Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Októberben is MASZK Őszi Kollekció

Október 4-én a szegedi Metanoia Artopédia Mutatványosok az Alkimisták utcájában – meditációs objektum a „kartonvarrónő” címszó alatt című előadásával folytatódik az Őszi Kollekció.
Az előadás Hašek, Kafka, Comenius, Husz János, Paracelsus írástöredékeinek, historikus, mitologikus leírások, archív dokumentumok, csehországi turisztikai útikalauzok felhasználásával, illetve azok inspirációjával készült a Visegrad Fund támogatásával, a 4Together projekt keretében.

Ha október, akkor THEALTER U21 plusz. A 23 éves, kiváló művészeti fesztivál minősítést elnyert szegedi fesztivál történetében harmadik alkalommal jelentkezik a programsorozat október 5-11 között, amelyben a fiatal tehetségek, a művészeti egyetemisták és a pályájuk kezdetén álló elhivatott színházcsinálók mellett helyet kaptak jól ismert előadók is. A nyitó napon délelőtt 11 órától a fesztivál visszatérő vendégei, Csáki Judit és Alföldi Róbert beszélget a Nemzeti Színház elmúlt öt évéről, a könyvbemutatót dedikálás követi.

A nyitóestén, október 5-én este fél nyolctól a Lakmusz Csoport és a Divadlo Unlimited (Csehország): White Coffee című előadását láthatja a közönség. A budapesti független társulat színészei három éve végeztek a marosvásárhelyi egyetemen. Az előadás a Lakmusz Csoport színészeinek emlékeiből, vallomásaiból és improvizációból készült, és a mai Magyarország, a kisebbségek, a tolerancia, a rasszizmus, az idegengyűlölet, és a határon túli magyarok kettős identitásának témakörével foglalkozik. A Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával, cseh, szlovák és lengyel művészek közreműködésével készült produkció bemutatója a prágai Meet Factoryben volt 2013 augusztusában, itthon a Zsámbéki Színházi Bázison játszották szeptemberben. „Ennek az előadásnak nem az a célja, hogy rekonstruáljon múltbéli eseményeket. Célunk egy nyitott beszélgetés, a nézők aktivizálása. A projekt része, hogy az előadást középiskolásoknak is előadjuk és turnéztatjuk Romániában, Szerbiában és Szlovákiában is.“ – fogalmazott Lucie Málková rendező.

Személyes történet az alapja az október 6-án este látható A séta című monodrámának is. Az erdélyi Borszéken született Földes Mária gyermekkorról és a Holocaust idejéről szóló visszaemlékezéseit Radó Gyula rendezésében Havas Judit tolmácsolja.

Az irodalom és a zene összekapcsolása fontos szerepet kap a programsorozatban: október 7-én Rájátszás – Felébredt egy ember címmel Kollár-Klemencz László, Grecsó Krisztián és Erdős Virág estjére várják a nézőket. A Rájátszásban a magyar pop-rock szcéna legismertebb alakjai, valamint kortárs költők írják újra és játsszák el egymás műveit. Az alkotói folyamatban a költők új szövegeket írnak a zenészek ismert dalaihoz, a zenészek pedig megzenésítik a poéták egy-egy versét. Játék a szavakkal, a nyelvvel és a zenével – a Felébredt egy ember a Rájátszás markáns triójának önálló estje.

Művészet és hatalom viszonyát tárgyalja Weiner Sennyey Tibor első drámája, a Katona József drámapályázat egyik nyertese, a Szapphó, melynek címszereplője egy leányiskola igazgatója. Konkurensei tehetségkutató versenyt hirdetnek, ahol a lányoknak nem csak csinosságukkal, hanem szellemi képességükkel is ki kell tűnniük. Közben az aktuális türannosz ellen politikai összeesküvés készülődik… A Radikális Szabadidő Színház előadása október 8-án mutatkozik be Szegeden.

Október 9-én újra látható lesz a Book of the Dead / Halottaskönyv. A groteszk humorral és meditatív csendekkel átszőtt előadás egyik különlegessége, hogy ugyanaz a két színész játssza el az összes szerepet. Az alkotók, Ilyés Lénárd és Formanek Csaba a Tibeti Halottaskönyv inspirálta előadásban kívánták összegezni az elmúlt években a fizikai színház területén szerzett tapasztalataikat, az előadás vizuális világát Pignitzky Ádám látványtervező teremtette meg.

A mindenség elmélete címmel mutatja be október 10-én a Geltz Péter-Harsányi Attila alkotópáros azt a produkciót, melynek középpontjában korunk egyik legfigyelemreméltóbb alakja, a „cambridge-i géniusz”, a kiváló elméleti fizikus, Stephen Hawking élete és munkássága áll. „Az embernek kellően érettnek kell lennie ahhoz, hogy felismerje, az élet nem igazságos. Bármilyen helyzetbe hozzon is bennünket, abból vagyunk kénytelenek kihozni a lehető legjobbat.” – vallja Hawking, aki milliók számára szimbólum, hiszen győzedelmeskedett az őt ért csapások és a hatalmas kozmoszban porszemnyi ember jelentéktelensége fölött.

A kisfesztivál záró produkciójában a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának negyedéves színművész hallgatói, Réthly Attila osztálya mutatkozik be a szegedi közönségnek. Október 11-én este fél nyolctól Moliére klasszikusa, a Tartuffe lesz látható, Parti Nagy Lajos fordításában. Az intim közelségben, gyakorlatilag üres térben zajló előadás közel viszi a nézőkhöz a darab és a mindennapok központi problémáit: képmutatás és hűség, csalás és szeretet jelenik meg a színpadon, mindez fiatalos, friss lendülettel, élő zenével kísérve. A produkciót, amely a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban is látható lesz, Kelemen József állította színpadra.

Szeretnénk minél több nézőhöz eljutni, minél több fiatalt is elérni a programsorozattal, ezért a fesztiválprogramba becsatlakozik másik nagyon fontos vállalásunk, a Sorvezető beavató színházi nevelési program is: mind a White Coffee, mind a Tartuffe nézőterére kedvezményes jeggyel várjuk a 21 év alatti fiatalokat.

Három évvel ezelőtt hagyományteremtő céllal indítottuk el az őszi kisfesztivált. Az idei programsorozat kis lépés céljaink felé, de reméljük, hogy közönségünk idén is a tőle megszokott kíváncsisággal fogadja a fiatalok és a már bizonyított alkotók produkcióit.

Az idei ősz záró produkciója október 20-án a FÜGE Produkció - VÁDLI Alkalmi Színházi Társulás előadása. Székely János: Caligula helytartója című darabjának rendezője Szikszai Rémusz, a szereplők között látható lesz Fodor Tamás, Király Attila és Kovács Krisztián, a jelmezeket Papp Janó tervezte. Az előadást, amely „hazugság és igazság viszonyát boncolgatja, arra keresve a választ, hogyan maradhat meg embernek az ember, akár gyakorolja a hatalmat – akár ha ki van téve a hatalmat gyakorlóknak”, a Színikritikusok Céhe 2011-ben beválogatta a legjobb független színházi előadások közé.

A részletes programot itt olvashatjátok, jegyet rendelni a maszk@maszk.hu címen lehet.
 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006