Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Fesztivál-világ - NKA könyvbemutató

2005-ben az NKA első ízben hozta létre a Kiemelt Kulturális Események Ideiglenes Szakmai Kollégiumát, és írt ki – november 8-ai beérkezési határidővel – meghívásos pályázatot. A kiírás szerint 1 milliárd forint keretösszegű pályázatra meghívott események, rendezvények körét az NKA szakmai kollégiumai, a fesztiválszövetségek és az NKÖM részéről az NKA Bizottságának elnökéhez eljuttatott javaslatok alapján az Ideiglenes Szakmai Kollégium határozta meg. A részvétel pénzügyi feltététele volt a kért támogatási összeg 1%-ának+25% ÁFÁ-nak az átutalása az NKA részére. A pályázatban részt vevők előzetesen vállalták továbbá, hogy amennyiben az Ideiglenes Kollégium támogatását elnyerik, más NKA kollégiumok támogatását nem kérik a rendezvény előkészítéséhez, illetve lebonyolításához, és tudomásul vették, hogy a NKÖM rendezvénytámogatási kerete is megszűnik.

Mindezek ellenére vagy mindezek mellett ez a meghívásos pályázat – illetve a lebonyolítás ideje és az elnyert támogatások – korábban nem tapasztalt lehetőséget jelentett a 2006-os évre vonatkozóan a fesztiváloknak – köztük a THEALTER Fesztiválnak is – a finanszírozás stabilitása, a tervezhetőség terén.
Ezzel párhuzamosan azonban nem csak a támogatás felhasználásának felelőssége nőtt meg, hiszen a korábban megszokott és a pályázók által vállalt elszámolási kötelezettség mellett az ellenőrzés új formáját is bevezette az NKA: a fesztiválok pénzügyi és tartalmi ellenőrzésével egy monitorcéget bízott meg.

Ennek a vizsgálatsorozatnak a tapasztalatait foglalja össze az új kiadvány. A könyvbemutató kapcsán nem csak a monitoring eredményeivel ismerkedhetnek meg a pályázók – a tervek szerint a résztvevők – támogatók és támogatottak – a következő kérdésekre keresik a választ együttesen:

Milyen elvek mentén és hogyan finanszíroz az állam? avagy: Van-e fesztiválélet a központi támogatásokon túl is?

Mit jelent a minőség a fesztiváliparban és hogyan mérhető? avagy:
Vajon a mutatók pontosan tükrözik a közönség véleményét?

Kik és miből élnek a Fesztivál-világban? avagy: Mitől lesz kerek ez a világ?

A felkért hozzászólók témái:

Márta István a fesztiválok minősítési rendszeréről, Balog József az állam és a fesztiválok kapcsolatáról beszél a támogatások szempontjából. Ezt követően Inkei Péter mutatja be az idei különleges helyzetet, az átlagosnál nagyobb támogatási lehetőségeket, majd Harsányi László ismerteti a jelenlévőkkel az NKA támogatások koncepcióját.

A szervezők reményei szerint a néhány perces felvezetőket hasznos szakmai beszélgetés, konstruktív vita követi majd.

Ennek konzekvenciái azonban leghamarabb valószínűleg csak a jövő évtől érvényesülhetnek a finanszírozás strukturájában, hiszen jelenleg mindössze annyit tudni, hogy az idei támogatásokat odaítélő Ideiglenes Kollégium – mondhatni nevéhez híven – megszűnt, s bár az NKA idei pénzügyi terveiben szerepel a Kollégium és hozzárendelt pénzösszeg is (300M Ft), az idei pályázati naptárban – talán csak egyelőre? – nem kapott helyet ez a meghívásos pályázat.

 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006