Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

27. THEALTER július 21-29. között

Az idén 27. alkalommal jelentkezik a THEALTER: az Európai Fesztivál Szövetség EFFE-minősítését immár második alkalommal elnyerő művészeti fesztivál július 21-29. között várja Szegeden a színházkedvelőket. A fesztivál díszvendége kitüntetést és rangot idén a Mentőcsónak Egység nyerte el.

A művészi értékeken túl a társadalmi felelősségvállalás és aktivitás, illetve a MASZK Egyesület munkáját civil szervezetként 27 éve meghatározó, kiemelt jelentőségű értékek – empátia, szolidaritás, felelősségvállalás, problémaérzékenység, tolerancia – fontosságát is kifejezi ez a döntés.
A Mentőcsónak Egység 2014-ben, a Szputnyik Hajózási Társaságon belül kezdte meg működését Fábián Gábor és Pass Andrea szakmai vezetésével. A Mentőcsónak programjaiban olyan aktuális társadalmi kérdéseket vizsgál, mint az előítéletek, a magyarországi mélyszegénység, a rasszizmus, a menekültkérdés és a kivándorlás problematikája.
Minden előadásuk esetében új kortárs magyar drámai szövegek születnek, amelyek a hazai társadalmi feszültségekre reagálnak, hol interaktív, új színházi formákat kutatva, hol pedig klasszikus színházi keretek között. Programjaik egyszerre bírnak közösség- és személyiségfejlesztő hatással, miközben felhívják a figyelmet a közös gondolkozás, az aktív társadalmi jelenlét és a vélemények ütköztetésének fontosságára. Hisznek abban, hogy munkájuk társadalomformáló erővel is bírhat, fontosnak tartják, hogy a toleranciát és a szolidaritást erősítsék nézőikben, különösen a fiatalokban. Ennek jegyében hozták létre a Mentőcsónak Manőver alkotócsoportját is, amelyben diákokkal dolgoznak fel és állítanak színpadra egy-egy témát.

Július 23-án délután a CÍM NÉLKÜL - hajlék-kaland-játék, a Mentőcsónak Egység és a STEREO Akt koprodukciójában készült interaktív színházi társasjáték enged bepillantást a hajléktalan emberek életébe. A nézők – Balog Gyula, Kőszegi Mária, Szabó Zola és a játékvezető Szenográdi Réka segítségével – játékosként próbálhatnak megélni, túlélni fél évet otthontalanul. Az előadás rendezője Boross Martin.
Ugyanezen a napon lesz látható az Újvilág, melyet Pass Andrea író-rendező állított színpadra: Sztarenki Dóra, Szamosi Zsófia, Kovács Lehel, Porogi Ádám és Hajduk Károly egy lázadó kamasz történetét mesélik el. A 8. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle fődíjával elismert előadás bonyolult és aktuális problémákról – előítéletekről, sérelmekről, agresszióról, bűnről és bűnhődésről, a generációk együttéléséről – beszél rendkívül izgalmasan, közérthetően és megrázóan.
Július 24-én a mutatkozik be a Mentőcsónak diákcsoportja, a Manőver alkotócsoport. A gyűlöletbeszéd témáját feldolgozó A néma tartomány című előadás szereplői Bíró Gergely, Borbás Gergő, Boznánszky Anna, Nyáry Pál, Szepes Anna és Formán Bálint, rendezője Pass Andrea.
Július 29-én, a fesztivál utolsó napján a Menekülj okosan! című színházi társasjátékra invitáljuk a nézőket, akik Kurta Niké, Jaskó Bálint és Rezai Mohammed Amin társaságában próbálják elérni az ígéret földjét, miközben közösen kell választ találniuk az útjuk során felmerülő problémákra. A Füge Produkcióval és a Magyar Helsinki Bizottsággal létrehozott előadás rendezője Fábián Gábor, a játékvezető Iván Júlia / Takács Emőke lesz.

A fesztivál idén is nagy figyelmet fordít a fiatalokra, az utánpótlásra. A találkozó hagyományaihoz híven a fesztivál programjának újra kiemelt része lesz a műhelymunka. Az idén ötödik alkalommal meghirdetett THEALTER Tea for Two tréningkurzusok vezetésére Pass Andrea író, rendező, drámapedagógus, a Mentőcsónak Egység Manőver alkotócsoportjának programvezetője mellett Widder Kristóf kapott felkérést, aki a fesztiválon táncosként és koreográfus-rendezőként is bemutatkozik. Az idei workshop címe: A hárpia megzabolázása – Shakespeare Reloaded. A ma is érvényes kérdéseket felvető A makrancos hölgy című Shakespeare-drámát kiindulópontként használó kurzusokra 17 év feletti, hazai és határon túli, közép- vagy felsőfokú művészeti oktatásban részt vevő fiatalok jelentkezését várjuk július 7-én éjfélig. A műhelymunka július 23-án indul, az izgalmasnak ígérkező tréningbemutatókat július 28-án láthatja a közönség.

Ismét lesz blog jr kritikusműhely is, melyre a színházi írás iránt érdeklődő és azt gyakorló fiatalok jelentkezését várjuk. A résztvevők próbanaplót vezetnek a workshopokon zajló munkáról, tudósítanak a fesztivál előadásairól, részt vesznek a szakmai beszélgetéseken. A blog jr. szerkesztője, a junior bloggerek koordinátora Jászay Tamás, a Revizor kritikai portál szerkesztője lesz.

Szeged évtizedek óta részese a regionális és a nemzetközi színházi életnek – ezt kevés magyar város mondhatja el magáról. Ennek a jelenlétnek meghatározó alkotóeleme az önálló, összetéveszthetetlen arculatú THEALTER, amely továbbra is a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, megjelenési lehetősége, találkozási pontja kíván lenni a közönséggel – amely 27 éve szavaz nyaranta igennel a függetlenekre Szegeden.
 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006