Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

kisBESZTfeszt - Nyitó koncert

kisBESZTfeszt

2007. május 4-30.

ALTERRA Kortárs Előadóművészeti Központ – szegedi Régi Zsinagóga

 

Nyitóprogram:

2007. május 04., 20.30: Szakíts, ha tudsz! – Marozsán Erika lemezbemutató koncertje

Marozsán Erika – ének, Juhász Gábor – gitár, Papesch Péter – basszusgitár, Rubik Ernő – zongora, Lantos Zoltán – hegedű


A három fiatal, sikeres és saját útját járó művész egyenként sem ismeretlen a zene, az irodalom és a színház- és filmművészetet kedvelők körében, együtt pedig kifejezetten karakteres, értékes CD-t készítettek. A ragyogó fiatal színésznő, Marozsán Erika énekével, a Gramofon-díjas dzsesszgitáros Juhász Gábor zenéjével és a költő Jónás Tamás dalszövegeivel megjelent Szakíts, ha tudsz! album sanzonos-dzsesszes motívumokkal átszőtt, kimondottan lírai dalai az elhagyott nő szemszögéből járják körül egy szakítás történetét.
A korban és mentalitásban természetesen Marozsán Erikára hasonlító szerelmes lány ugyan olykor persze reménykedik, de a szakítás fájdalmassága még a játékosabb, frivolabb dalokon, szituációkon is átüt.
A kifejezetten szép melódiák, a megnyilatkozás természetessége már önmagában emlékezetessé teszi az estet, az igényes zene, az erős drámaiságú szöveg és Marozsán Erika karaktere, hiteles előadása azonban igazi különlegességet kínál az album vidéki koncertturnéjának első, szegedi állomásán.

Fotó: Hapák Péter, grafika: Bogdán Csilla


AZ ALKOTÓKRÓL

Marozsán Erika (1972)

Marozsán Erika hatévesen kezdett zongorázni. Tanulmányai folyamán hol tudatosan, hol csak „ragadványként” foglalkozott zenével.
A Balettintézet, majd a Színművészeti főiskola elvégzése után az Újszínház társulatához szerződött. A közönség Csehov, Kleist, Lorca és Brecht darabjaiban láthatta, de főként a filmek tették híressé.
17 évesen debütált, a Béketárgyalás, avagy az évszázad csütörtökig tart című tévéjátékban. Első nagyjátékfilmjét 1993-ban készítette el (Rám csaj még nem volt ilyen hatással), s az első igazán komoly sikert a Pannon töredék hozta meg számára. Több magyar és nemzetközi filmben tűnt fel (Bukfenc, Esti Kornél csodálatos utazása, Szökés, Altamira, Országalma, Egy nap története, A tizedik nyár, Tabata, A költő). 1999-ben egy német produkcióban, a Seress Rezső életét feldolgozó Szomorú vasárnapban mutatkozott be a nemzetközi filmpiacon, amelyben a két férfi szerelme közt őrlődő Várnai Ilonát játszotta. Ezenkívül egy Oscar-jelöléssel is büszkélkedhet, a One-Day Crossing című magyar rövidfilm révén.
Ma szabadúszó színészként a világot járja, keresett színésznőnek számít Európában és Amerikában is. Legutóbbi filmjei: Rokonok (2005), Rózsadomb (2003), Sniper (2002).

Juhász Gábor (1968)
1990 óta, egy hosszabb megszakítással, a Postások Erkel Ferenc Zeneiskolájában tanít jazz gitár szakon. Zenei tárgyú cikkei 1998 óta rendszeresen jelennek meg.
Alapító tagja a Tin-Tin Quartetnek, éveket zenélt együtt Binder Károllyal, akivel több sikeres CD-t is megjelentetett. Az Indiából hazatérő Lantos Zoltán vezette Mirrorworld Quartetjének, majd a Samsarának, a Bosambónak, az Off Course-nak, a Balázs Elemér Groupnak és  a Dés László Szeptettjének is meghatározó zenésze volt. Játszott a David Yengibarjan vezette trióban, valamint olyan külföldi nevekkel, mint Palle Mikkelborg, Erik Trufaz, Archie Shep, Charlie Mariano.
2002-ben elnyerte a Gramofon Magyar Jazz Díját.

Jónás Tamás (1973)
Költő, író. Soros-, Arany János-, Artisjus-, Móricz Zsigmond-ösztöndíjas, Nizzai Kavics díjas. 2002-ben kis Herder-díjas.
Kötetek: „...ahogy a falusi vén kutakra zöld moha települ” (versek), Nem magunknak (versek), Cigányidők (kisregény), Bentlakás (versek), Bánom, hogy a szolgád voltam (elbeszélések), Ő (versek), Apáimnak, fiaimnak (elbeszélések), Kiszámítható józanság (versek, 2006), Als ich noch Zigeuner war (németre fordított prózák, 2006).
A dokk.hu költészeti portál alapítója, a Holmi, az ÉS, a Népszabadság, a Mozgó Világ hozza legfrissebb írásait, de szinte az összes fontosabb, nagy lapban publikált és publikál, az Amaro Drom roma lap munkatársa.

Papesch Péter - basszusgitár
1973. december 12-én született Kecskeméten. Meglepő módon csak 20 éves korában kezdett basszusgitározni tanulni - teljesen autodidaktaként. Játékára nagy hatást gyakorolt Jaco Pastorius, Stanley Clarke, Victor Wooten és Gary Willis művészete.

Rubik Ernő Zoltán – zongora
7 éves kora óta tanul zongorázni, már ekkor izgatta a zeneszerzés és az improvizáció. Gimnáziumi évei alatt ismerkedett meg a jazz-zel, ekkor kezdte tanulmányait az Erkel Ferenc Zeneiskolában Sinka Sándor, majd Márkus Tibor növendékeként. Érettségi után felvételt nyert a Bartók Béla Konzervatórium zeneszerzés szakára, ahol Kocsár Miklós, majd Fekete Győr István volt a főtárgy tanára. Jelenleg több jazz-formációnak is tagja, és kortárs workshopok aktív résztvevője.

Lantos Zoltán – hegedű
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett klasszikus zenei diplomát, hegedű szakon. Már a főiskola évei alatt kísérleti és keleti zenével kezdett foglalkozni, majd 1985-ben ösztöndíjjal Indiába utazott, hogy klasszikus indiai zenét tanuljon. Nyolc és fél évig élt Indiában, tanulmányain kívül komponált és koncertezett.
Miután 1994-ben visszatért Budapestre, tovább dolgozott improvizatív zenei világának kialakításán, miközben saját zenei gyökereit is újra felfedezte, és összevetette a keleti zene és a kortárs európai jazz területén szerzett tapasztalataival. Azóta olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Sebestyén Márta, Dés László, Dresch Mihály, Juhász Gábor és Horváth Kornél a hazai muzsikusok közül, valamint Charlie Mariano, Ramesh Shotham, Renaud Garcia-Fons, Lars Danielsson, Dhafer Youssef, Markus Stockhausen, Achim Tang, Patrice Heral és mások. Saját együttesén, a Mirrorworld kvartetten kívül szóló programmal is koncertezik, amelyben speciális elektronikus effekteket és loop-okat is használ. Az utóbbi években nagyon sok jazz- és világzenei fesztiválon vett részt saját együttesével, illetve más együttesek tagjaként.
Lantos Zoltán egy 5-húros hegedűn és egy különleges, a számára készült 5+16 rezonáns-húros hegedűn (tarangini) játszik, amit Ricardo Margarit épített.
 
Cikkek, riportok:

A Magyar Narancs interjúja Marozsán Erikával
Az index.hu interjúja Marozsán Erikával
A Népszabadság cikke
A Népszava írása
Szabó Fruzsina lemezajánlója


A dalszövegek a produkció weboldalán
Zenei részletek a lemezajanlo.hu oldalán

 

 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006