Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Hatos kategória: a néző ír

Több évtizede kísérem figyelemmel a kortárs táncszínház, alternatív, performansz stb. elnevezéssel megfogalmazott koreográfusok, táncosok, előadók színvonalas munkáját, akár társulaton belül, akár egyéni alkotókként történt megmutatkozását. Ez a bizonyos VI. kategóriába ...sorolt színházak, társulatok, egyéni alkotók köre.Aggódva figyelem azt a küzdelmet, amit a 2010. évi állami támogatás megítélésének döntésképtelensége okoz. A sajtó egy-két kivételtől eltekintve, a megjelent két sajtótájékoztató anyagát ismerteti különböző hangnemben. A hozzászólások is különbözőek, némelyik írója egész másról értekezik.

Miről is van itt szó elsősorban, jelenleg?
A tisztánlátás érdekében végeztem némi számítást a 2009. évi támogatást elemezve. (forrás: www.okm.gov.hu 2009. május 15.”Önkormányzatok által támogatott magánszínházak működési pályázatának eredménye 2009”)

Összes pályázó száma: 144, ebből 25 pályázó nem részesült a keretből, így 119 pályázó részére került elosztásra összesen 1.161.millió Ft. Ebből 1 pályázó 76 millió Ft, 1 pályázó 70 millió Ft, 1 pályázó 45 millió Ft támogatást kapott az éves működési költségre. A további 116 pályázó részére összesen 970 millió Ft került felosztásra az alábbiak szerint:30 millió – 40 millió Ft közötti összegben 6 pályázó ( 5,1%) összesen 229 millió Ft,20 millió – 30 millió Ft közötti összegben 11 pályázó ( 9,3%) összesen 276 millió Ft,10 millió – 20 millió Ft közötti összegben 12 pályázó (10,1%) összesen 156 millió Ft, 5 millió – 10 millió Ft közötti összegben 24 pályázó (20,2%) összesen 157,4 millió Ft, 700 ezer - 5 millió Ft közötti összegben 63 pályázó (52,9%) összesen 151,6 millió Ft.
A fentiekből egyértelmű, hogy a pályázók több mint a fele (52,9%) esetében a működési költség támogatása nem haladja meg az évi 5 millió Ft-ot, sőt átlagosan csak 2,4 millió Ft, ami meg havi 200.529 Ft-ot jelent.
E 63 pályázóból 51 esetben a 3 millió Ft-ot sem haladja meg az éves támogatás, átlagosan 2,1 millió Ft.
Mit lehet itt még csökkenteni ??


Azt tudom, mint igen gyakori előadás, performansz stb. látogató, hogy a jegyárak megfizethetők, sőt nem ritka az ingyenes, ezért azok a nézők is szívesen látogatják (diák, nyugdíjas, munkanélküli stb.), aki egy kőszínházba nem, vagy csak nagyon ritkán tér be. (De örömmel láttam én már országgyűlési képviselőt is ilyen előadásokon, nem ismerősök társaságában.)

A támogatás utólagos megvonása, a létüket teszi lehetetlenné ezeknek az alkotóknak, akik az első félévben is alkottak és sok szép előadással ajándékozták meg nézőiket.(lehetne konkrét példák sorát felidézni)
Tekintettel arra, hogy -mint minden évben eddig- a Költségvetési törvényben meghatározottak alapján támogatási összeg elnyerésére pályázati kiírás történt (szigorú határidőkkel és feltételekkel), ami a 2009. évi összeghez hasonló mértékben határozta meg a keretet. A pályázók ennek alapján remélhették a 2009. évi támogatási összeg hasonló mértékét, amit az első félévben ki így, ki úgy, de előfinanszírozott, megtartotta előadásait, fesztiválokat, utcai performanszokat stb., hisz minden évben nyár közepe mire az utalás megérkezett.

Nem látom be állampolgárként sem, hogy egy ilyen csúcsminisztérium, miért halogatja a döntést, ilyen néma, titkolózó viselkedéssel, és mi indokolja a bizonytalanság keltését, a támogatás esetleges teljes vagy részben történő utólagos megvonásának lehetőségével, de még csak tárgyalni, kommunikálni sem hajlandó a szakmai szervezetekkel.

Egyszerűen nem dönt a miniszter.

Még néhány konkrétum és ezzel kapcsolatos kérdés merül fel.(forrás: www.nefmi.gov.hu)
A pályázati kiírás 2010. március 16-án jelent meg a honlapon.
„A pályázatok postára adásának határideje: a pályázat az NKA portálján történő megjelenéstől számított 30 nap.” (április 15.) „A pályázat tartalmi elbírálásának módja és határideje:*A támogatás elosztásáról szakmai kuratórium javaslata alapján – a pályázatok benyújtási határidejét követő 45 napon belül – a miniszter dönt.”(május 30.) ”A döntést követő 15 napon belül, a pályázat eredményeiről a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága írásban értesíti a pályázókat. Ezzel egyidejűleg a kedvezményezettek listáját a pályázat kiírója a www.okm.gov.hu, és a www.eloadomuveszetiiroda.hu honlapokon is közzéteszi.” (június 14.)
Ezek a határidők már lejártak.


Az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény I. Fejezet 2. Cím az Előadó-művészeti Tanácsról (EMT) rendelkezik. A törvény 5. § (8) bekezdése szerint: „Az EMT állásfoglalásai, javaslatai nyilvánosak.” Ezt megerősíti az EMT ügyrendje (forrás: www.eloadomuveszetiiroda.hu ), 5.) pontjának végén található meghatározás: „az EMT döntéseit határozati formában hozza. Az 1.) pontban meghatározott esetekben állásfoglalást vagy javaslatot ad ki. Az EMT állásfoglalásai, javaslatai nyilvánosak, közzétételükre az Előadó-művészeti Iroda honlapján kerül sor, az ülést követő 15 munkanapon belül.”


Én ilyet nem találtam, csak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtóközleménye hivatkozik arra, hogy „..Az Előadó-művészeti Tanács (EMT) a szóban forgó pályázatra vonatkozó döntési javaslatát 2010. június 17-én terjesztette a minisztérium elé.”

Már ennek is több mint egy hónapja.

Miért nem lehet nyilvánosságra hozni az elosztásról szóló döntést, szerintem a fentiekben erre kötelezettség is van, amit ugye a miniszter elfogad, felülbírál, csökkenti, netán meg is von, és utalnak még 2010. évben (akár decemberben?), vagy nem.
De akkor mi van a pályázati kiírással?

Budapest, 2010. július 26.

Szucsák Márta - egy néző

A témával kapcsolatos további anyagok és a fenti levél a Facbookon olvasható.
 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006