Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

A szőnyeg szélén Egyesületünk

A szőnyeg szélén Egyesületünk

A szőnyeg szélén nem egy új előadás címe, hanem helyzetjelentés: az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyert működési támogatást Egyesületünk, amely 1992 óta működteti befogadószínházként a szegedi Régi Zsinagógát és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált.
 
Jelentős szakmai múlttal, fesztiválunk és koprodukciós előadásaink révén számtalan szakmai elismeréssel rendelkező Egyesületünk 1995 óta mindig sikerrel pályázott a működési keretre. Míg 2019-ben még 21,5 millió, tavaly, a Budapestre és vidékre osztott új rendszerben már csak 7 millió forintot ítélték oda számunkra, így nem csak a pandémia okozta nehézségekkel küzdöttünk meg tavaly.
Az idei évre vonatkozó, 2021. április 30-én nyilvánosságra hozott döntési listán 0 Ft megítélt támogatási összeg szerepel a nevünk mellett, azaz idén a szakminisztérium nem tartja támogatásra méltónak a tevékenységünket. A pályázati kiírásban megfogalmazott értékelési szempontok alapján a vidéki szervezeteket bíráló kuratórium a lehetséges 100 pontból 36 pontra értékelte a pályázatunkat – azaz a szakmai múltunkat, eredményeinket, jelenünket és terveinket, közönség- és közösségépítő tevékenységünket, szakmai aktivitásunkat, jelentős hazai és határon túli együttműködéseinket, az általunk megvalósított és tervezett programok művészi színvonalát, a tevékenységünk társadalmi eredményességét és közösségre való hatását, a működésünk és gazdálkodásunk átláthatóságát és eredményességét. Idén tehát nem értük el a bűvös 51 pontot, amely lehetővé tenné, hogy a szakminisztérium az adófizetők pénzéből támogassa a fennmaradásunkat - miközben működésünk átláthatósága és következetessége, programjaink színvonala nem változott, és a jelentős támogatási deficit, meg a pandémiás helyzet okozta nehézségek ellenére minden feltételt teljesítettünk, hogy elindulhassunk az idei pályázaton.
 
A döntési listából az nem derül ki, hogy az elért összpontszám hogyan alakult ki – azaz nem tudhatjuk, hogy a pályázati kiírásban szereplő 5 értékelési terület közül melyiken hogyan teljesítettünk a kuratórium szerint. A döntési listán ezúttal sem szerepel az egyes pályázatokra vonatkozó indoklás, és idén elmaradt a kategória egészére vonatkozó kuratóriumi összefoglaló is – így ez sem nyújt támpontot számunkra.
Érthetetlen számunkra az is, hogyan szerepelhet a „professzionális színházművészeti vagy táncművészeti előadó-művészeti szervezetek” számára kiírt pályázat döntési listáján nyertesként:
- olyan szervezet, amely a bírósági nyilvántartás szerint 2018 januárjában alakult át kosárlabda klubból hagyományőrző egyesületté, és amelynek cél szerinti besorolása „sporttevékenység (pl. fizikai, szellemi és technikai sport, diáksport, sportélet)”;
- olyan szervezet, amely nevében ugyan közhasznú minősítésű, de a bírósági nyilvántartás szerint nem, és amely 2019-ben ugyan nem végzett cél szerinti tevékenységet, de több mint 162 millió Ft nettó árbevétele mellett közel 2 milliós veszteséggel zárt;
- olyan szervezet, amely nem teljesítette a küszöbkritériumokat – azaz nincs „működő, naprakész és – minimálisan egy évadot magában foglaló – archívumot is tartalmazó honlapja”, amelyen közzéteszi a működésére vonatkozó adatokat (beszámolók, jegybevétel stb.), holott a pályázati kiírás szerint „Amennyiben a küszöbkritériumokként megfogalmazott feltételek mindegyike maradéktalanul nem teljesül, úgy a kuratórium a pályázatot érdemben tovább nem vizsgálja és szakmailag érvénytelennek minősíti.
Nem értjük, milyen szempontok alapján ítélt inkább támogatandónak ebből a forrásból a kuratórium közművelődési feladatot ellátó intézményeket, illetve önkormányzati alapítású és fenntartású cégeket – miközben az elmúlt évben készült számos felmérés, például a Magyar Fesztivál Szövetség összefoglalója is arra figyelmeztet, hogy a fesztiválszervezők között is az alapítványi vagy egyesületi formában működőket sújtotta leginkább a pandémiás helyzetből adódó bevételkiesés.
Az értékeléssel kapcsolatos kérdéseinket azonban nem tehetjük fel a kurátoroknak, hiszen a kuratóriumról csak annyi tudható, hogy 5 tagját a Színházművészeti Bizottság és a Táncművészeti Bizottság kérte fel, és hogy a beérkező pályázatokat „saját szakmai tapasztalatuk, szakmai tanácsadók beszámolói, személyes konzultációk, videó dokumentációk és a benyújtott pályázati anyagban szereplő információk alapján, a pályázati kiírásban megadott szempontrendszer szerint bírálják el.
 
A működési támogatások 2010-es visszavágásával és zárolásával induló elmúlt évtizedben a független színházi területen működő szervezetek, köztük mi is, számos nehézséggel megküzdöttek. Ez a mostani döntés azonban teljesen új helyzetet teremt számunkra, és velünk együtt a szintén nagy múltú szegedi Metanoia Színház számára is, akik ugyancsak nem nyertek támogatást ebben az évben. Nem könnyíti meg a helyzetünket, hogy civil szervezetként próbálunk fennmaradni és továbbra is elkötelezetten és átláthatóan végezni azt a megkérdőjelezhetetlen szakmai minőségű, innovatív művészeti munkát, és tágabb értelemben vett kulturális tevékenységet, amelyet 30 éve kezdtünk el.
A döntés fényében természetesen át kell gondolnunk a lehetőségeinket és az idei évre vonatkozó terveinket is, hiszen ez olyan súlyos financiális veszteség, amelyet nem terveztünk, ráadásul egy olyan év után, amelyben a bezárások miatt a jegybevételeink 44%-kal estek vissza, és amelyben – többek között a működési támogatás visszavágásának köszönhetően – feléltük a tartalékainkat is. Egy olyan évben próbálunk tehát túlélni ezen döntés ellenére, amelyben a pandémiás helyzet továbbra is ellehetetleníti a megszokott működést.
 
Amit ígérhetünk: minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy sikeresen megküzdjünk ezzel a helyzettel, az ezzel kapcsolatos döntéseinkről és terveinkről továbbra is tájékoztatni fogjuk nézőinket és együttműködő partnereinket.
És továbbra is számítunk a közönségünk kitartására és támogatására, hiszen a nehéz helyzet ellenére 2020-ban – Szeged és Budapest mellett – 11 megye 46 kisebb-nagyobb településéről és a határon túlról is érkeztek nézők a jubileumi THEALTER fesztiválra. Reméljük, hogy közel 4000 nézőnk közül sokan minket támogatnak az adójuk 1%-ával, hiszen most minden eddiginél nagyobb szükségünk van erre - adószámunk: 19084963-2-06.
 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006