Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Parlamenti jegyzőkönyv

KUKORELLY ENDRE, (LMP): - A kortárs magyar kultúra gyöngyszeme, az úgynevezett alternatív színház áldatlan helyzete késztet szólásra. Kultúránknak ez az amúgy is halmozottan hátrányos helyzetben lévő, olykor leamatőrözött, dilettánsozott, mégis nem csupán ismertségéhez és elismertségéhez képest, de abszolút értelemben is elképesztően magas szinten teljesítő része méltatlan, kiszolgáltatott helyzetbe került azáltal, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a magyar kultúrát finanszírozó Nemzeti Kulturális Alap kifizetéseit befagyasztotta.

- Jóval többről van szó, mint valamely, a kultúrában működő érdekcsoport sérelméről. Nem túlzok: világszínvonalú társulatok lehetetlenülnek el! Két évvel ezelőtt a Pécsi Országos Színházi Találkozó válogatóján tíz hónap alatt 184 magyar színházi előadást volt szerencsém végignézni. Bőven kiállták az összehasonlítást a náluk sokkal előnyösebb helyzetben levő kőszínházaikkal. Miközben támogatásuk a színházi szférára jutó állami pénznek mindössze 3,5 százaléka. Még egyszer mondom: 3,5 százaléka!  Aki nem látta Pintér Béla társulatát a Szkénében, nem vett részt például Schilling Árpád, Jeles András vagy a KoMa Társulat valamelyik előadásán, nem ismeri a Bozsik Yvette vagy a Frenák Pál Társulat produkcióit, hát nem is tudom, minimum alapvető élményektől fosztja meg magát. Kérdéseim a tisztelt államtitkár úrhoz:

Miért akadályozza az alternatív színházak működését a kormány?
Ugye, azt képtelenségnek tartja, hogy ezek a művészek, ki tudja, miféle pénzügyi vagy aktuálpolitikai megfontolások miatt, egyszerűen kiiktatódjanak a kultúrából?
Milyen tervei vannak a minisztériumnak a mostani helyzet megszüntetésére?
***

HALÁSZ JÁNOS, (nemzeti erőforrás minisztériumi politikai államtitkár): - Képviselő Úr! Ön elkötelezettje ennek az ügynek. Örülök, hogy társra találtam e Házban!  

Azt kérdezi képviselő úr, hogy miért akadályozza az alternatív színházak működését a kormány? Nyilván az előző kormányra gondol, képviselő úr, mert az előző kormány akadályozta. A mostani segíteni fogja!

- Az előadó-művészeti törvény értelmében, működési támogatásokat kaphatnak ezek a műhelyek pályázat útján. 2009-ben már hatályos volt a törvény, de a szocialista kormány csak 2010. március 16-án írta ki a működési pályázatot, amely 2010. január 1-jétől érvényes egészen év végéig, illetve a következő év elejéig. Tudja, ha a szocialista kormány tette volna a dolgát, ahogy nem tette, akkor kiírhatta volna novemberben, akár 4-5 hónappal hamarabb a pályázatot, és akkor már 4-5 hónappal ezelőtt, az év elején, ahogy az kell, a működési támogatást megkaphatták volna ezek a műhelyek. Eddig tervezhetetlen volt ez a dolog, és mindig későn jutottak hozzá. A következő évtől ez máshogy lesz! De már most is, amint lehet, cselekszünk. Legyen nyugodt, képviselő úr! A működési támogatás rendelkezésre állhat ebben az évben, el fog jutni ezekhez a műhelyekhez!

***.

KUKORELLY ENDRE: - Államtitkár Úr! A független társulatok 2010. évi működési támogatásáról született döntést a törvény szerint június 14-éig kellett volna nyilvánosságra hozni. Ez egyszerűen nem történt meg!

- Szívből kérem önöket és az államtitkár urat is, aki nem látta például a Közép-európai Táncszínház előadásait, nem látta a szegedi MASZK vagy a szegedi Kortárs Balett, vagy a Tünet Együttes, a Mozgó Ház társulat, a Maladype Színház vagy a Hólyagcirkusz előadásait, aki nem járt mostanában a Merlinben, a Studió K-ban, a Tűzraktérben, Zsámbékon vagy a Trafóban. Menjen el, és nézze meg őket! Ha nem látta még Pintér Béla társulatát a Szkénében, akkor fokozott óvatossággal töltse el a nyár hátralévő részét, a színházi évad megkezdéséig nehogy valahogy kimaradjon ebből az élményből!

***

HALÁSZ JÁNOS: - Örülök, hogy színháznézésre buzdít bennünket! Valóban ránk fér az is, hogy valódi egyeztetés legyen a kormányzat és az alternatív színházak képviselői között. Ezt az egyeztetést mi már meg is kezdtük! . Korábban ilyen nem volt, nem működött. Fölvettük a kapcsolatot az érintettekkel. Éppen arról tárgyalunk, hogy hogyan lehet egy olyan új előadó-művészeti törvényi finanszírozást kialakítani, amely megszünteti mindazon bizonytalanságot, amit a szocialista kormány elkövetett. Azt vállaltuk, hogy az előadó-művészeti törvény hibáit kijavítjuk. Ki fogjuk javítani! Ősszel a T. Ház elé kerül az a törvény, ami rendezi a biztonságos működésüket és működési támogatásukat ezeknek a műhelyeknek is!

Megjelent 2010. 07. 23-án a gondola.hu-n.
 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006