Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Marylin Monroe, a szado, a pornó - Béres Márta One Girl Show-ja a MEDIAWAVE-en

Béres Márta szólóelőadása egy csodálatos vajdasági színésznő életének mozaikképeit tárta elénk. Reális és szürreális, vagány és üde színfoltja a Kosztolányi Dezső Színház repertoárjának - egy szerethető, izgalmas utazás a túlzások és realitások talaján. A vaskarika.hu beszámolója a fesztivál honlapján:

Üres, díszletmentes színpad. Feszült várakozás, vibrálással teli levegő. One Girl Show, kellékek nélkül? Merész. Díva kell legyen, 100 százalékig, különben nincsen show. Provokatív, lélekbehasító kell legyen, különben nincs katarzis. Ott kell lebegjen köztünk, ruhát libbentve minden sóvár szempár előtt, harsányan, érzékien, cirmosan. A femina-dorombolás oroszlánkörmét kell éreznünk! A harisnyakötős vampot, a tüllszoknyás lélekvámpírt, az önmaga nőiességét felszabadító "orleansi szüzet".
Kijön egy szőke, törékeny nő, aligruhában. Provokál, kérdez, kiküld, néptáncol, énekel, örökmozog.
Perpetuum mobile.

"Megjártam az El Caminót, a 30 nap helyett 22 alatt. Felkeltem, mentem, ettem, ittam, ürítettem, lefeküdtem."
"Nem zavarja, ha 15 orvostanhallgató is végignézi az abortuszát? Nem, csak csinálja már!!"
"Happy Birthday, Mr. President, Happy Birthday to you..."
Nem mesélünk.
"Rajtakaptál, nincs történet, nem vár itt semmi téged".
"Na, mit gondoltok rólam?"
Szeretünk. Pállott hálószobánk titkos vágya lettél. 100% nő. Belédzúgtunk. Színházat csináltál. Egyedül.

„Nincs patinás szép körmondatokban megírt drámai szöveg, nincs szemet kápráztató díszlet, nincs egy csomó kellék, amiben kapaszkodhatsz, adott egy rendező, adott egy színész, adott egy üres színpad, és - legszebb reményeim szerint - néhány jóindulatú néző, közéjük vegyülve - legszebb reményeim szerint - feleannyi rosszindulatú." Béres Márta

„"Nincs izgalmasabb, mint egy emberi történet, egy ember élete. Bárkié. Azt mondják, mindenki a saját regényét írja. Miért kellene extrém életeket venni példának, amikor mindenki élete egy hihetetlen történet, amit érdemes meghallgatni? (...) Nagy levegőt kell venni és... Nagyon jó pillanat, amikor megérzed, hogy nincs mitől félned, mert akik ott vannak, ugyanolyan emberek, mint amilyen te vagy. Hasonló félelmekkel, hasonló örömökkel... Egyébként a színpad, mivel feljebb van, azt sugallhatja, hogy az odafönn egy külön világ. De mi van, hogy ha átnézel a rivaldán? Nem olyan borzasztó az, nem olyan félelmetes dolog. " Béres Márta (Magyar Szó)

Béres Márta Újvidéken született, ugyanitt végezte el a gimnáziumot és a Művészeti Akadémiát (Hernyák György, Mezei Zoltán, Pálfi Ervin osztályában). 2006 óta a Kosztolányi Dezső Színház és Urbán András Társulatának tagja. 2009-ben vendégszerepelt a Vígszínházban az Eszenyi Enikő rendezte Othellóban. Számos fesztiválon elnyerte a legjobb fiatal színésznek járó díjat, három évadban jelölték a Pataki gyűrű-díjra, májusban megkapta a 2010. évi Vajdasági Magyar Művészeti Díjat.

Fotógaléria a szombathelyi előadásról a vaskarika.hu-n.
További cikkek az előadásról, interjú Béres Mártával: a Sajtó menüben itt.

A Régi Zsinagógában 2011 májusában bemutatott előadás újra látható lesz Szegeden, a 21. THEALTER Fesztiválon, július 20-24. között.
 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006