Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Szegedi Focus Műhely: 5 korlát

Régi Zsinagóga 2009.09.30. 19:30

- mai moralitás -

A Szegedi Focus Műhely új darabja „mai moralitás”. A moralitás allegorikus szereplőket felvonultató színpadi műfaj. A középkori moralitások a megszemélyesített bűnöknek és erényeknek az ember lelkéért folyó harcát jelenítették meg. A mostani előadás az ember lelkében folyó küzdelem során kiépített és megmerevedett korlátokat mutatja be, amelyek akadályoznak bennünket. Az öt korlát: az önzés, az irigység, a hazugság kontra őszinteség, és a szerelmi birtoklás. Az előadás egy kísérlet, hogy az önzésről szeretettel, a hazugságról őszintén, az irigységről leplezetlenül, a szerelmi birtoklásról szabadon szóljon. A Kosztolányi, Hajnóczy, Beckett és Bergman inspirálta „montázs-szituációk” alkalmat adnak arra, hogy humorosan felvonultassák a korlátok mechanizmusát.

Adott egy börtön-szerű tér. Adott 3 férfi és egy nő, akiket fogva tart/irányít az ötödik szereplő, a Fény. Az egymás után felvillanó szituációkban a szereplők felvérteződnek vagy sebeket szereznek? Hol van szabadságuk a létbe vetettségben?


Kedves Leendő Nézők!

Bizonyára tudjátok, hogy amíg majdnem 1 órán keresztül az előadáson szórakoztok az ország tovább viaskodik azzal a morális és egzisztenciális válsággal, amely az utóbbi hónapokban úrrá lett az egész világon. Rajtatok múlik, hogy milyen új világ születik e bűzlő tetem felett. Közös érdekünk, hogy minderről ne feledkezzünk meg.
A színház egy idős a gondolkodással.
Talpra hát! Fel a fejjel! Elő az észt!

Sissela Bok filozófus azt állította, hogy a hazugság a kényszerítés egyik formája. Hazudni olyan, mintha a másik embernek hátra lennének kötözve a kezei, mivel nincs meg az a fajta szabad választása, ami meglenne, ha tudná az igazat. Sissela Bok tudja, mit beszél.


5 mondat a Szegedi Focus Műhelyről

A Focus Műhelyt 2002-ben egy egyéves színházi tréning indította útjára Szegeden, amit a társulat jelenlegi rendezője (Benkő Imola Orsolya) vezetett. A társulat azóta kinőtte az egyetemi színház kereteit és független színházi műhelyként működik. A Focus Műhely tagjai elkötelezetten keresik a színház legkülönbözőbb kifejezési lehetőségeit és kommunikációs csatornáit.
Nem tartják magunkat sem epikus, sem mozgásszínháznak, nem tudnak és nem is akarnak kategóriákban gondolkodni. A színészi test erejében és a kihívó nézői tekintetben hisznek.

Támogató: Oktatási és Kulturális Minisztérium, MASZK Egyesület
Kommunikációs támogató: Factory Creative Studio
Alkotók:
F1: Szerdahelyi Mátyás, F2: Seres István, F3: Balog József, N1: Csorba Kata, Kontroll: Fény
szövegíró, dramaturg: Csikós Ildikó
fények: Szabó Gábor
rendező: Benkő Imola Orsolya

Jegyár:800 Ft
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006