Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

VI-os kategória

A várva várt pályázati kiírás sok meglepetést tartogatott - potenciális pályázóknak és kurátoroknak egyaránt. Kérdések, válaszok, nemválaszok, nyilatkozatok - így látja a sajtó (nem csak leendő szakdolgozóknak és jelenleg érintett alkotóknak).

Szakmai vita a független színházak támogatására kiírt pályázatról
2011. május 12.MTI hír a szakmai konferenciáról a kultúra.hu KultPol oldalán

A módszer ellen
Történt, hogy szélnek eresztettek egy kuratóriumot. Nem teljesen, mondjuk félig, nyolcból négy embert elküldtek. Illetve el sem küldtek, csak éppen más nevek jelentek meg a pályázat kiírásakor a minisztérium és az NKA honlapján.
Jelen sorok fogalmazója pedig megtudhatta a közleményből, hogy ő bizony már nem kurátor. Megbízatása három évre szólt volna, szakmai szervezetek delegálták (társaival együtt) e kuratóriumba. Miniszter úr azonban nem bocsátotta el őt, mint ahogy szerződést sem írt alá vele, óvatosságból, hanyagságból, számításból – sosem fogjuk megtudni, bármilyen kafkai számítgatásokban is bocsátkozunk.
2011. május 12. – Tompa Andrea írása (és Marabu karikatúrája) a Népszabadságban

Semmiért egészen? – Megbeszélés a hatos kategória ügyeiről
A moderátori felvezetésben legérdekesebbként aposztrofált kérdéskör a pályázatok elszámolásának legújabb törvényi szabályozására vonatkozott, arra a visszás helyzetre, hogy a törvény megfogalmazása lehetővé tesz olyan értelmezést is, mely szerint hiába kap egy pályázó kevesebb központi támogatást, mint ami alapján a költségvetését készítette, az eredeti fesztiválköltséggel kell elszámolnia. A kitétel szakmai indítékaira, és a korábbi gyakorlat (amely szerint a szerződés aláírásakor még volt lehetőség a csökkent forrásokhoz igazítani a szerződést) megszüntetésének életszerűtlenségére feltett kérdések ismét csak megválaszolatlanok maradtak, de Márta István (a Fesztiválszövetség képviseletében) elmondta, hogy az NKA új kuratóriuma állásfoglalást kért a kulturális vezetéstől, akik a kitétel betartását jelölték meg számukra irányelvként.
2011. május 13., 07:07 – Török Ákos részletes összefoglalója a szakmai konferenciáról

BOJKOTT LESZ?
Egyelőre nem pályáznak a függetlenek – A VI. kategória viharai
Átalakítják a VI. kategóriába sorolt függetlenek finanszírozását: a táncosoknak több, a színházaknak kevesebb jut ezután. A kuratóriumot is átfésülték, eddig négyen repültek. A válaszokból kiderül: a minisztériumban nem mindig vannak tisztában azzal, kit is kérnek fel kurátornak.
(…)
A merlines rendezvény második része – ahol a sürgős teendőkről döntött a független színházi szakma – már nem volt nyilvános a sajtó számára; ez persze nem jelenti azt, hogy a Revizor ne érdeklődött volna a konzultáció eredményéről. „Két markáns álláspont fogalmazódott meg: álljunk ki az elveinkért, ha éhen döglünk, akkor is, vagy érjük be azzal a kicsivel, amit most adnak, és csináljuk tovább” – polarizálta a fölvetéseket utóbb az egyik színházas jelenlévő. Az első lehetőségnél konkrétan az merült fel, hogy az egész független színházi szakma bojkottálja a pályázatot, a lecserélt kuratóriumi tagok illetve a kiírás módja miatt. „Az a megállapodás született, hogy tíz napig nem pályázik senki. Megvárjuk, amíg az érintettek állást foglalnak, de megszólítjuk a kőszínházakat is. Azaz vagy Alceste, vagy Mása fog győzni. A kivonulás, vagy az >élni kell< igazsága.”
2011.05.17. – Nagy Gergely Miklós riportja a revizor.hu-n


 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006