Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Erdélyben vendégszerepel a Kvartett

Aradon és Gyergyószentmiklóson vendégszerepel a Kvartett

Október 2-án Aradon, az EuroUnderground Fesztivál keretében láthatja először a romániai közönség Heiner Müller Kvartett című előadását, Balog József rendezésében. A szegedi MASZK Egyesület és az Aradi Kamaraszínház koprodukciójában, Éder Enikő és Harsányi Attila főszereplésével színpadra állított előadást elsőként a THEALTER közönsége láthatta július 19-én, a szegedi Régi Zsinagógában. A nagy sikerrel bemutatott produkciót szeptember 15-én is műsorra tűztük.

Az előadás létrehozását a Bethlen Gábor Alap, Arad Város Önkormányzata, SZMJV Önkormányzata, MASZK Egyesület (Szeged) és a Factory Creative Studio (Szeged) támogatta.


Október 5-én Gyergyószentmiklóson, a IX. Nemzetiségi Színházi Kollokvium versenyprogramjában mutatkozik be a produkció. A fesztiválon Románia valamennyi magyar színházi  társulata ott lesz, közülük jó néhányat megismerhetett az elmúlt években a szegedi közönség is a THEALTER fesztiválokon.
 
A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban szeptember 30. és október 9. között kerül sor a IX. Nemzetiségi Színházi Kollokviumra. A tíznapos színházfesztiválon 23 előadás, koncertek, könyvbemutatók, állandó könyvvásár, felolvasószínház, szakmai beszélgetések várják az érdeklődőket.
A fesztiválon képviselteti magát  Románia valamennyi magyar színháza, a bukaresti zsidó, a szebeni és a temesvári német színház is. Ezen kívül a repertoárban szerepelnek különböző független színházi társulatok (például a marosvásárhelyi Yorick Stúdió, a kolozsvári Váróterem Projekt), de az ország színitagozatos hallgatói (Temesvárról, Kolozsvárról és Marosvásárhelyről) is előadással érkeznek a Kollokviumra. A színházigazgatók jelentős része is jelen lesz, tehát a pályakezdő fiatalok számára a fesztivál egyfajta állásbörzeként is működhet.

A fesztivál idei újítása – amint azt Béres László, a Figura Stúdió Színház és a fesztivál igazgatója elmondta –, hogy magyarországi kisebbségi színházakat is vendégül lát, így jelen lesz a Szarvasi Szlovák Színház, illetve a budapesti Cinka Panna Cigány Színház. Rajtuk kívül a magyarországi színházakat a MASZK Egyesület koprodukcióban készült előadása képviseli.

A fesztivál másik jelentős innovációja egy sajátos kerekasztal-beszélgetés, melynek meghívottai a színházigazgatók és a magyarországi színházi szövetségek elnökei (Bálint András, Csizmadia Tibor, Horányi László és Márta István), valamint Szőcs Géza, a magyar Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára. Ezen nulladiknak nevezett találkozó célja a határon túli magyar színházak szövetségének létrehozása.
 
Az előző évekhez hasonlóan a különböző színházak előadásai idén is versenyprogramban szerepelnek. Az idei zsűri tagjai: Kötő József, színháztörténész, Sebestyén Rita, író és színháztörténész, Iulia Popovici, kritikus, Radu Macrinici, a nagybányai színház és az Atelier fesztivál igazgatója, valamint Bicskei István, a Pécsi Országos Színházi Fesztivál előadásválogatója..
A workshopok, szakmai beszélgetések, könyvbemutatók és koncertek mellett idén is naponta olvasható lesz a Kolli-Bacilus nevezetű fesztiválújság, melyet a teatrológus hallgatók szerkesztenek Zsigmond Andrea kolozsvári egyetemi tanár vezetésével. A tervek szerint lesz Kollokvium-rádió is, melynek működtetésében szintén a fitaloknak lesz szerepük, ugyanis a fesztivál szervezésében partner az Ifitéka (Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda), valamint a Szin-Kron Csoport, a város diákszínjátszó csoportja.
 
A fesztivál részletes programja a Figura weboldalán olvasható.


 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006