Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Jankovics lecserélné a kuratóriumokat

A kormányhoz közelálló Magyar Hírlap éles támadást intézett tegnapi számában a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) ellen, mert ellenzékinek számító írók, filozófusok kaptak műveikre támogatást. A lap megjegyezi, hogy 432 ezer forintot kapott az NKA Ismeretterjesztési és Környezetkultúra Szakkollégiumától a Múlt és Jövő kiadó Heller Ágnes Az álom filozófiája című kötetének megjelentetésére.


A lap kifogásolja, hogy a magyar kormányt élesen bíráló világhírű filozófus, Jürgen Habermas műveinek kiadását is támogatja a kuratórium, ráadásul a döntés a "filozófus botrány" kirobbanása után történt. Néhány héttel ezelőtt az NKA Szépirodalmi Szakkollégiuma egymilliós alkotói ösztöndíjban részesítette az "Orbán Viktort előszeretettel bíráló" Babarczy Esztert, rajta kívül pedig Csaplár Vilmost és Szilágyi Ákost. A lap szerint "a szocialista kormányok alatt működő NKA nem gyakorolt ilyen gesztusokat a jobboldali értelmiség felé." Valójában, ha megnézzük az NKA kollégiumi és miniszteri döntéseit, kiderül, hogy korántsem politikai döntéseket hoztak korábban. A miniszteri keretből Hiller István korábbi miniszter juttatott korábban a Gyurkovics Tibor vezette Magyar Írók Egyesületének, vagy Nemeskürty István életműkönyvének megjelentetésére. A Szépirodalmi Szakkollégium támogatta az Írószövetséget és a Magyar Naplót is, és számos a jobboldalhoz kötődő írót.

A lap megszólaltatta Jankovics Marcellt, az NKA elnökét is, aki azzal magyarázta a liberális szerzők támogatását, hogy "a kuratóriumok összetétele a kormányváltás óta nem változott". Az év végén azonban harmincnyolc kuratóriumi tag távozik - tette hozzá az elnök.

Lapunknak Jankovics Marcell kifejtette, ő kezdeményezte a nemzeti erőforrás miniszterénél, hogy az új kormány cserélje le a korábbi miniszter által kinevezett kuratóriumi tagokat, ám erre nemleges választ kapott. Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár "nem akarok kultúrharcot" szavakkal utasította vissza az elnök felvetését. Jankovics szerint helyénvaló ugyanis, hogy egy új kormányzat szabad kezet akar magának a döntésekben, bár személy szerint nincs kifogása a cikkben említettek támogatásával. Az elnöknek egyébként nincs befolyása a kollégiumi döntésekre.
Heller Ágnes filozófus szerint az NKA kuratóriumai szakmai alapon döntenek akkor, ha egy könyv kiadást támogatják. Annak irodalmi, vagy tudományos értékei, és nem az írójának a világnézete dönt. Mindenki tisztában van vele, hogy igényes könyvet nem lehet támogatás nélkül megjelentetni. A filozófus szerint inkább örülni kellene, hogy ezek a kötetek magyarul is megjelennek. "Roppant károsnak és veszélyesnek tartom a demokrácia szempontjából, ha polgárjogot nyer a Magyar Hírlap cikke által sugallt értékrend, mely szerint csak a mindenkor kormány politikai szekértáborához tartozók részesülhetnek a közpénzekből" - mondta a filozófus. Emlékeztetett rá, hogy a szocialista kormány olyannak is adott állami kitüntetést, aki kezet sem akart fogni a miniszterelnökkel.

H.P. / Népszava

A cikk eredetiben itt olvasható.

 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006