Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

THEALTER FESZT 2012

THEALTER FESZT 2012
Független Előadó-művészeti Szervezetek Találkozója
Szeged, 2012. július 23-29.

Formájában és tartalmában is megújul a THEALTER, Magyarország egyetlen, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja. Az idén 22. alkalommal jelentkezik a hazai színházi élet egyik legrangosabb, európai viszonylatban is jegyzett összművészeti eseménye.

A szegedi MASZK Egyesület és a megújult FESZ – Független Előadó-művészeti Szövetség – együttműködésében megvalósuló nemzetközi színházi találkozó sem nem lesz hagyományos THEALTER Fesztivál, sem nem lesz a korábbi értelemben vett Alternatív Színházi Szemle, és mégis mindkettő lesz, a megszokott magas színvonalon.

A 2012. évben  először vezetjük be A fesztivál díszvendége kitüntetést és rangot, melyet a FESZ tagságának szavazatai alapján idén Pintér Béla és Társulata nyert el, ők két előadással szerepelnek a fesztivál programjában.

A felkért válogató, Szabó György a FESZ tagok legújabb független színházi előadásaiból választott ki hat szemleprodukciót. A fesztivál vendége lesz a Titkos Társulat A pitbull cselekedetei, Réti Anna a Vis-a-vis, Duda Éva Társulata a Stop ’n’ Go, a Hodworks a Basse Danse, Ágens a nőInTime című előadással, valamint láthatja a közönség a TÁP Színház és a budapesti Katona József Színház koprodukciójában készült Cserenadrág című produkciót.

A THEALTER kétféle hagyományát egyesíti egy magasabb szinten a találkozó leginkább újító és formabontó vállalkozása, amitől a fesztivál a korábbiaknál is előremutatóbb és innovatívabb lesz. A márciusban közzétett nyílt alkotói pályázatra beérkezett pályaművekből a zsűri – Egyed Erika (az SZTE kulturális szervezője), Szalai-Szabó István (a Városi Színház Nkft. ügyvezetője) és Szemerey Samu (építész, urbanista) döntése alapján a Szabadság Úszóházon a Kreatív Tér – Respect Art Projekt Szabadságra fel!, az Auditórium Maximumban a K2 Társulat azt a csöndet nem tudjuk eljátszani, a 101 éves házban pedig az Utcaszínházi Alkotóközösség Szellemjárás című projektje kap lehetőséget és pénzügyi támogatást elképzelésének megvalósításához. A létrejövő alkotások közül választja ki a zsűri a fesztivál fődíjas produktumát. Az előadásokat 2-2 alkalommal láthatja majd a közönség.

A magyar produkciók nemzetközi kontextusát a főprogram negyedik összetevője adja. A THEALTER karakterét megőrizve továbbra is a Déli Vonal szellemében, elsősorban Kelet- és Dél-Európa izgalmas színházai közül válogattunk, és a hagyományoknak megfelelően vendégül látunk határon túli magyar alkotókat is. Idén visszatér Szegedre Ivo Dimcsev egy szólóprodukcióval, valamint a Derevóból jól ismert Tatyjana Kabarova az izraeli Yael Karavan társaságában. Újra láthatja a szegedi közönség a tavaly nagy sikerrel bemutatkozó BITEF Teatar fiatal táncosait, valamint az Aradi Kamaraszínház új produkcióját. Első alkalommal lép magyar színpadra különleges, provokatív előadásával a szlovén Via Negativa csapata.

A fesztivál nyitóelőadásaként a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a szegedi MASZK Egyesület koprodukciójában készülő Pass-port előadások második darabját láthatják az érdeklődők.

A tervek szerint színes, ingyenes kísérőprogramokban sem lesz hiány idén sem: a szentesi Horváth Mihály Gimnázium csapata Határvadászok címmel készít utcaszínházi produkciót, e mellett irodalmi és zenei programokat, kiállítást és workshopot is kínálunk majd. A szakmai programok részeként Jászay Tamás vezetésével naponta összeül a kritikus szekció is. Idén is megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes napilapja, lesz THEALTER Rádió, naponta frissülő THEALTER-blog, és mozgóképes tudósításokat is tervezünk: a THEALTER alatt is folytatódik a tavasszal indított MASZK Híradó sorozata.
A megújult fesztivál idén is vendégszerepel ajándékprogrammal a szegedi Csillag Börtön Dankó Pista fesztiválján.A fesztivál plakátját idén is Baráth Ferenc grafikusművész tervezte. A programsorozat fő helyszíne ebben az évben a Régi Zsinagóga és a Szegedi Nemzeti Színház Kamaraszínháza lesz, de a város számos pontján találkozhatnak a fesztivál programjaival a szegediek és a Dél-Alföld központjába látogatók.

A július 23-án induló rendezvénysorozat fő támogatói Szeged MJV Önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap. A helyszín specifikus pályázat pénzügyi fedezetéül a FESZ tagszervezeteinek tagdíjai szolgálnak, így a független társulatok közvetlenül, anyagilag is támogatják a fesztivál létrejöttét.

Fontosnak tartjuk, hogy a 2012-es, megújult THEALTER FESZT elgondolásában, célkitűzésében és megvalósításában is egyedülálló találkozó legyen. Olyan programsorozat, amely nemcsak a szakma, nemcsak a kultúrpolitika, hanem legfőképp az utca embere, azaz a közönség számára értéktartó és értékteremtő, életképes és megújulni tudó arcát mutatja fel a független színházi területnek.

A részletes programról június 10-e után a fesztivál honlapján,  valamint a Facebookon adunk részletes tájékoztatást.


 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006