Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

THEALTER 2008 - előzetes

AMI VOLT

Az 1991-ben indult nyári nemzetközi színházi fesztivál ma már a magyar színházi élet egyik legjelentősebb nemzetközi színházi fesztiváljává vált. Évről-évre olyan független művészi közösségeket látunk vendégül, akik a komplex színházi nyelv művelésében értek el kimagasló esztétikai és színháztörténeti jelentőségű eredményeket, de nyitottak vagyunk minden új kísérletre is. A találkozó tematikája szerint 1994-ben a Balkán színházait, 1995-ben orosz színházakat mutatott be, 1996-ban Lengyelországból, 1997-ben Oroszországból és az Egyesült Államokból láttunk vendégül csoportokat, 1998-ban egy bizonyos színházi iskola követőit láthatta a közönség, 1999-től pedig a határon túli magyar színházak kaptak hangsúlyt. 2003-tól a 2010-ig kidolgozott Déli Vonal koncepcióval adtunk végleges karakter fesztiválunknak. Minden évben filmes, zenei, képzőművészeti és szakmai kísérőprogramok gazdagították a találkozó egyhetes műsorát.
2003 és 2007 között Szegeden a THEALTER Fesztivál mellett megrendeztük az AFSZSZ és a MASZK Egyesület közös szervezésében a Szegedi Alternatív Színházi Szemlét.

AMI KÖZEL VAN

2008. július 23-27. között rendezi a MASZK Egyesület a 18. THEALTER Fesztivált. Erre az esztendőre olyan tematikát választunk, amely éppúgy beszél rólunk – a fesztivál gazdáiról, szervezőiről, munkatársiról, önkénteseiről, a városról és az elmúlt közel húsz esztendőről –, mint a fellépő színházakról, a benne dolgozó művészekről, hazaiakról és külföldiekről egyaránt. De beszél a színház egyik legnagyobb csodájáról is: az átváltozás és az átváltoztatás képességéről.


THEALTER
metamorphosis
színház, zene, kiállítás, akadémia

A változás érinti tehát a fesztivál nevét, struktúráját és a metamorphosis jegyében készülnek a MASZK Egyesület menedzsmentjében a fesztiválon bemutatásra kerülő új előadások, de ez a téma a vezérfonala a meghívott előadásoknak, valamint a kísérőprogramoknak is.

A MASZK menedzsmentjében készülő új előadások: COMPAGNIE JÓZSEF TREFELI (CH): OOORPHEUS; DÖBREI DÉNES-VARGA HENRIETTA (SRB-FR): CSEND-ÉRT; UTRBÁN ANDRÁS TÁRSULATA (SRB): TURBO PARADISO.

Tervezett külföldi fellépőink: BICSKEI ISTVÁN (SRB-FR), PENOPLAST (UKRAJNA), DIVADLO CONTINUO (CSEHORSZÁG), a HORVÁTORSZÁGI BACACI SJENKI különleges, minden nézőnek valóban egyedi színházi élményt nyújtó, a BITEFen a zsűri különdíját elnyert előadása, az EAST WEST CENTER (BOSZNIA ÉS HERCEGOVINA) OSZTÁLYELLENSÉG-adaptációja, amely meghívást kapott többek között az újvidéki Sterija Játékokra és az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztiválra is, valamint a HOLLAND SPACE SZÍNHÁZ HOLLAND CUNAMI című produkciója, amely az idei LOW Holland-flamand Kultfeszten aratott osztatlan sikert.

Terveink szerint vendégünk lesz PINTÉR BÉLA ÉS TÁRSULATA, a JÁSZAI MARI c. monodrámát MENSZÁTOR HÉRESZ ATTILA mutatja be, RUDOLF HESS TÍZPARANCSOLATA címmel az ARADI KAMARASZÍNHÁZ és a szegedi HETEK CSOPORTJA közös produkciója is színpadra kerül, de láthatja a közönség az ÁDÁM, ÁDÁM ÉS ÁDÁM c. előadást, melynek rendezője CZEIZEL GÁBOR, a zenei csemegéket kedvelőknek pedig egy BAROKK OPERÁval igyekszünk meglepetést szerezni.

MASZKALAND - a THEALTER gyermekprogramja
A 18 éves THEALTER nemzetközi színházi fesztivál ebben az évben szeretettel várja az érdeklődő 10-17 éves gyerekeket és fiatalokat MASZKALAND elnevezésű gyerek- és ifjúsági szigetére.
Július 23. és 27. között 5 kreatív műhely, színházi előadások, koncert, filmek, számtalan meglepetés, izgalom és vidám az átalakulás, vagyis a metamorfózis jegyében.
Ha nem szeretnél a júliusi hőségben otthon unatkozni, akkor látogass ki minden nap a MASZKALANDRA!

Műhelyek:
FÉNYKALAND fotózni vágyóknak, DRÁMALAND játszani vágyóknak, GRAFIKAI MŰHELY „varázskezűeknek”, FILMKALAND „ifjú filmeseknek”, ZENE&TÁNCKALAND öröm-zenélni és táncolni vágyóknak.

Tervezett fellépők: Focus Műhely Gyerektársulat, Dvorák Gábor pantomimművész, Makám, Kolibri Színház, valamint a Gyerekszem Filmfesztivál díjnyertes filmjei, Metamorfózis labirintus, Gyerekszáj Rádió, Átalakulás Kuckó meg a meglepetések

Ekisfeszt Akadémia címmel a JATE Klub ad otthont a nézőként és fellépőként is az egyetemistákra, főiskolásokra koncentráló programsorozatnak, melynek része egy színházi kisesszé írói pályázat is, melyben a neves bírálók – Szilasi László irodalmár, Szijj Ferenc költő – mellett a közönség is kedvencet választhat. A képzőművészeti programokkal, felolvasóestekkel, közönségtalálkozókkal gazdagított eseménysor gerincét egyetemi színházak előadásai adják, meghívottaink a FELESELŐK SZÍNPAD (VESZPRÉM),, KONZERVARTAUDRIUM (DEBRECEN), KVÁZI KOLLEKTÍVA (BUDAPEST), RADIKÁLIS SZABADIDŐ SZÍNHÁZ (ELTE, BUDAPEST), SZESZ-SZEGEDI EGYETEMI SZÍNHÁZ.

És még egy fontos újdonság: először, de reményeink szerint nem utoljára, Szentesen vendégszerepel a THEALTER: felolvasó-színházi előadást, koncerteket és a Compagnie József Trefeli OOOrpheus c. előadásának vendégjátékát élvezheti a közönség július 18-án, pénteken.

Színes, ingyenes kísérőprogramokban sem lesz hiány: a fesztivál ideje alatt a kiállítások mellett a szegediek idén is naponta láthatnak utcaszínházi előadást, szórakoztatásukról – egyfajta szakmai gyakorlatként – a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának végzősei gondoskodnak.
Éjszakánként koncertek zárják a programokat.

Immár hagyománynak mondható, hogy a THEALTER Fesztivál ajándékprogrammal vendégszerepel a szegedi Csillag Börtönben, idén a Pedig én jó anya voltam… című produkciót mutatjuk be, Pogány Judit előadásában, a szegedi származású Anger Zsolt rendezésében.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes lapja. A Rádió Mi 89.9 – Szeged első civil közösségi rádiója – hullámhosszán pedig – a tavalyi évhez hasonlóan – THEALTER Rádió néven újra saját műsorsávot kap fesztiválunk, amelyet az internet segítségével nem csak a szegediek követhetnek figyelemmel. A programokról a fesztivál honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők, itt nem csak tényeket és képeket, hanem hangulatjelentéseket is olvashatnak a naponta frissülő THEALTER-blogban.

A július 23-án induló rendezvénysorozat fő támogatói Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap, és a Szegedi Hőszolgáltató Kft.

 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006