Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Nemzeti Színház (Budapest): Fedák Sári - Szűcs Nelli önálló estje

Régi Zsinagóga 2019.05.27. 19:30

„Az előadás azzal a céllal jön létre, hogy felelevenítsük a XX. század egyik legnagyobb magyar színésznőjének emlékét, megismertessük a közönséggel nem mindennapi életének részleteit és igazságot, valamint elégtételt szolgáltassunk személyének mindazért a méltánytalanságért, amelyben ez a kivételes művésznő részesült. Soha meg nem bocsájtható bűne a II. világháború utáni politikai rendszernek, hogy Fedák Sárit méltatlan és bizonyítatlan vádak miatt börtönbüntetésre ítélték, és emiatt soha többé nem léphetett szeretett hazájában színpadra. Mikor végleg kiderült számára, hogy a színpadra nincs visszaút, teljesen összeomlott és ez az állapot okozta idő előtti halálát.
Az emlékest anyagát részben emlékiratából, az Útközben és a Te csak most aludjál, Liliom... című könyvből, részben egyéb megemlékezésekből, leveleiből, a Színháztörténeti Intézet anyagaiból, régi Színházi Élet folyóiratokból gyűjtöttük össze. Elhangzanak még dalok leghíresebb szerepeiből, ezekkel is felidézve a magyar operett eme nagyasszonyának alakját.
Aki színpadon látta Őt, soha nem felejti. Rendkívüli személyisége, kivételes egyénisége kitörölhetetlen nyomot hagyott valaha volt színházi életünkben. Külön érdekesség a Fedák Sárit elénk varázsoló művésznő, Szűcs Nelli személye. Ő is Beregszász szülötte, gyökerei ehhez a városhoz kötik, csakúgy, mint nagy elődjét. Rendkívüli empátiával és érzékenységgel vett részt az est szerkesztésében, fő hangsúlyainak megtalálásában, a koncepció tervezésében, kitalálásában.
 Szeretnénk ezzel az esttel az emlékezésen túl azt is elérni, hogy Fedák Sárit nyilvánosan rehabilitálják, ne terjedjenek tovább személyéről hamis és igazságtalan pletykák, légből kapott állítások. Lássuk végre ezt a nagy művészt igaz valójában, minden nagyszerű emberi tulajdonságával, hibáival, gyarlóságaival együtt.
Fedák Sári megérdemli, hogy végre hozzá méltóan emlékezzünk meg róla!”
Dávid Zsuzsa rendező

„Rengeteg mindent elolvastam, naplókat, róla szóló könyveket, visszaemlékezéseket, és annyira szeretem magát a témát, a szöveget, hogy ahogy kitaláltam mit szeretnék elmondani, és hogyan, szinte magától megszületett az előadás. Nem volt nehézség benne, hogy egyik pillanatról a másikra valaki más bőrébe bújok majd, és nem Sári, hanem már az egyik professzor leszek. Itt kipróbálhattam, hogy több mint húszéves tapasztalattal, tudással, egyedül mire vagyok képes a színpadon.”
Jasinka Ádám: „Nem én a színházban, hanem a színház fontos bennem, ezeket nem szabad keverni” – interjú Szűcs Nellivel, Deszkavízió

„A tehetség és Kárpátalja.
Ez az a kettő, ami Szűcsben és Fedákban közös. A szülőhely és a „végső ecsetvonás”. A megfoghatatlan, istenáldotta tehetség.  Szűcs Nelli önálló estje körülrajongva fut a Nemzetiben és mindenütt, ahova viszi. Egy különös one-woman show ez, amelyben a színésznő egyszerre adja önmagát és a megidézett primadonnát. Ő a mesélő és egyben a történet tárgya… A Fedák emlékirataiból és a színháztörténeti intézet anyagaiból összeállított szöveg amellett, hogy megidézi szerelmeit és színpadi szerepeit, mindenekelőtt a hazafi Fedákra koncentrál. És a végső összeomlásra. A második világháború utáni meghurcolásra.”

Kállai Katalin: Rekontra, szubkontra… ART7

Előadja: Szűcs Nelli
Színpadra alkalmazta: Dávid Zsuzsa, Szűcs Nelli
Díszlet: Szűcs Nelli, Olekszandr Bilozub
Jelmez: Vecsei Kinga Réta
Video: Jóvér Csaba
Zene: Kovács Adrián
Rendező: Dávid Zsuzsa

Jegyár:2.500 Ft
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006