Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Minifesztivállal nyit a KDSZ

KOSZTOLÁNYI SHOWCASE

Egyesületünk 2003-ban kérte fel első ízben rendezésre Urbán Andrást. Az együttműködés tartósnak és nagyon sikeresnek bizonyult: az elmúlt 9 évben összesen 10 előadást állítottunk színpadra közösen - a szegedi májusok rendszeres programja lett az Urbán András bemutató a Régi Zsinagógában.
A produkciókat azonban nem csak a szegedi közönség fogadta nagy érdeklődéssel és lelkesedéssel, hiszen az előadások a bemutatót követően rendszeresen szerepelnek a KDSZ műsorán, és számos magyarországi,  szerbiai és más európai színpadokon is sikerrel mutatkoztak be, sok rangos szakmai díjat nyertek el az alkotók az utóbbi fél évtizedben.
Urbán András csapata mára a régió - és egyúttal a magyar kortárs kultúra - egyik legfontosabb színházi alkotóközössége lett, ezt nem csak a fesztiváldíjak, de Urbán András Jászai Mari- és Párhuzamos Kultúráért-díja is jelzi.

Ezúttal az utóbbi hat év termését láthatják a nézők 2011. október 21-23. között Szabadkán, a Kosztolányi Dezső Színházban. A produkciók bemutatójuk sorrendjében kerülnek a közönség elé:

október 21. péntek
16.00 - BRECHT – THE HARDCORE MACHINE
20.30 - URBI ET ORBI  

október 22. szombat
16.00 - TURBO PARADISO
20.30 - THE BEACH   

október 23. vasárnap
16.00 – Tolnai Ottó: A KISINYOVI RÓZSA
20.30 - BÉRES MÁRTA – ONE-GIRL SHOW
 
A programot a nézők és a szakma figyelmébe ajánlják:

Jovan Ćirilov, a BITEF Fesztivál művészeti igazgatója
Nagyon boldog voltam, mikor arról értesültem, hogy a Kosztolányi Dezső Színház bemutatja első Showcase programját idén októberben. Régiónkban ez az öt - még mindig repertoáron levő – előadás jelentőségénél fogva érdemes arra, hogy ily módon prezentálják őket. Az opus változatos, esztétikai, (anti)ideológiai hozzáállásában következetes. Melegen ajánlom kollégáimnak, barátaimnak, sőt ellenségeimnek is, hogy látogassanak el október végén Észak-Bácskába, Szabadkára, és a Kosztolányi Dezső Színházba.

Nagy József, rendező - koreográfus
A Kosztolányi Dezső Színház egy érdekes, és izgalmas színház, melegen ajánlom kollégáim, és mindenki más figyelmébe is.

Haris Pašović, rendező
Nem túlzás azt állítani, hogy manapság a Kosztolányi Dezső Színház a legvitálisabb színházak egyike Európában. A szerb, magyar, román határhoz is közel fekvő városban, ahol Közép-Európa legnagyobb politikai, szociológiai, nemzeti és kulturális kérdései koncentrálódnak, egy kis társulat - mely eredeti, és művészileg izgalmas -  lenyűgöző bátorsággal avatkozik bele a valóságba. Senki sem ismeri Urbán András tehetségének és gondolatainak útjait. Minden előadása üdítően meglepő. A rendezői munkássága előzmény nélküli, páratlan, megfoghatatlan, titokzatos, és mégis, úgy érzem meleg, s lehengerlően optimista. A színház színészei egyfajta Urbán-transzban játszanak. Technikailag briliánsak, de nem ez munkájuk lényege. Ami lélegzetelállító, az játékuk intenzitása, érzelmi mélysége. Amikor becsalogatnak a borzongató irracionális labirintusukba, és elkísérnek saját félelmeim határáig, öniróniájuk hidegzuhanyát zúdítják rám. A Kosztolányi Dezső Színház társulata olyan helyszínekre kalauzolja nézőit, ahová senki más nem képes. Művészetük visszhangja a legjobb hír, mely Közép-Európából érkezett az utóbbi években. S ennek nem pusztán kulturális hírértéke van, hanem ennél jóval sokrétűbb.

mr Ana Tasić, teatrológus, a “Politika” napilap színházi kritikusa
Úgy vélem, a Kosztolányi Dezső Színház munkája roppant nagy jelentőséggel bír, hiszen nemcsak a közönség, de a szakma előtt is számtalanszor bizonyítottak sikereikkel, melyeket színházi fesztiválokon - főként Magyarországon és Szerbiában, de említhetnénk Romániát, Németországot és Indiát is - értek el.
Ugyanakkor azt gondolom, hogy a Kosztolányi Dezső Színház nagyobb elismerést érdemel, különösen Szerbia és Magyarország határain kívül.
Előadásaik újítóak, fizikailag erőteljesek, előadásmódjukban magas színvonalúak, vizuálisan ütősek, s nagyon autentikusak: különösen esztétikai és szociálpolitikai értelemben. Az efféle színházi esztétika nagyon ritkán látható Európa színpadain.
Mindezeket figyelembe véve, dolgoznunk kell a Kosztolányi Dezső Színház előadásainak reklámozásán Szerbia és Magyarország határain kívül, mert munkájuk magas esztétikai színvonala nagyobb méretű európai elismertséget követel. Úgy gondolom, hogy az európai kulturális életben mindenkép helye van a Kosztolányi Színház munkájának is.
Mindezen okokat figyelembe véve megállapítom, hogy a Kosztolányi Dezső Színház Showcase Programja segíteni fog abban, hogy a társulat Európában, s annak határain kívül is elismertségre tegyen szert, így a program létjogosultságát messzemenően támogatom.

További információk a KDSZ honlapján, jegyrendelés.

 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006