Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Holnap kezdődik a POSZT

A versenyprogram:

Hat nagyszínpadi produkció jutott a versenyprogramba. Kettő közülük a Nemzeti Színház előadása: az Andrei Serban rendezte Három nővér és a Mohácsi János rendezte Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című darab jutott a legjobb 15-be. Mellettük a debreceni Csokonai Színház A revizor-ja (rendező: Vlagyiszlav Troickij, akinek Shakespeare-adaptációját 2007-ben láthatta a THEALTER-közönsége), az egri Gárdonyi Géza Színház műsorról  levett Prolik (Ingyenélők) című előadása (rendező: Máté Gábor), a Vígszínház Mikvé-je (rendező: Michael Docekal) és a budapesti Katona József Színház A mizantróp-ja (rendező: Zsámbéki Gábor) szerepel majd a versenyprogramban.

A stúdióelőadások között szerepel a debreceni Csokonai Színház Mesés férfiak szárnyakkal című előadása, melynek rendezője, Vidnyánszky Attila a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadásaival volt a THEALTER vendége (1999-ben Az ember tragédiájával, 2001-ben a Laposon bemutatott szabadtéri előadásával), míg egyik szerzője, Oleg Zsukovszkij a Derevo (1995,), a Formal (1995) és az Ache (1997,)  színészeként és szóló- (1997: Különóra, 2000: A nyugati szlávok dalai, 2004: Hárfeusz,  és 2005: Kisegítő iskola) és duóelőadásaival (2006: Danyiil Harmszt Projekt), is visszatérő vendége fesztiválunknak. Ugyancsak a stúdióelőadások között versenyez a Pécsi Nemzeti Színház Pintér Béla adaptációja, a Parasztopera (rendező Mohácsi János) és a budapesti Bárka Színház Nehéz (rendező: Bérczes László) című darabja, valamint a budapesti Nemzeti Színház Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból (rendező: Alföldi Róbert) című produkciója.

A nem kőszínházi társulatok közül bekerült a POSZT versenyprogramjába 2010 tavaszán Szegeden is bemutatkozó budapesti HOPPart Társulat Chicago című musicaljével (rendező: Zsótér Sándor) és a budapesti Pintér Béla és Társulata a Szutyok-kal (rendező: Pintér Béla).

Az eddig csak az offprogramban felbukkanó Színház- és Filmművészeti Egyetem most a versenyprogramba jutott egy előadásával: a Zsótér Sándor rendezte Félelem és macskajaj a Harmadik Birodalomban a nagyokkal fog versenyezni Pécsett.

Két határon túli előadás szerepel még a POSZT versenyprogramjában: a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A velencei kalmár (rendező: Bocsárdi László) című produkciója és a Kolozsvári Állami Magyar Színház Leonce és Léna (rendező: Tompa Gábor) című előadása.

Az idei válogatók:

Vekerdy Tamás pszichológus, oktatáskutató, író, szakterülete a gyermekpszichológia, ebben a témában rovatot vezet a Nők Lapjában, négy gyermeke van.
Szilágyi Lenke fotóművész, a Beszélő képszerkesztője, az egyik legfoglalkoztatottabb színházi fotós, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díj tulajdonosa.
Urbán Balázs színházi kritikus. Az ELTE magyar-francia összehasonlító irodalomtörténet szakán végzett, kritikái 1993 óta jelennek meg színházi folyóiratokban.

A válogatók a versenyprogramról, a válogatás szempontjairól az Origo cikkében beszélnek. (fotó- és mozgóképes illusztrációval az előadásokról)

Az idén válogatott először három fő (eddig egy ember döntött). Őket a Magyar Színházi Társaság delegálta, a szabály szerint egy színikritikust, egy társművészetben alkotó művészt és egy színházszerető civilt választanak a feladatra. A többségében vidéki színházigazgatókat tömörítő Magyar Teátrumi Társaság kérésére a jövő évi válogatók munkájában az ő jelöltjük is részt vesz. Így jövőre Rockenbauer Zoltán művészettörténész, volt kulturális miniszter, Lőrinc Katalin táncművész és Zappe László színikritikus mellett Bicskei István, Nagy József Jel Színházának művésze is válogatni fog, és Bicskei István az idei szakmai zsűri munkájában is részt vesz.
(Márta István művészeti vezető ezzel kapcsolatos nyilatkozata és Bicskei István szakmai önéletrajza a POSZT oldalán)

Bicskei Istvánt is jól ismerheti a szegedi közönség, hiszen a Jel Színház előadásai  (1994, 1997) mellett a Nyári Mozi (1994), a Pont Műhely (1996) produkcióiban és a MASZK Egyesület saját produkciójában Szám-űzés (2000). is látható volt. 1997-ben a MASZK Egyesület kiadásában, Wili-kém jelentései címmel jelent meg próbanaplója. Legutóbb 2008-ban volt fesztiválunk vendége.

A POSZT hivatalos oldala
 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006