Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Két díj a Kvartettnek

Október 9-én vasárnap este díjátadó gálával ért véget Gyergyószentmiklóson a IX. Nemzetiségi Színházi Kollokvium. A versenyprogramban bemutatott Kvartett, az Aradi Kamaraszínház és a MASZK Egyesület koprodukciója Balog József rendezésében, két díjat nyert el a szakmai zsűritől.
 
A tíznapos színházi fesztiválon 23 előadást  várta az érdeklődőket. Románia valamennyi magyar színháza, a bukaresti zsidó, a szebeni és a temesvári német színház mellett  független színházi társulatok (például a marosvásárhelyi Yorick Stúdió, a kolozsvári Váróterem Projekt), és az ország színitagozatos hallgatói (Temesvárról, Kolozsvárról és Marosvásárhelyről) is megmérettették magukat. Magyarországi kisebbségi színházak – a Szarvasi Szlovák Színház, illetve a budapesti Cinka Panna Cigány Színház – mellett a magyarországi színházakat a MASZK Egyesület koprodukcióban készült előadása képviselte, sikerrel.

Az idei zsűri tagjai – Kötő József, színháztörténész, Sebestyén Rita, író és színháztörténész, Iulia Popovici, kritikus, Radu Macrinici, a nagybányai színház és az Atelier fesztivál igazgatója, valamint Bicskei István, a Pécsi Országos Színházi Fesztivál előadásválogatója, a JEL Színház művésze –  A legjobb női alakítás díjával jutalmazta Éder Enikőt Heiner Müller Kvartett című előadásában Merteuil szerepének megformálásáért, illetve különdíjjal jutalmazta Az Aradi Kamaraszínház és a szegedi MASZK Egyesület Kvartett című produkcióját annak látványvilágáért és esszéisztikus stílusáért.

A zsűri által odaítélt további díjak:
A legjobb előadás díja: Székely Csaba  Bányavirág című művének színrevitele a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Yorick Stúdió előadásában
A legjobb rendezés díja: Victor Ioan Frunză Tasnádi István Finito című művének színreviteléért a Csíki Játékszínben
A legjobb férfialakítás díja: Bányai Kelemen Barna Székely Csaba Bányavirág című előadásában nyújtott alakításáért
A zsűri különdíja: A sepsiszentgyörgyi M Studio A behajtó című előadásáért
A zsűri különdíja: A társulat eszköztárának megújításáért a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház és az Udvarhely Táncműhely Peter Handke Az óra, amikor semmit nem tudtunk egymásról című előadásában
A zsűri különdíja: László Csabának, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata tagjának Dorota Masłowska Két lengyelül beszélő szegény román című előadásában nyújtott alakításáért
A zsűri különdíja: Bianca Imelda Jeremiasnak Carlo Goldoni Chioggiai csetepaté című előadása díszleteinek és jelmezeinek terveiért
A legjobb fiatal színész alakításdíja: Alexandra Fasolă-nak, a Bukaresti Állami Zsidó Színház tagjának Teibele megformálásáért Isaac Bashevis Singer, Eve Friedman Teibele démona című előadásában.

„Az egyik legnagyobb elismerés a Figura Stúdió Színház munkaközösségét illeti, ugyanis felelősségteljes munkával tartották kézben a szervezéssel járó összes feladatot” – jelentette ki az ünnepélyes záró gálán Béres László. A gyergyói színházigazgató szerint a kollokvium nem csupán tartotta a mércét, de idén az átlagosnál magasabbra is emelte azt.
Az idei fesztivál egyik nagy erénye, hogy sikerült letenni az alapkövét egy színházi érdekképviseletnek: a IX. Nemzetiségi Színházi Kollokviumon részt vevő színházigazgatók, magyarországi szakemberekkel tárgyaltak a Romániai Magyar Színházi Szövetség létrehozásáról. 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006