Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

0.1 mg a MU Színházban

Január 5-én és 6-án, pénteken és szombaton a MU Színházban (www.mu.hu) vendégszerepel 20.00 órakor a vajdasági Urbán András Társulata a 0.1 mg c. előadással.
Ez az előadás is egyesületünk menedzselésében készült, és a rendező 2004-ben megkapta érte a Szegedi Alternatív Színházi Szemle innovatív díját.


Urbán András Társulata: 0.1 mg
(Csáth Géza és Tolnai Ottó írásainak felhasználásával)
szereplők: G. Erdélyi Hermina, Krizsán Szilvia, Pletl Zoltán
zene: Mezei Szilárd
hang és fény: Turcsányi István
munkatársak: Varga Tünde, Úri Attila, Gregus Zalán
rendezte: Urbán András

Csáth Géza 1887-ben született Szabadkán. Már kamaszkorában zenekritikát írt, hegedült, festett, verseket írt. A pesti egyetem orvosi karára járt. Morfiumszenvedélye 1910-ben kezdődött, majd lassan teljesen a kábítószer rabjává vált. Elvonókúrának vetette alá magát, sikertelenül. Írásai a Budapesti Naplóban, a Jövendőben, a Népszavában, a Magyar Szemlében és a Nyugatban jelentek meg. Két színművét a Magyar Színházban mutatták be. Élete során öt novelláskötete jelent meg.
1919-ben, morfiumrohamában agyonlövi feleségét, mire a szabadkai kórház elmeosztályára szállítják, de onnan megszökik. Pestre akar menekülni, de a demarkációs vonal mentén a katonák elfogják. Meghal a bevett nagy adag méreg hatására.

„Az irodalmi szöveg színházi felhasználására tett elementáris hatású kísérletet a vajdasági Urbán András 0,1 mg című előadásában, melyben Csáth Géza naplóit adaptálta földdel felszórt színpadára. Urbán expresszív anyag- és eszközhasználata brutálisan szorongató jeleneteket teremt: egy olyan kép, mint a jégtömbbe fagyasztott hal kiolvasztása a lángvágóval, örökre beíródik az ember emlékezetébe. A kellékek azonban mit sem érnének a színészek nélkül: a 0,1 mg-ban közreműködő három színész robbanóan energikus jelenléte szinte szétfeszítette a szűk előadótér falait. Különösen felkavaró volt a férfi, Pletl Zoltán a szorongás és őrület közti vergődésig, a teljes testi-lelki lecsupaszodásig eljutó alakítása - tébolyult kiabálása, megtört hangú könyörgése a kétségbeesés határára taszít.”
(Stőhr Lóránt, Népszabadság,
http://www.nol.hu/cikk/327366)

„A zene tökéletesen követi a színészi gesztusok viszonyrendszere által teremtett hangulatot. A dallamívek a színpadi zajba rejtetten is jól működnek, hiszen a zaj megszűntével a Mezei Szilárd teremtette különös, az érzékeket bizseregtető brácsahang még izgalmasabban bukkan elő, hogy azután ismét elcsöndesüljön. Ez a fajta élénk hullámzás jellemző az egész darab megszerkesztésére.”
(Sirbik Attila, Magyar Szó)

www.urbanandras.com

www.mu.hu

 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006