Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Bejelentkezés

 

 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Menszátor Héresz Attila: Hamlet-illúziók

Régi Zsinagóga 2009.09.17. 19:30

Hamlet jelen időben. Film és színház a halál vitathatatlan pillanatából. Flash-elv. Ötször négyméteres kivetített arcok között elenyésző önigazolási kísérlet, mely Hamlet figuráját még magányosabbá emeli. „A szellem első jelenése utáni nyomozás ötlete után úgy döntöttem, ildomos lesz ezentúl furcsa ábrát öltenem.” Hamlet magyar futballmezt ölt magára és azonnal hiteles őrültté válik. Minden kommentálás nélkül. Nincs szükség színjátékra.

„Hozta Isten, színész uramék; üdvözlöm mindnyájokat.
Örvendek, hogy egészségben látlak.
Isten hozta, édes barátim.
Édes öregem, beh megrojtosodott a képed, mióta nem láttalak: tán csak nem velem birkózni hozod azt a barkót Dániába?”
(Shakespeare: Hamlet, dán királyfi, 2. felvonás 2. szín; ford.: Arany János)

„Mert én arcába kapcsolom szemem;
S majd összevessük a látszat felől
Kettőnk ítéletét.”
(Shakespeare: Hamlet, dán királyfi, 3. felvonás 2. szín; ford.: Arany János)

Menszátor Héresz Attila szabadúszó színész, filmszínész, zenész-szövegíró. Tavaly nagy sikert aratott Jászai című monodrámájával a THEALTER fesztiválon. A Hamlet-illúziókat a MASZK Egyesület felkérésére az idei THEALTER fesztiválra készítette, ahol a produkció jelentős szakmai és közönségsikert aratott.

„A Hamlet kvázi-monodrámává formálása látványos, a modern (film)színház kelléktárát kihasználó és a magyar kultúrát ironikusan megidéző csavarral oldotta meg a darab és az egyszemélyes színház kereteinek feloldását.
A darab szereplőit a folpack-ba csomagolt irodai széket trapézalakban határoló három vetítővásznon a részletekig megtervezett, a valódi, egyidejű párbeszéd illúzióját megteremtő film jelenítette meg. Hamlet őrülete így ismét egy réteggel gazdagodott, hiszen az egyes snitteken feltűnő alakok a jelenlét illúzióját keltve, de valójában éppen jelen-nem-létükkel hangsúlyozták a képkockákkal monologizáló kiszolgáltatottságát. A modern Hamlet időben és térben valódinak látszó, de a valós érintkezésről lekéső párbeszédet folytatott, akár a tévéképernyő előtt ülő modern hamletek. Nem irányíthatta a dialógusokat, mert a vászon gyakran kifehéredett egy-egy monológ közben, magára hagyva a királyfit.
Ez a kiszolgáltatottság nem lepte meg a honosított, hazánkba igazolt Hamletet, aki az őrülettel kacérkodva az aranycsapat 1526-os számú mezébe bújt, haptákba vágta magát a Himnusz hallatán, és kiválóan dekázott térdvédőjében, rövidnadrágjában a Hobo Blues Band 6:3-jára. A visszafordíthatatlan őrülettel a labda halálfejjé változott, mint ahogy a korábbi átöltözésnél a szövetkabát alól előkerült a fekete póló a stilizált koponyacsonttal. Az irónia helyén volt az egyik legnépszerűbb Shakespeare-darab feldolgozásában, hiszen a könnyen összerakható események, a szállóigéből új életre keltett szövegmozaikok éppen mai nyelvre fordították a drámát.
A színészi teljesítményen kívül az operatőri munkának, a vetítéstechnikának és a film szereplőinek köszönhetően olyan illúziót láthatott a teltházas régi zsina, amely alapján elhihette: valóban „kizökkent az idő”, de a Hamlet bőrébe bújt Menszátor Héresz Attila a lehető legbátrabb megoldásokkal áttolta azt egy pillanatra 2009-be. Ó, kárhozat.”
(Boldog Zoltán: Szálkák a színpad alól 2009/1. – Kritikus tudósítások a 19. szegedi Thealterről, www.irodalmijelen.hu)

THEALTER fotógaléria itt.

Az előadás a MASZK Egyesület menedzsmentjében készült.

szereplők: Menszátor Héresz Attila, Huszár Zsolt, Menszátor Magdolna, Atlasz Gábor, Szőllősi Zoltán, Fátyol Kamilla, Mucsi Zoltán, Kovács Krisztián
film: Géczi Dávid, Császi Ádám
mozgás: Kántor Kata
technika: Vella Péter, Duránszkai Zsolt
fény: Turcsányi István
munkatárs: Sediánszky Nóra
rendezte: Menszátor Héresz Attila

Jegyár:800 Ft
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006