Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

THEALTER U21 plusz

THEALTER U21 plusz
Szeged, 2011. szeptember 21-25.
.
A 21 éves THEALTER – Magyarország egyetlen, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválja – történetében első alkalommal jelentkezik a Fesztivál plusz programja. Szeptember végén egy kis ráadást kínálunk a színházszerető szegedieknek és az ide látogató turistáknak: mindazoknak, akik velünk töltötték a nyári napokat, és azoknak is, akik idén kihagyták a júliusi találkozót.
Az idei év tematikájához híven sok fiatal alkotót mutatunk be, de hagyományainkat is követjük, így jól ismert, népszerű művészeket is láthat majd a közönség, és lesznek olyan vendégeink is, akik először mutatkoznak be Szegeden.


Az idei év témája: U21

Az elmúlt 20 évben arra törekedtünk, hogy nyitottak legyünk a fiatal alkotókra, a friss színházi látásmódra, kezdeményezésekre. Idén igyekeztünk a fókuszba állítani a fiatalokat, az utánpótlást – ezzel is megidézve a közelmúltban tragikus körülmények között elhunyt Bába Krisztinát, aki a kilencvenes években nélkülözhetetlen segítséget nyújtott Egyesületünknek, illetve fesztiválunknak – azaz pályakezdő, kísérletező fiataloknak, s aki a későbbiekben is figyelemmel kísérte munkánkat. Idei fesztiválunkat és az őszi programsorozatot is az ő emlékének ajánljuk.

A THEALTER U21 plusz fő helyszíne természetesen a szegedi Régi Zsinagóga, Magyarország egyetlen befogadó színházi profilú vidéki intézménye. Bízunk benne, hogy a programsorozat törzsközönségünk mellett még több fiatal szegedi – középiskolások és egyetemisták – érdeklődését is felkelti, hiszen a színpadon is az ő korosztályuk kap teret. A fiatal alkotók előadásai elsősorban olyan kérdésekkel, témákkal foglalkoznak, amelyek leginkább érzékenyen érintik kortársaikat, produkcióik azonban minden korosztályhoz szólnak, lendületük, tehetségük bárkit magával ragadhat. A THEALTER tehát nem csak izgalmas színházi programsorozat: a kezdetektől tudatosan közvetít olyan értékeket, mint a nyitottság, a tolerancia, az előítélet-mentesség.


József Attilától Gelsomináig - a Kulterertől Sziszüphoszig

Szeptember 21-én, szerda este 18.00 órakor nyitjuk meg a programsorozatot a Régi Zsinagóga udvarán.
A THEALTER U21 plusz 18.30-kor kezdődő nyitó produkciója nem csak az idei tematikához, de Szegedhez is erős szállal kapcsolódik. József Attilát, a művészt, az embert, az alkotás folyamatát vizsgálja, a költő életét meghatározó nőkre fókuszálva. A Töredékek… című izgalmas előadást a debreceni Ady Endre Gimnázium emeltszintű drámai képzésében részt vevő diákok készítették. A produkció az Országos Diákszínjátszó Találkozón arany minősítést nyert, Papp Endre – aki egyben rendezője is az előadásnak – a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat is megkapta.

Ugyancsak szerdán, este 20.00 órakor a szegedi közönség egyik kedvence, a Hólyagcirkusz Társulat mutatja be a Kulterer - se Kelet, se Nyugat, se Sírás című produkciót. Cirkusz, színház, valóság, változás és változatlanság, szabadság és „hipnózis” – ezek a központi fogalmai a Szőke Szabolcs vezette társulat rendkívüli, zenés előadásának.

Szeptember 22-én csütörtökön 18.00 órától a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozata két rövid lélegzetű előadással kedveskedik a szegedi közönségnek a Pinceszínházban. Elsőként a 10. évfolyam Jóvő utca 101 című produkcióját mutatják be – a beszédes című, ironikus jövőképeket és aktuális korképet egyaránt erőteljes színekkel felfestő előadás rendezői Szurmik Zoltán és Pádár Zsolt. A 12. évfolyam Tóth János Gergely és Szebeni Zoltán irányításával, ugyancsak a diákok szabad improvizációira alapozva hozta létre a Kísértés című produkciót.

Este 19.30 órától a Bárka Színház vendégeskedik a Régi Zsinagógában a Nehéz című előadással. A darab szerzője Háy János, rendezője Bérczes László, az Anya szerepében a Kossuth-díjas kiváló művészt, Lázár Katit láthatja a közönség.
A Férfit alakító Mucsi Zoltán a legjobb férfi főszereplő díját kapta ezért az alakításáért az idei POSZT-on, és az előadás három kategóriában – legjobb új magyar dráma, legjobb férfi főszereplő és legjobb női mellékszereplő – jelölést kapott a Színikritikusok Díjára is.Szeptember 23-án, pénteken 19.00 órától a Pinceszínházban mutatjuk be a Babits Mihály Jónás könyve című, nagyszabású lírai önvallomásából készült bábos szólójátékot. A Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgaelőadását Bereczki Csilla állította színpadra, és Csuja Imre, az Örkény Színház Jászai Mari-díjas érdemes művésze játssza.
Este 20.00 órától a Füst a szemben című koncertre, a Kaposvári Egyetem ötödéves színészhallgatóinak „hálával, emlékül”, Rozs Tamás zenei vezetésével összeállított, nagy sikerű Cseh Tamás-estjére várjuk a hallgatóságot a Régi Zsinagógába.
Mohácsi János osztálya már az a korosztály, akik nem, vagy alig láthatták élőben fellépni Cseh Tamást. Mégis, a dalokat magukénak érzik, és úgy képesek megszólaltatni őket, hogy azok nagyon is maiként szólnak - fiatalokhoz és  idősebbekhez egyaránt.


Ismét találkozhat a közönség Szegeden Kelet-Európa 21. századi mezítlábas Gelsominájával – négy alkalommal újra látható lesz a júliusi fesztivál egyik nagy sikerű előadása, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház mady-baby című produkciója, B. Fülöp Erzsébet rendezésében.
A címszereplőt alakító, ezzel a produkcióval több fesztiváldíjat is begyűjtő Borbély B. Emília 24-én szombaton és 25-én vasárnap, 15.00 és 18.00 órától invitálja közös utazásra az érdeklődő nézőket.Szeptember 24-én, szombaton egy különleges egyestés zenés-színházas-irodalmi kalandra várjuk az érdeklődőket a Régi Zsinagógába, este 20.00 órától. A sok meglepetést tartogató est címe Závada Pál Péter.

A fesztivál záró előadása, a Sziszüphosz egy „2016-ban játszódó történet akaratról (méghozzá szabadról), erőről, értelmetlenségről, színházcsinálásról”… Szeptember 25-én vasárnap este 20.00 órától, a Régi Zsinagógában hallhatjuk-láthatjuk, mit gondolnak a (fiktív) jövőről a Kaposvári Egyetem harmadéves, Kelemen József osztályába járó színészhallgatói.

A programokról a fesztivál honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők (www.thealter.hu), és természetesen jelen vagyunk a Facebookon is. (www.facebook.com/thealter).

Reméljük, hogy a szeptemberi pluszprogrammal kiegészülő huszonegyedik THEALTER Fesztivál a most bemutatkozó alkotók számára is és számunkra is szerencsét hoz – és a következő évtizedekben is számos újdonsággal, meglepetéssel, tartalmas és színvonalas programkínálattal, sok fiatallal – alkotókkal, önkéntesekkel, nézőkkel – lehetünk jelen Szeged és Magyarország színházi életében.
Legközelebb 2012-ben, a THEALTER Égbolt Fesztiválon.


A THEALTER U21 plusz rendezvénysorozat támogatói Szeged MJV Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.
Médiatámogató: www.delmagyar.hu, Factory Creative Studio (Szeged), revizor.hu

A THEALTER fesztivál a Magyar Fesztiválszövetség tagja.


További részletes információ és jegyrendelés:
MASZK Egyesület (Szeged) - Tel.: 62/312-303 - maszk@maszk.hu
www.thealter.hu - www.facebook.com/thealter

 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006