Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Helyzetjelentés

Eddig nem szóltunk, vártuk, mikor lesz valami biztosan tudható a TAO-felajánlásokkal – és így a mi jövőnkkel – kapcsolatban. Mivel részt veszünk szakmai szervezetek munkájában, tudtuk, hogy hosszas egyeztetések után augusztus elején, a Nemzeti Színházban, a Magyar Színházi Társaság, a Magyar Teátrumi Társaság és a Független Előadó-Művészeti Szövetség ad hoc bizottsága véglegesített egy javaslatot a TAO-támogatások rendszerének módosítására, tehát nem megszüntetésére. És bár megvalósulása esetén ez a javaslat is bizonytalanabb helyzetet eredményezett volna számunkra, bizakodtunk. Annak ellenére, hogy alapvetően azon a véleményen vagyunk, hogy a TAO-visszaélések megakadályozásával lehetne, sőt kellene megtisztítani a rendszert – nem is értjük, ez eddig miért nem történt meg, hiszen számtalan tényfeltáró, konkrét neveket-példákat soroló cikk is született a témában, tehát lenne honnan elindulni, ha esetleg a TAO-támogatások felhasználásának ellenőrzése során nem sikerült visszaélésekre bukkanni az igazolások kiállításával, illetve az elszámolások ellenőrzésével foglalkozó hivatal(ok)nak. Ráadásul mi abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy – egyetlen év kivételével – a felajánlásokat közvetlenül, vagy olyan közvetítőkön keresztül kaptuk, akiknek nem kellett jutalékot fizetnünk, így minket ez a szintén sokszor hangoztatott probléma sem érintett.
Amit viszont nyertünk – és a közönségünk nyert – ezen a lehetőségen az elmúlt években, az az, hogy például számos olyan előadást sikerült a nézők széles rétege számára elérhető jegyárakon bemutatnunk Szegeden, amelyeket egyáltalán nem vállalhattunk volna, ha nem számíthatunk arra, hogy a jegybevételükhöz kapcsolódó TAO-támogatással megtérülnek a kiadásaink. De nem valósíthattunk volna meg olyan projekteket – például hogy a Jami körzet koprodukciós partnerei lehessünk –, vagy olyan fejlesztéseket – a régi zsinagógában lecserélt műanyag székektől az új THEALTER-honlapig –, amelyekre lehetetlen volt pályázati forrást találni, és a jegybevételeinkből sem futotta volna ezekre. Valószínűleg nem árulunk el titkot, ha azt mondjuk, lenne még mit fejleszteni-megvalósítani, ha lenne rá forrásunk…. És mivel az idei évünk elég jól sikerült, már el is kezdtük tervezni, mi lehetne a következő lépés, hogy még komfortosabbak legyenek a munkakörülmények, a nézőink fogadása.
Több lábon állhattunk pénzügyileg – nagyobb volt a szabadságunk szakmailag.
Most teljes a bizonytalanság, illetve csak annyit tudunk, amennyi tegnap kiderült: ez így, ebben a formában nem folytatódhat. Nem azért, mert a csalókat kizárják a rendszerből, netalántán felelősségre vonják. A teljes színházi szakmát büntetik meg, zárják ki, azokat is, akik nem ügyeskedtek. Ezt kollektív büntetésnek hívják.
A jövőnk bizonytalan, de annyi biztos: idén még háromszor láthatóak lesznek vendégelőadásaink a Kisszínházban – gyertek, nézzétek! Várunk mindenkit szeretettel október 29-én, november 12-én és december 10-én!

a MASZK Egyesület munkatársai 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006