Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Nagy sikert aratott Örökségnapi programsorozatunk

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata teljes körű funkcióbővítő célú városrész-rehabilitációs fejlesztési projektjéhez kapcsolódóan rendezte meg idén a MASZK Egyesület az Örökségnapok elnevezésű programsorozatát 2010. szeptember 16-19 között.

A fejlesztési projekt fontos célja a kulturális és a társadalmi élet fellendítése, a város turisztikai vonzerejének növelése, valamint a Gutenberg utca és a körülötte elterülő volt zsidó negyed kulturális revitalizációja is. Ehhez a célkitűzéshez természetes partnerként kapcsolódhattunk, hiszen Egyesületünk 1992 óta működteti ALTERRA – Kortárs Előadóművészeti Központ néven befogadó színházként az 1843-ban épült klasszicista stílusú kis (régi) zsinagógát a Hajnóczy utcában. Májustól október végéig színházi és táncszínházi előadások, koncertek, kiállítások, filmes és irodalmi rendezvények, valamint gyerekprogramok szerepelnek a programkínálatban, és ez az épület a fő helyszíne az idén 20. alkalommal megrendezett THEALTER fesztiválnak – amely az egyetlen évente jelentkező nemzetközi színházi találkozó ma Magyarországon. Újra és újra megtapasztaljuk, hogy mind a közönség, mind pedig a fellépők a legnagyobb elismeréssel illetik az épület adottságait. Az egykor szakrális hely falai nem felejtenek, a kortárs művészetek otthonosan élnek ebben a térben.
Az épület jelenleg az egyetlen független, befogadó profilú vidéki centrum Magyarországon. Két évtizede nem titkolt célunk, hogy ezt a működést állandósítsuk az épületben, és hogy elősegítsük, elérjük annak mielőbbi, jelenlegi funkcióját, a két évtized alatt kialakított, markáns arculatát megtartó és kiteljesítő felújítását, amely lehetővé tenné az egész éves, folyamatos működést – hiszen ez a programsorozat is újra bizonyította, hogy nem csak a fellépők, de a szegediek is szívesen jönnek ide, kíváncsiak és nyitottak a kortárs művészeteknek arra a szeletére, amit mi kínálunk nekik. Reméljük, hogy ez a programsorozat, illetve együttműködés közelebb vihet minket célunkhoz, és mielőbb sikerül találni megfelelő forrást a felújításra – amelyet eredetileg 1994. december 31-ei határidővel vállalt a tulajdonossá váló önkormányzat akkori vezetése. Nem csak az elmúlt húsz év, de ez a hétvége is azt bizonyította: van igény erre az arculatra, erre az intézményre, hiszen most nem csak törzsközönségünk (a középiskolás korosztálytól a harmincas diplomásokig terjedő korosztály tagjai), hanem sok újonnan érkező érdeklődő is bepillantást nyert munkánkba. (Azt is meg kell jegyeznünk, hogy ennek a törzsközönségnek – Szeged egyetemi város mivoltából adódóan – állandó „utánpótlása” van, és hogy a fiataloknak – közel két évtizede működő önkéntes segítői projektünknek köszönhetően – nem csak minőségi szórakozásra, de munkatapasztalatok gyűjtésére, kapcsolatépítésre, a nyelvtudás gyakorlására is módot adunk.) Ez a fajta működés országosan egyedülálló, hiszen a Régi Zsinagóga jelenleg az egyetlen független, befogadó profilú vidéki centrum Magyarországon – megtartása, fejlesztése Szeged város kulturális rangjának, turisztikai vonzerejének is fontos összetevője.

Az Örökségnapok programjainak összeállításánál azt tűztük ki célul, hogy azok egyrészt megidézzék – mai kontextusban - a zsidó kultúrát, másrészt izgalmas, friss produkciókat kínáltunk, több korosztálynak. A programsorozat négy napja alatt a Szegeden jól ismert és kedvelt, a Jászai Mari-díjas Urbán András vezette szabadkai Kosztolányi Dezső Színház két darabbal vendégszerepelt – az egyiket majd 90, a másikat közel 140 néző kísérte figyelemmel, az előadások nagy sikert arattak. A szegedi Metanoia Artopédia Löw Immánuel szegedi főrabbi alakját és munkásságát megidéző színházi előadása és installációja sajnos kevesebbeket mozgatott meg – ebben szerepet játszhatott az is, hogy elromlott az idő (ez épület nem fűthető, nincsenek nagy létszámot befogadni képes közönségforgalmi terei, büféje, ruhatára stb.). Vasárnap délelőtt a legfiatalabb korosztályt (és szüleiket) szólítottuk meg: a népszerű rádiós műsor, a Vacka Rádió dalait mutatta be a képzőművészként, költőként és énekesnőként is népszerű Rutkai Bori vezette Hébe Hóba Banda – több mint 110 lelkes kis (és nagyobb) hallgatónak. Hasonlóan nagy létszámú közönség élvezte a hagyományos zsidó népzenét, a klezmert magyar, illetve balkáni népzenei motívumokkal ötvöző, fiatalokból álló szegedi Sheket zenekart. Négy napig volt látható az épület előterében Révész Róbert fotókiállítása, amely a Régi Zsinagógában az elmúlt években megvalósult programokból nyújtott képes ízelítőt. A négynapos programsorozat egy időben zajlott az idei Kulturális Örökség Napjai programsorozattal, melyhez idén is csatlakoztunk: így az épületet napközben is nyitva tartottuk, bárki besétálhatott és megtekinthette azt, önkéntes segítőink kalauzolásával.
A nagy látogatottságban tagadhatatlan szerepe lehetett annak, hogy a programok ingyenesek voltak – bár jegyáraink nem csak országos, hanem szegedi viszonylatban is alacsonyak egyéb programjainkkor is, és ingyenes programokat is rendezünk, ez hozzá tartozik missziónkhoz, hiszen célunk, hogy minél többekhez jutassuk el a minőségi kultúrát – bebizonyítva egyúttal azt is, hogy ami igényes, az is lehet szórakoztató, felemelő. Úgy érezzük, ez ezen a hétvégén is sikerült.
Úgy érezzük, a nézői létszám, illetve visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy egy izgalmas, nagy érdeklődésre számot tartó programsorozatot állítottunk össze. Reméljük, hogy mindazok, akik ezen a hétvégén először jártak a Régi Zsinagógában, más alkalmakkor is visszatérnek majd hozzánk nézőként.

 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006