Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Városi Színház: Bíró Kriszta: Teher alatt nő - avagy: itt nem lehet megmaradni

Régi Zsinagóga 2019.05.24. 20:00

Bulyovszky, Fedák, Karády.
Az egyik krinolinban vette nyakába Európát, egyedül, és lett németül színésznő akkor, amikor az utcán még csak gardedámmal jártak a tisztességes asszonyok.
A másikból párt lett, ruhadivat, kártya-bemondás. Ő húzta fel először a szoknyáját a térdéig a színpadon, három nyelven is játszott, és rettegtek tőle a színigazgatók.
A harmadik nadrágban járt, frizura- és gallérdivat lett, a Gestapo kiverte a fogát, aztán az első adandó alkalommal megszökött az országból, hogy masamód legyen egy másik földrészen.


„Az előadást nem lengi át a nosztalgia, Bíró Kriszta csupa ma is időszerű dilemmával szembesíti a nézőket és játszótársait. Bulyovszky Lilla, Fedák Sári és Karády Katalin ízig-vérig modern nőként jelenik meg a színpadon, s nem csak azért, mert maníroktól mentesen, a régi színpadi stílus és dikció teljes mellőzésével keltik életre alakjukat. A színpadi játék a három művésznő életének azokat a kérdéseit taglalja, melyek a magyar színjátszás kezdetei óta meghatározóak. Hogyan lehet azt elviselni, hogy a feltétlen hívek és hűséges rajongók mellett legalább annyian tekintenek utálattal a színpadon szereplőre? Mi a helyes magatartás: megfelelni a társadalmi elvárásoknak – vagy bátran önálló művészi utat járni? Bele kell-e törődni a kudarcokba, vagy lehet merészen visszavágni?”
Gajdó Tamás: Menni vagy maradni, szinhaz.net


„A Teher alatt nő - avagy: itt nem lehet megmaradni ékesen bizonyítja, nem kell ahhoz sokszereplős, látványos díszletekkel és elemekkel tarkított előadás, hogy a figyelem egy percig se lankadjon. A három színésznő végig magabiztosan vált egyik személyből a másikba, miközben szorosan fogja a kezünket, mintha csak nekünk mesélne. [...] A humorba ágyazott kérdések hazáig kísérnek, mivel a darab emlékezetünkbe idézi a magyar társadalom egyik legsérülékenyebb pontját, a lakosság egy részének növekvő elvándorlását az országból. Az előadás képes arra, hogy fájóan éles portrét rajzoljon az oly gyakran elégedetlenkedő magyar mentalitásról, mely szerint megszokott, hogy a tehetséges embereket egyszerre gyűlöljük és imádjuk, miközben a címével vágja arcunkba a jelen aktualitását: itt nem lehet megmaradni.”
Csernák Zsuzsa: Hiába menekülsz, hiába futsz..., prae.hu


Korlátozott nézőszám!Játsszák: Bíró Kriszta, Dobra Mara, Kerekes Viktória
Írta és szerkesztette: Bíró Kriszta
Jelmez: Kerekes Viktória, Papp Janó
Zene: Kákonyi Árpád
Produkciós vezető: Nyáry Krisztián, Bauer Andrea
Rendező: Máthé Zsolt
Külön köszönet: Ari Nagy Barbara, Birtalan Zsolt, Pálffy András Gergely

Jegyár:2.500 Ft
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006