Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

VI-os kategória

Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Kultúráért Felelős Államtitkárság

Közlemény

A kormány továbbra is támogatja a független színházi, táncművészeti és befogadó színházi szervezetek működését

Az  előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. Törvény alapján a szocialista kormány oktatási és kulturális minisztere késve (2010. március 16-án) hirdette meg a törvény szerint az úgynevezett VI. kategóriába besorolt független előadó-művészeti szervezetek (színházi, táncművészeti és befogadó színházi szervezetek) támogatására vonatkozó pályázatot. A pályázat meghirdetésére a korábbi évek gyakorlatának megfelelően már januárban lehetősége lett volna.

Emiatt elhúzódott a pályázatoknak a törvényben foglaltak szerinti elbírálása. Az Előadó-művészeti Tanács (EMT) a szóban forgó pályázatra vonatkozó döntési javaslatát 2010. június 17-én terjesztette a minisztérium elé.

A kormányváltáskor a Nemzeti Együttműködés Kormányának azzal kellett szembesülnie, hogy 2010 júniusára a költségvetési hiány elérte az egész évre tervezett összeg 112 %-át. Emiatt – a költségvetési egyensúly helyreállítása érdekében – 120 milliárd forintos zárolásra volt szükség, amiből minden területnek, köztük a kulturális ágazatnak is ki kellett vennie a részét.

A fenti helyzet ellenére a tárca nem zárolja teljes egészében a szóban forgó pályázat anyagi fedezetét. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága megvizsgálta a kialakult helyzetet és keresi annak a megoldását, hogy az Előadó-művészeti Tanács által felterjesztett döntési javaslatban foglalt támogatásoknak legalább a felét még 2010-ben megkapják a nyertes VI. kategóriába besorolt szervezetek.

Budapest, 2010. július 23.

Eredetiben megtekinthető itt.
 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006