Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Kamakiri Dance Company: Malleus Maleficarum

Régi Zsinagóga 2018.06.10. 19:30

bemutató

A Malleus Maleficarum - azaz a „Boszorkányok Pörölye” - egy középkori, inkvizítorok által írt kézikönyv, mely megrögzötten egyetlen célt szolgált: a boszorkányok perbefogását, megkínzását és meggyilkolását. A könyv felsorolja a boszorkányok által használt praktikákat és megigézéseket, emellett megdöbbentő részletességgel ecseteli a boszorkányokon alkalmazott kínzómódszereket.
Az inkvizíció ideje alatt a boszorkányoktól való félelem és az üldözők vad dühe továbbra is elsötétítette a korszak szellemi atmoszféráját és ez termékeny táptalajt adott a nők természetes szexualitása, vonzerejük és a természeti vallások félremagyarázására. Ez a korszak gyűjtőtégelyként szolgált az emberiség legösztönösebb hibáinak kontrollálatlan halmozására. Megfigyelhetjük az ismeretlentől való félelmet; azt, hogy mennyire ki vagyunk szolgáltatva vágyainknak, és hogy ezt csak képmutatással tudjuk palástolni; a tömeget, ahol kihasználva a boszorkányperek adta lehetőséget, teret engedünk irigységünknek, hogy megszabaduljunk vetélytársainktól; és legfőképpen, hogy milyen is az ember, ha következmények nélkül élheti ki brutalitását. „Ember embernek farkasa!”
Előadásunkban nagy szerepet kap a női esztétikum megjelenítése, melyet a természet részeként ábrázolunk, majd megmutatjuk, hogy ezt miként torzítja el és milyennek látja a vonzalmat kezelni képtelen patriarchális társadalom.
Ma a boszorkányüldözés pszichológiáját tanulmányozva a tudósok egybehangzóan kijelentik: Azzal, hogy a Malleus Maleficarum a kételyt a bűnnel kétszáz évig egy kalap alá vette, a nőgyűlölet, a félelem és a paranoia elegyéből iszonyatos intézményt gyúrt!
Egyes becslések szerint a XVIII. század végére a boszorkányüldözés összesen 40-60ezer életet követelt.


A szegedi Kamakiri Dance Companyt Vörös Balázs alapította 2015-ben, aki független alkotóként és kortárstánc-oktatóként szerzett nevet magának. A társulat tagjai olyan pályakezdő táncosok, ifjú tehetségek, akik művészi törekvéseiket együtt álmodják színpadra. Munkáikban nagy teret kap a fizikalitás, a kontakttechnika, a lendület kihasználása és a különböző kultúrák mozgásvilágának tanulmányozása. Zeneiségük egyedi, ritmikailag izgalmas kísérletekre épül. Témáik sokszor filozofikus jellegűek, az alkotó az embert és világát, környezetével való kapcsolatát szubjektív meglátások alapján mutatja be. 2017 októberében Inverz / Sáskajárás című dupla táncestjük bemutatóját is a Régi Zsinagógában tartották.


Előadók: Banga Kata Jozefina, Keresztes Tímea, Lebák Adrienn, Német Klaudia, Pócsa Petra, Szabó Nelli
Koreográfus: Vörös Balázs

Jegyár:1.500 Ft
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006