Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

THEALTER U21 - már csak egy hét!

THEALTER U21

színház, zene, kiállítás, akadémia
nemzetközi színházi fesztivál
Szeged, 2011. július 20-24.
nulladik nap: július 19.A THEALTER Fesztivált – Magyarország egyetlen, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválját – 21. alkalommal rendezzük meg. Az idei év témája: U21.
Az elmúlt 20 évben arra törekedtünk, hogy nyitottak legyünk a fiatal alkotókra, a friss színházi látásmódra, kezdeményezésekre. Idén igyekszünk a fókuszba állítani a fiatalokat, az utánpótlást – ezzel is megidézve a közelmúltban tragikus körülmények között elhunyt Bába Krisztinát, aki a kilencvenes években nélkülözhetetlen segítséget nyújtott Egyesületünknek, illetve fesztiválunknak – azaz pályakezdő, kísérletező fiataloknak, s aki a későbbiekben is figyelemmel kísérte munkánkat. Idei fesztiválunkat az ő emlékének ajánljuk.

Az 1991-ben alkalmi jelleggel induló fesztivál ma Magyarország egyetlen, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválja, amely már a ’90-es évek végére önálló, összetéveszthetetlen arculatú fesztivál, a független, alternatív, kísérletező színjátszás legfontosabb hazai művészi és dokumentációs terepe lett. Prioritásai, a programok színvonala az elmúlt évtizedekben nem változott, ám minden évben számos újdonsággal is szolgált közönségének. A fesztivál fő helyszíne a szegedi Régi Zsinagóga, amely Magyarország egyetlen befogadó színházi profilú vidéki intézménye, de az elmúlt években számos szokatlan, új helyszínt is felfedeztünk a színháznak a városban, és jelen vagyunk produkcióinkkal Szeged terein, utcáin is minden nyáron. Programsorozatunk célja a kezdetektől a kísérletező, innovatív alkotóközösségek bemutatása és munkájuk segítése: működésünk nyomán a már elismert alkotók mellett a szubkultúrák, a kisebbségi-marginális helyzetben alkotók legjobbjai is megjelenhettek Szegeden. A kezdetektől fontos volt számunkra a határon túli magyar művészek bemutatása is, 2003-tól pedig a Déli Vonal koncepcióval – Dél- és Kelet-Európa színházainak középpontba állításával – adtunk végleges karaktert fesztiválunknak. Az elmúlt húsz évben tevékenységünk nyomán több mint 30 ország több mint 140 színházi alkotóműhelye mutatkozott be városunkban, sokan elsőként Magyarországon, e mellett számos koprodukcióban vettünk részt, Húsz éve azt a célt szolgáljuk, hogy a független művészi közösségek és a színházi újdonságok, kísérletek bemutatásával Szeged Európa keleti, középső és déli régiója színházainak még erőteljesebb találkozási pontját jelentse a hármas határ mentén – emelve ezzel Magyarország régiós, illetve európai színházi rangját is.

A THEALTER azonban nem csak izgalmas színházi programsorozat: a kezdetektől tudatosan közvetít értékeket – nyitottság, tolerancia, előítélet-mentesség –, elsősorban a fiatal felnőttek felé, hiszen közönségünk leginkább ebből a korosztályból kerül ki. E mellett minden évben lehetőséget adtunk pályájuk elején álló alkotóknak a bemutatkozásra, és az ifjúságot bevontuk a lebonyolításba is: Magyarországon modellértékű módon, 1992 óta dolgoznak önkéntes fiatalok fesztiválunkon, sokan itt szerzik első munkatapasztalataikat, itt töltik szakmai gyakorlatukat, másokat pályaválasztásukban orientálnak az itt szerzett élmények. A nálunk első lehetőséget kapó alkotók közül sokan (többek között a Derevo, Lajkó Félix, Urbán András vagy Ivo Dimcsev) ma már jól ismert művészek.
Az elmúlt évek tapasztalatait és tendenciáit is figyelembe véve, de a jövőre is gondolva az idei fesztivál nem csupán lehetőséget ad a fiatalabb korosztálynak a „nagyok” mellett, hanem őket – a pályakezdőket, az utánpótlást, a friss erőket a határon innen és túlról – állítja a középpontba, ezért a fesztivál idei alcíme: U21. Reméljük, hogy a huszonegyedik fesztivál számukra is, számunkra is szerencsét hoz – és a következő évtizedekben is számos újdonsággal, meglepetéssel, tartalmas és színvonalas programkínálattal lehetünk jelen Szeged és Magyarország színházi életében.

A fesztiválnak első alkalommal lesz nulladik napja, ekkor mutatjuk be Éder Enikő és Harsányi Attila közreműködésével az Aradi Kamaraszínház és a MASZK Egyesület koprodukciójában készült Kvartett című előadást. Ugyanezen a napon, július 19-én láthatja a közönség a PanoDráma produkcióját többek között a Krétakör egykori színészeinek közreműködésével, Szóról szóra címmel. A Lengyel Anna vezetésével létrehozott előadásnak nem csak a témája különleges – a magyarországi rasszista romagyilkosságok –, a színpadra állítás módja is újdonság itthon: ahogy a cím is jelzi, a színpadon elhangzó szövegek a verbatim munka elveinek megfelelően eredeti anyagok, az alkotók nem változtattak az interjúk során elhangzottakon.

A fesztivál nyitóelőadásaként július 20-án a Régi Zsinagógában a szegedi közönség egyik nagy kedvence, a legutóbbi POSZT-on is számos díjjal kitüntetett Pintér Béla és Társulata mutatja be A soha vissza nem térő című alkotását.

Az idei évben is készültek előadások a fesztivál felkérésére, valamennyit női rendező jegyzi. Itt lesz a premierje a tavalyi produkciójával nagy sikert aratott Szegedi Focus Műhely Good Bye, Sweet Naivety! című, a gyermeki ártatlanság elvesztését témául választó előadásának – rendezője Benkő Imola Orsolya -, melyben a színészek mellett az egyre népszerűbb szegedi Sheket zenekar zenészei is közreműködnek. Ugyancsak premierrel várja a közönséget a GoBe Társulat, Góbi Rita vezetésével. vaDULva – Generációs táncerotika című előadásukban a társulat fiatal tagjai mellett látható lesz az Operaház művésznője, Tallós Andrea Aphroditéként, M. Kecskés András pedig Éroszként. Góbi Rita táncosnőt újra láthatja a színpadon is a közönség az Aradi Kamaraszínház és az Andaxínház magyarországi premierjében. A Rejtőzködők – Utolsó tangó Párizsban - koreográfus-rendező: Zsalakovics Anikó - a fesztivál záró napján lesz látható.

Első alkalommal mutatkozik be a magyarországi közönségnek két nagy múltú színház, a belgrádi Bitef és a zágrábi Montažstroj. Mindkét produkció jól illeszkedik az idei fesztivál témájához, hiszen mindkettőben a legifjabb művészgeneráció mutatkozik be, akik tapasztalt alkotók irányításával hozták létre az igen figyelemre méltó, inspiráló előadásokat, klasszikusokat újragondolva. A Bitef ifjú táncosai a szenvedélyt, a féltékenységet és a félelem érzését fogalmazzák újra az Othellóban, előadásukat többek között Lajkó Félix zenéjére hangolta Zoran Marković és Maša Kolar koreográfus. A Vatrotehna 2.0 Borut Šeparović rendezésében a hatalom és az erőszak mechanizmusával foglalkozik, Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz című művét alapul véve, de nagyon is a közelmúltra és a jelenre fókuszálva a fiatal energiákat és szókimondást.

Első alkalommal találkozhat a szegedi közönség a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Akadémiai Műhelyével. Az ugyancsak klasszikus művet újraértelmező Nóra Reloaded című előadásuknak nem csak a címszereplője – megformálója a sokszoros díjnyertes Tompa Klára –, hanem rendezője is hölgy, Patkó Éva. Az előadás az egyetem tanárainak és diákjainak közös munkája. Vendégünk lesz a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház mady-baby című produkciója is, B. Fülöp Erzsébet rendezésében. A címszereplőt alakító, ezzel a produkcióval több fesztiváldíjat is begyűjtő Borbély B. Emília három alkalommal invitálja közös utazásra az érdeklődő nézőket. A FÜGE és a MŰHELY Alapítvány produkciójában színpadra kerülő Forget it! / Felejtsd el! című, nemzetközi alkotócsapattal készült táncszínházi előadás magyar részvevőit – Dombi Katit és Dózsa Ákost – már jól ismeri a szegedi közönség, alkotótársaik ezúttal francia, olasz és román művészek. Nagyon friss és egyedi a Neptun Brigád és a MANNA Produkció (Budapest) előadása, ők ugyancsak első ízben a fesztivál vendégei. A magyar Belmondót. Baksa Imre mono-előadását Rába Roland rendezte. A bemutatkozó alkotók legifjabb korosztályát képviseli a Keleti István Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Művészeti Szakközépiskola csapata. A Test-Odüsszeia című produkcióval a KIMI 9 alkalommal várja Keserű Imre vezetésével kalandtúrára és érintésterápiára mindazokat, akik szeretnék otthon érezni magukat a személyre szabott színházi utazásban.

Idén is helyet kaptak a fesztivál programjában szegedi alkotócsoportok is. A Lábjegyzet Színház Sakuntaláról, szerelemről és áldozatról mesél Kalidásza és Hegedűs Géza nyomán Az élők vágyai című előadásában. A Metanoia Artopédia pedig két alkalommal várja közönségét az Artopéd Műteremben Löw Immánuel egykori szegedi főrabbi alakját és sorsát felidéző Tizenhárom hónap (házi őrizetben) című előadására.

Visszatérő vendégünk a Moncsicsi Tanulmányi Kör, Bereczki Csilla egyetemi hallgató vezetésével. Az SZFE vizsgaelőadása Michael Ende kevéssé ismert, sötétebb oldalát villantja fel bábok segítségével, a színpadon azonban nem bábszínészek „szólaltatják meg” a szereplőket, hanem fiatal színészek Máté Gábor legendás, ma is rendszeresen együtt dolgozó egykori osztályából: Péter Kata és Máthé Zsolt. Az előadásaival rendszeresen nagy sikert arató szabadkai Kosztolányi Dezső Színház a filmrendezőként is jól ismert Tolnai Szabolcs rendezésében mutatja be Éljen a szerelem! című múltidéző előadását.
A fesztivál záró produkciója pedig a KDSZ és a MASZK Egyesület 2003 óta tartó, számos kiváló előadást és nagyszerű díjat eredményező koprodukciós együttműködésének tízedik darabja, a tavasszal bemutatott Béres Márta One Girl Show lesz, Urbán András rendezésében.

Színes, ingyenes kísérőprogramokban sem lesz hiány: a szegediek idén is naponta láthatnak utcaszínházi előadást, szórakoztatásukról – egyfajta szakmai gyakorlatként – a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának végzősei gondoskodnak, produkciójuk címe: Vissza a természetbe. Idén utcaszínházi kortárs táncprodukcióval lesz vendégünk Svájcból a magyar származású Trefeli József és Varga Gábor is.

Szakmabeliek és érdeklődő laikusok számára egyaránt nyitott két, ingyenes workshopunk is. Négy napon át vezet test-hang tréninget Zygmunt Molik metódusa alapján Liszkai Tamás, a wrocławi Grotowski Intézet ösztöndíjas munkatársa, két alkalommal pedig Trefeli József és Varga Gábor táncos-koreográfusok várják a mozogni vágyókat a Millenniumi Kávéházban.

Immár ötödik éve vendégszerepel ajándékprogrammal a THEALTER Fesztivál a szegedi Csillag Börtönben.  Idén a hazánkban is jól ismert erdélyi színésznő, Éder Enikő estjével kapcsolódunk a Dankó Pista fesztiválhoz.

Programjaink fő helyszíne idén is a Régi Zsinagóga lesz, de a Szegedi Nemzeti Színház jóvoltából a Kisszínházban is mutatunk be előadást.

Idén is megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes napilapja, a Rádió Mi 89.9 – Szeged első civil közösségi rádiója – hullámhosszán pedig THEALTER Rádió néven újra saját műsorsávot kap fesztiválunk, amelyet az internet segítségével nem csak a szegediek követhetnek figyelemmel (www.radiomi.hu).
A programokról a fesztivál honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők, itt nem csak tényeket és képeket, hanem hangulatjelentéseket is olvashatnak a naponta frissülő THEALTER-blogban (www.thealter.hu). És természetesen jelen vagyunk a Facebookon is. (www.facebook.com/thealter)

A július 19-én induló rendezvénysorozat támogatói Szeged MJV Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Szegedi Nemzeti Színház. Médiatámogató: www.delmagyar.hu, Factory Creative Studio (Szeged).

A THEALTER fesztivál a Magyar Fesztiválszövetség tagja.

További részletes információ és jegyrendelés:
MASZK Egyesület (Szeged) - Tel.: 62/312-303 - maszk@maszk.hu
www.thealter.hu - www.facebook.com/thealter
 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006