Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

"A kultúrához való hozzáférés alkotmányos alapjog"

A művészeti szervezetek nyílt levelének közzétételével egy időben a NEFMI is közleményt adott ki.

Tisztelt Miniszterelnök Úr, Miniszter Úr, Államtitkár Úr!

A kultúrához való hozzáférés alkotmányos alapjog. A művészeti szervezetek működése illetve működésképtelensége nem szűk szakmai belügy. Ezek a műhelyek a kulturális élet és a kortárs művészet számára a létfontosságú infrastrukturális alapot jelentik.
Az illetékes minisztérium 2011. szeptember végéig nem juttatta el a művészeti terület társadalmi szervezeteinek az idei működésükre hivatalosan megítélt összeget. Közülük többen hitelből élnek, a megszűnés határán állnak.
2011. szeptember 26-án a Parlamentben L. Simon László, a Kulturális és Sajtóbizottság elnöke azonnali kérdésére Szőcs Géza államtitkár azt válaszolta, hogy egy hónapon belül megkötik a szerződéseket. A kialakult kritikus helyzetre tekintettel számítunk a kötelezettségvállalás teljesítésére, és várjuk a korábban megítélt összegek ez évi, maradéktalan kifizetését.
A pályázati alapon támogatott művészeti szféra támogatási rendje és annak jogi környezete a rendszerváltoztatás óta kidolgozatlan, átláthatatlan, kaotikus, ami miatt lehetetlen az érintett szervezetek kiszámítható működtetése. Éppen ezért arra kérjük a kormányt, indítson párbeszédet a probléma megoldása érdekében, aminek megvalósításához alulírott szervezetek szakmai segítségünket felajánljuk, valamint további érintett művészeti szervezetek bevonását javasoljuk.

Budapest, 2011. szeptember 28.

aláírók:
Befogadó Színházak Társasága, Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója, Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület, Fiatal Írók Szövetsége, Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, Független Színházak Szövetsége, József Attila Kör, MAOE Irodalmi Tagozata, Magyar Fotóművészek Szövetsége, Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület, Magyar Írószövetség, Magyar PEN Club, Magyar Színházi Társaság, Műfordítók Egyesülete, Szépírók Társasága


A NEFMI közleménye:

A NEFMI 1,346 milliárd forintot folyósít a Nemzeti Kulturális Alapnak
2011. szeptember 28. 15:28

Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter 2011. szeptember 26-án 1.346.200.000 forintnak a minisztérium költségvetéséből a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságához történő átcsoportosításáról intézkedett. A szóban forgó összeg több kulturális program, illetve tematikus pályázat pénzügyi fedezetét biztosítja.

Az érintett pályázatok és programok a következők:

- a II. kategóriába besorolt zenekarok és énekkarok támogatására kiírt pályázat
- a VI. kategóriába besorolt független színházak tevékenységének támogatására kiírt pályázat
- a kiemelt művészeti célok megvalósítására színházak részére kiírt pályázat
- a kiemelt művészeti célok megvalósítására zenekarok és énekkarok számára kiírt pályázat
- a művészeti társadalmi szervezetek működési támogatásai
- a Közkincs Hitelprogram 2011. évi tőke-és kamattörlesztés támogatása

A Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságától Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár azt kérte, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy minden nyertes pályázóval, illetve kedvezményezettel az elnyert támogatás folyósításához szükséges támogatási szerződések a lehető legrövidebb időn belül készüljenek el.

(Kultúráért Felelős Államtitkárság)

 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006