Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Kvartett Aradon és Budapesten

Február 13-án, hétfőn Aradon a Ioan Slavici Színház stúdiótermében, 29-én pedig a budapesti Bakelit Multi Art Centerben vendégeskedik Heiner Müller Kvartettje, az Aradi Kamaraszínház és a MASZK Egyesület koprodukciós előadása.

A darab premierje tavaly júliusban volt a THEALTER U21 nemzetközi színházi fesztiválon Szegeden, azóta az előadás több díjban is részesült: Gyergyószentmiklóson, a IX. Nemzetiségi Színházi Kollokviumon Merteuil szerepének megformálásáért Éder Enikő elnyerte a legjobb női alakítás díját, az előadás pedig a látványvilágáért és esszéisztikus stílusáért a zsűri különdíját kapta, míg Piteşti-en a Nemzetközi „Davila-Interfest” Stúdiószínházi Fesztiválon a zsűri Interkulturális párbeszéd különdíját nyerte el.

Balog József statikus képekkel, kreatív díszlettel, kevés mozgással állította színpadra a Kvartettet, ezzel adott teret a rendkívül veretes, ám szépen hullámzó szöveg kibontakozására. A sodró erejű párbeszédeket Éder Enikő és a Valmont-t alakító Harsányi Attila páratlan játéka, minden pillanatban bekövetkező kis halála hozza közelebb.„A két fiatal színész olyan elemi erővel adta önmagát szerepeihez, hogy díszlet, zene és minden egyéb más csupán lehántható rétege volt az előadásnak. A néző csak a két ember személyes viszonyára, szenvedélyére fókuszált, csak maga az ember érinthette meg. (...) Ezeket a „veszedelmes viszonyokat” a német drámaíró valami egészen elképesztő erejű és mégis költői szépségű szöveggel fogalmazza meg és mondatja el a szereplőkkel, hogy a néző számára ne lehessen menekvés. És ebben láttam a két szereplő zsenialitását is. Szuggesztív jelenlétükkel és a környezetet elhomályosító szövegértelmezésükkel hamar szembesítették a nézőt saját hibáival és bűneivel, bevonva ezzel a játékba. Minden más, amiben találtam, vagy találhattam volna hibát, jelentéktelenné vált.”
(Petró János: Thealter U21 blog – Nulladik nap: Veszedelmes viszonyok, szegedma.hu)„Az ellenállhatatlan sodrással örvénylő, s a szövegek bonyolultsága ellenére mégis valamiféle egyszerre vonzó és izgalmas verbális aberráció jegyében szédítő gyorsasággal felhangzó mondatok időnként túllicitálni látszanak az emberi befogadóképesség korlátait; mindezt azonban nem hiányosságként, hanem az előadás (és persze Éder Enikő és Harsányi Attila) vitathatatlan erényeként, sőt, közvetlen örömforrásként érzékeljük.”
(Gyulai Zoltán: Thealter U21 (2011), Apertúra Magazin)

A Bakelit Multi Art Center az Aradi Kamaraszínház további három, a korábbi évek THEALTER fesztiváljain nagy sikerrel bemutatott előadását is műsorra tűzi február 27. és március 1. között: a 2008 óta játszott, többszörös díjnyertes Rudolf Hess tízparancsolata mellett látható lesz a Gyerekességek, valamint a Pécsi Harmadik Színházzal közösen létrehozott Lovak az ablakban című produkció is.

További információ a vendégjátékokról:
Aradi Kamaraszínház
Bakelit Multi Art Center

A produkcióról bővebben itt.

 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006