Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Arany Oroszlán a Faustnak

A Faust diadala Velencében

Alekszandr Szokurov orosz filmrendező Faust című alkotása nyerte a legrégebbi és az egyik legrangosabb filmfórum, a Velencei Fesztivál fődíját. Szokurov 30 évvel ezelőtt gondolta ki a film ötletét, és gyakorlatilag a fesztivál megnyitójára készült el alkotásával. A Faust a hatalom természetével foglalkozó filmtetralógia befejező része.

Amint Darren Aronofsky hollywoodi filmrendező elmondta: a zsűri egyhangúlag ítélte a Faustnak a fődíjat. Kijelentette, hogy vannak filmek, amelyek örökre megváltoztatják életünket, és ez ilyen.

Alekszandr Szokurov az Arany Oroszlán díj átvételekor nem leplezte érzelmeit.
- Természetesen izgatott vagyok. Olyan kicsi ez a figura, és olyan hosszú út vezetett ahhoz, hogy kezembe vehessem. Boldog vagyok, hogy a filmes világban élhetek, hogy mi szeretjük és megértjük egymást.

A Faust igazi meglepetés volt – jelentette ki Valerij Kicsin, az egyik legismertebb oroszországi filmkritikus. - A filmet teljes csendben nézték végig, ami ritka eset, a végén pedig a taps nem szűnt meg, amíg csak ment a hosszú feliratozás. A diadal óriási és megérdemelt. Szokurov tetralógiája hatalmas tabló a hatalom embereiről, a hatalom bomlasztó hatásáról.
A hatalom természetéről szóló első filmjében, a Molochban Hitlerrel, a Taurusban Leninnel, A Nap című filmjében pedig Hirohito japán császárral foglalkozott Szokurov.

Szokurov Faustja nem Goethe halhatatlan művének filmre vitele, hanem sokkal inkább a drámai költemény motívumainak filozófiai kutatása. Igaz, Szokurov filmjében Mefisztó nem mitológiai alak, hanem uzsorás. Van Isten és van ember. Az ördög színházi kitalálás – véli a rendező. – Faust, Lenin, Hirohito és Hitler élő emberek, mi pedig bizonyos szempontból részesei vagyunk cselekedeteiknek – mondja Szokurov.


A Faust az európai kulturális együttműködés szerencsés esete. 38 nemzetiséget számlált a csapat, amely a filmen dolgozott. A fogatáshoz Prága mellett egy egész városkát építettek ki. Faust szerepét Johannes Zeiler osztrák színművész játszotta. Mefisztó alakját Anton Adaszinszkij orosz táncos és színész formálta meg.

Velencében a Faust a fő díj mellett megkapta az ökumenikus zsűri humanizmusért díját valamint a Future Film Festival Digital Award díjat is.

(forrás: Oroszország hangja)

Szívből gratulálunk a szegedi közönség egyik nagy kedvencének, régi kedves barátunknak ehhez a nagyszerű sikerhez!
 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006