Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Király Nina Jászai Mari-díjat kapott

A nemzetierőforrás-miniszter kiemelkedő színháztudományi tevékenységéért Jászai Mari-díjat adományozott március 15. alkalmából Király Nina színháztörténésznek, akinek mi is köszönettel tartozunk, hiszen az egyik legfontosabb támogatónk volt munkánk elindításakor.

Király Nina lengyel és orosz színházi körökben is elismert szakember, elméleti munkássága kertében olyan színházi mesterekkel foglalkozott, mint Anatolij Vasziljev, Tadeusz Kantor és Jan Kott.
1962-ben diplomázott orosz nyelvtudományból a Moszkvai Lomonoszov Egyetemen, majd a budapesti ELTE Szlavisztika Tanszékén tanít 1964-1994 között, 1973-tól docensként. 1993-1999 között az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója.
Lengyelországban Tadeusz Kantor munkatársaként dolgozott, és tizenöt évig tanított a Jagelló Egyetemen. 1975 -ben a Lengyel kulturáért érdemrend, 2005-ben a Lengyelországi Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Witkacy-díja kitüntetésben részesül.
Tagja volt a Teatr Cricot 2 (Tadeusz Kantor színháza, Krakkó), a Drámai Művészet Iskolája (Anatolij Vasziljev színháza, Moszkva) és a Stary Teatr (Krakkó, Jerzy Jarockival), valamint a budapesti Új Színház társulatának. 2006-tól a debreceni Csokonai Színház tagja, jelenleg külső munkatársként a nemzetközi kapcsolatok szervezésében vesz részt.

Személyes kapcsolatban volt (van) olyan nagy színházi mesterekkel mint Jerzy Grotowski, Ariane Monouckine, Eugenio Barba - ő az, aki a mai napig is fáradhatatlanul köti össze egymással az általa elismert színházi embereket Magyarországtól kelet fele a távoli Szibériáig, észak fele imádott lengyelein át a skandináv országokig, nyugat fele egészen New Yorkig.

Számos együttműködésnek volt katalizátora egy-egy angolul, oroszul, lengyelül vagy magyarul tartott előadása Krakkóban vagy Moszkvában, Zakopanéban, Permben, Budapesten vagy Athénban. Olyan könyveket köszönhetünk neki magyarul, mint Jan Kott  A lehetetlen színház vége, Anatolij Vasziljev könyve, a Színházi fúga és Tadeusz Kantor Halálszínháza, amely a MASZK Egyesület és az OSZMI közös kiadásában látott napvilágot, 1994-ben.

Segítségét, jó szándékát hálával köszönjük, kitüntetéséhez szívből gratulálunk!

a MASZK Egyesület munkatársai
 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006