntést vizsgálja és igyekszik bemutatni, hogy az élet, néha tényleg csak egy pillanaton múlik!
Igaz történetek, zene, fény és sötét.
A döntés a miénk, de talán létezik kiút...”

„Szabó Kimmel kitölti a színpadot, a magára vett szerepeket, és könnyedén jár-kel ebben a műfaji sokszínűségben. Az egyik percben kapucniját a fejére húzva, pulóverét gyűrögetve mondja el, hogyan csúszott egyre lejjebb az általa megszemélyesített szereplő a szerek közötti vándorlásban, a másik percben Szabó Kimmel Tamásként olvas nekünk egy kis Máté Gábort (a pszichiátert, nem a színészt). Kosztolányi zakójába bújik, majd beleüvölti a világba Elvis Presley egyik dalát. Jól énekel, rekedt, bluesra termett hangon, és végig kapcsolatot tart nemcsak a zenekarral, de a közönséggel is. (…) Novák Eszter rendezése megteremti azt a laza keretet, amelyben ez a sokféleség működhet. Nem tagadja le azt sem, hogy ezzel az előadással figyelemfelhívó, segítő céljuk is van az alkotóknak. (…) Lázár Zsigmond zenekara nemcsak a zenei alapot biztosítja magabiztosan, de ha kell, képesek szinte láthatatlanná válni, máskor magától értetődően kapcsolódnak be a játékba, akár csak egy bólintással, pillantással is. A Széttépve úgy lett nagyon cool előadás, hogy azokat is leköti, akik nem rajonganak a cool előadásokért, és jó eséllyel azokat is meggyőzi, akik nem tartoznak Szabó Kimmel Tamás kiterjedt rajongói táborába. És ami talán még fontosabb: alkalmat ad arra, hogy függőségeinkről, annak okairól gondolkodjunk, beszélgessünk.”
Turbuly Lilla: Függők és leszakadók, kutszelistilus.hu

„… a Széttépve se nem önvallomás, se nem coming out, de még csak nem is terápia a számomra. Voltak olyan helyzetek az életemben, már kamasz fejjel is, amikor tanúja voltam annak, ahogy mások tönkrementek különböző függőségeik miatt. Valahogy sokszor hozott össze a sors olyan arcokkal, akik kőkemény sztorikon vannak túl. Elképesztő szétesésekkel és felépülésekkel szembesültünk a felkészülés során, és ezeknek a történeteknek a megmutatása rettentően motiválta Novák Eszter rendezőt, meg engem is. Interjúztunk kábítószerfüggőkkel, meg olyanokkal, akik már túl vannak ezen, az ő szövegeiket Závada Péter öntötte formába.
Az én célom egyértelmű: azt szeretném, ha egy tizenéves, aki szerint menő betépni matekóra előtt, amikor megnézi ezt az előadást, átgondolja még egyszer, mielőtt bármilyen anyaghoz nyúl.”

Drogtól széttépve - Jászay Tamás interjúja Szabó Kimmel Tamással, Kisalföld
„Értékelés: fájdalmasan gyönyörű. A Belvárosi Színház kockáztatott, és nyert. Szívből ajánlom minden fiatalnak, családoknak, tanácstalan partnereknek, aggódó szülőknek, azoknak, akik semmit sem tudnak a különböző drogok fajtáiról, történetéről, specifikus hatásairól, és azoknak is, akik mindezt tudják, de szeretnének kívülről ránézni. Legjobb lenne minden gimnáziumba elvinni...”
dasilva64: SZÉTTÉPVE - szétesve, betépve, kiütve..., függésben., korulottemavilag.hu

„A Széttépve zenés szembenézés önmagunkkal, „monodráma és dokumentumszínház” egyben, amelynek igazi hitelességét az adja, hogy a Szabó Kimmel Tamás által életre keltett karakterek valós interjúalanyok, akik egykor a narkotikumok rabjai voltak. Tamás könnyedén, dinamikusan, mégis megrázó átéléssel bújt bele a különböző személyek bőrébe. Az eltérő jellemek megjelenítése közötti átmeneteket zenei betét, irodalmi alkotásokból való idézetek (Kosztolányi: Mérgek litániája, Röhrig Géza és Arthur Rimbaud költemények), vagy a szenvedélybetegekkel foglalkozó pszichiáterek szakmai véleményeinek felolvasása biztosította, amitől az előadás egy pillanatra sem veszített a lendületéből, kellemes egyensúlyt tartva a humor, a zene, a megdöbbentően őszinte és szívbemarkoló mondatok és a nem éppen akadémikus szavak között. (…) Mit lehetne elmondani a Széttépve című darabról? Csupán annyit, hogy mindenkinek látnia kell. Nemcsak azért, mert nívós, megdöbbentő, mégis szórakoztató és befogadható, lehengerlő színészi teljesítménnyel és rendezéssel, hanem azért is, hogy vegyük észre, mennyire fontos az egymásra való figyelés, vegyük észre embertársaink néma segélykiáltásait, ébredjünk fel „Csipkerózsika-álmunkból”, és nézzünk bele az elénk tartott tükörbe!”
Bári Edit: Széttépve – Zenés szembenézés Szabó Kimmel Tamással, GyőriSzalon.hu

www.orlaiprodukcio.hu

14 éven felülieknek!


Jegyár: elővételben 3700 Ft, az előadás napján 3900 Ft

Jegyvásárlás:
- online az IH Rendezvényközpont oldalán
- az IH Rendezvényközpontban: Felső Tisza-part 2., nyitva tartás: hétfő-péntek 8.00-20.00, szombat 10.00-18.00, tel.: 62/423-638Közreműködik:
Gitár: Locsmándi Bence / Schneider Zoltán
Dob: Szentmihályi Gábor
Basszusgitár: Frey György/ Szőke Péter
Zongora, hegedű: Lázár Zsigmond

Magyar szöveg: Závada Péter
Zenei vezető: Lázár Zsigmond
Rendező munkatársa: Skrabán Judit
Plakát: Csáfordi László
Producer: Orlai Tibor
Rendező: Novák Eszter

 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006