Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

THEALTER és SZASZSZ sajtótájékoztató

2007. május 30-án, 11 órakor

az Alterra Kortárs Előadóművészeti Központban

– Régi Zsinagóga, Szeged, Hajnóczy u. 12.. –

sajtótájékoztatót tartunk.

THEALTER INTERNATIONAL

Szabad Színházak XVII. Nemzetközi Találkozója

SZASZSZ

Szegedi XIII. Alternatív Színházi Szemle

/ Szeged, 2007. július 16-22. /

A sajtótájékoztatón

Balog József, a MASZK Egyesület elnöke, a THEALTER művészeti vezetője,

Szögi Csaba, az Alternatív és Független Színházak Szövetségének alelnöke, a SZASZSZ főszervezője,

és Perovics Zoltán, a szegedi Metanoia Színház vezetője, a fesztivál Előkészületek. Deszkák, pallók… című nyitóelőadásának rendezője

mutatja be az idei programot.THEALTER International – Szabad Színházak XVII. Nemzetközi Találkozója

Szeged, 2007. július 16-22.

Idén 17. alkalommal rendezzük meg a hazai színházi élet egyik legrangosabb, európai viszonylatban is jegyzett, az elmúlt másfél évtizedben összművészeti eseménnyé bővült THEALTER International – Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója fesztivált. Az 1991-es megalapítás óta változatlan a fesztivál alapcélja: a szegedi MASZK Egyesület ezen a nyáron is a független, kísérletező, a színházi munkát és műhelygyakorlatot életformaként választó, de a hivatásos, állami vagy kommersz-magán színházi struktúrán kívül álló alkotókat lát vendégül az egyhetes programsorozat keretében.

A programkínálat kialakításában továbbra is meghatározó a 2003-ban indított Déli Vonal-koncepció, azaz földrajzi és kulturális találkozási pontot kínálva különös figyelmet fordítunk a Balkán és Kelet-Európa izgalmas, újító alternatív társulataira. A Déli Vonal követése jegyében készítettük elő a következő évek programjait is, hiszen a THEALTER – 2010-ben XX. évébe lépve – kapcsolódik a Pécs Európa Kulturális Fővárosa projekthez. A programsorozat középpontjában Tolnai Világlexikona címmel Tolnai Ottó összművészet jegyében fogant, a lokálisból univerzálist teremtő munkásságának bemutatása áll majd.

Az idei fesztivál nyitónapján, július 16-án, a Régi Zsinagógában a szegedi Metanoia Színház új, Előkészületek. Deszkák, pallók… című produkcióját láthatja a közönség. A Perovics Zoltán rendező irányításával létrejött előadás levéltári dokumentumok felhasználásával visz vissza a szegedi zsidóság betelepülésétől a régi zsinagógák tervezésén át az imaház felszenteléséig.

A nyitó előadás mellett további, a MASZK Egyesület menedzsmentjében, 2007-ben készült szegedi előadásokat is bemutatunk: a Barboncás Egyesület vegyes bábtechnikát alkalmazó, kortárs szövegekre és festményekre – Rutkai Bori alkotásaira – komponált Álom-kép-tár című produkciójának látványvilágát és humorát Perovics Kiss Ágnes előadásában gyermekek és felnőttek egyaránt élvezhetik. A Benkő Imola Orsolya vezette Szegedi Focus Műhely INGER-kísérletek című, a kísérleti színház és a pszichológiai kísérletek határmezsgyéjén kalandozó előadása a bennünket érő mindennapi ingerek tömegének hatására kialakuló immunitás problémájára hívja fel a figyelmet, nézői önmagukról is sok érdekességet tudhatnak meg. Minden korosztálynak színvonalas szórakozást ígér a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatosainak meseelőadása, az Aranyszőrű bárány, Matos Ibolya rendezésében.

További saját produkcióink nemzetközi együttműködésben és finanszírozással készültek. A berlini Acud, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a MASZK Egyesület közösen mutatja be a német és vajdasági magyar színészek közreműködésével készült Beszélgetés című színházi trilógiát, melynek első két darabját már láthatta a berlini közönség, a harmadik előadás ősbemutatóját, illetve a teljes trilógiát azonban a szegedi közönség láthatja elsőként. Új produkcióval jelentkezik a vajdasági Urbán András Társulata is, Pilinszky János Urbi et Orbi című darabját alkalmazták színpadra. Tolnai Ottó Kossuth-díjas vajdasági költő korábban publikálatlan műve ihlette Döbrei Dénes vajdasági táncos-koreográfus új, francia művészek, illetve koprodukciós partnerek közreműködésével készült előadását, melyet szintén bemutatunk a fesztiválon.

Érkeznek fellépőink az idén Ukrajnából, Oroszországból, Csehországból, Svájcból, Bulgáriából, valamint Spanyolországból. Visszatérő vendégek – például a Formal Színház – és újonnan bemutatkozók – például a barcelonai Erre Que Erre táncszínházi társulat – különböző indíttatású, műfajú, de egyaránt magas színvonalú, izgalmas előadásaival találkozhat a közönség.

A tavaly nagy sikerrel bemutatkozott lengyel színházi csoport, a TEATR A Genesis című látványos szabadtéri előadása zárja a programsorozatot július 22-én, vasárnap este.

Kísérőprogramjaink is változatosak: a szegediek naponta láthatnak utcaszínházi előadást, szórakoztatásukról – egyfajta szakmai gyakorlatként – a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának végzősei gondoskodnak, éjszakánként pedig koncertek zárják a programokat. Különlegességeket is kínálunk idén: az irodalomkedvelőket a Fosszília szerkesztői és szerzői várják egy találkozóra, 20-án, pénteken délután pedig – meglepetés ajándékprogrammal – a szegedi Csillag Börtönben vendégszerepel a THEALTER Fesztivál.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes lapja. A Rádió Mi 89.9 – Szeged első civil közösségi rádiója – hullámhosszán pedig – a tavalyi évhez hasonlóan – THEALTER Rádió néven újra saját műsorsávot kap fesztiválunk, amelyet az internet segítségével nem csak a szegediek követhetnek figyelemmel (www.radiomi.hu). A programokról a fesztivál honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők, itt, 2006-hoz hasonlóan, nem csak tényeket és képeket, hanem hangulatjelentéseket is olvashatnak a naponta frissülő THEALTER-blogban (www.thealter.hu).

A július 16-án induló rendezvénysorozat fő támogatói a szegedi önkormányzat, az NKA és a Szegedi Hőszolgáltató Kft.S Z A S Z S Z 2007.

SZegedi XIII. Alternatív SZínházi SZemle

Szeged, 2007. július 16-22.

Az Alternatív és Független Színházak Szövetsége 2007-ben immár ötödik alkalommal rendezi Szegeden kiemelt rendezvényét: az Alternatív Színházi Szemlét, a 17 éves THEALTER International – Szabad Színházak Nemzetközi Találkozójával közösen: egy helyen, egy időben. 2004 óta már csak előzsűrizett előadások meghívott résztvevői az Alternatív Színházi Szemlének: a fesztivál koncentrálttá vált, igazi tükrévé azon értékeknek, melyeket az alternatív színházi és kortárs táncalkotók hoznak létre az évadban. A Szemle rangját növelik a kiosztható díjak, és a rangos szakemberekből álló zsűri, melynek munkájában idén három elismert író vesz rész. A zsűri elnöke hagyományainkhoz híven újra Forgách András író, dramaturg lesz, tagjai Kárpáti Péter színműíró, dramaturg és Podmaniczky Szilárd író, publicista.


A THEALTER programjainak középpontjában a színházi előadások állnak, amelyeket a SZASZSZ versenyprogramjával és szakmai programjaival bővít. Így a szegedi fesztivál az évek során országosan is ismert és elismert színházi megmozdulás lett, és teljes joggal került be a hazai színházi élet vérkeringésébe. Idén folytatjuk a négy éve elindított szakmai programokat:

FOTÓ-SOK *** Tánc témájú fotókiállítás a Grand Caféban a tavalyi SZASZSZ Leica Fotós Workshopjának legkiemelkedőbb műveiből.

HŰSÍTŐ *** A nyitott szakmai beszélgetéseket idén három fiatal kritikus: Miklós Melánia, Sebők Borbála és Deme László vezeti.

BEMUTATKOZIK A VÁLOGATÓ *** Artus filmek a Grand Café Art Moziban *** a Szemle nyitóelőadása: Sztélé

A SZASZSZ versenyprogramját az elmúlt egy évben bemutatott alternatív és független színházi, táncszínházi előadások közül Goda Gábor az Artus Társulat vezetője, rendezője válogatta.

Ízelítő a VERSENYPROGRAMBÓL, amelyben többek között olyan előadások szerepelnek, mint a Keresők, Vajdai Vilmos rendezésében, a Katona József Színház és a TÁP Színház közös produkciójában. Ladányi Andrea társulatának 2 solo 1 duo című produkciója, melyet a THEALTERen feltűnt Ivo Dimcsev rendezett, vagy a Közép-Európa Táncszínház T.E.S.T. című produkciója, melyet Gergye Krisztián koreografált.


A SZASZSZ támogatói és partnerei:

Nemzeti Kulturális Alap Színházi Kollégiuma

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Bethlen Galéria (Budapest)

Magyar Színházi Portál

INFORMÁCIÓ:

Alternatív és Független Színházak Szövetsége

1071 Budapest, Bethlen tér 3.

Tel./Fax: +36 1 789 6086

E-mail: afszsz@chello.hu

www.szaszsz.hu

 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006