Oldaltérkép English
keresés
Maszk
 

Közösség

 
 

NCA

Az oldal az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával jött létre 2006-ban.
 
fesztivalszovetseg
A MASZK Egyesület és a THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja.
 
Befogadó Szinházak Társulása
A MASZK Egyesület a BESZT alapító tagja.
 
Független Színházak Szövetsége
 

Támogatóink

Open Society Fundation
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
 

Kitüntetés

Az Oktatási és Kulturális Miniszter JÁSZAI MARI-DÍJAT adományozott kiemelkedő színművészeti és színháztudományi tevékenységéért Urbán Andrásnak, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgató-rendezőjének.


 

Urbán András rendezővel 2003 óta működik együtt a MASZK Egyesület.  Az előadások létrehozásával többek között az volt a célunk, hogy a „szegedi folyamat” elveinek megfelelően a határon túli magyar területen jöjjön létre egy hosszú távon működőképes (megfelelő technikai háttérrel és saját bevételi forrásokkal (előadásokkal) rendelkező), a kőszínházi struktúrán kívül létező (tehát műhelyszerűen dolgozó, rugalmas, nyitott, önálló arculatú), kislétszámú színházi társulat. A projekt alapvető célja volt a tapasztalatok átadása is, valamint további együttműködések generálása a régióban, elsősorban kulturális területen.

Mindezeket sikerült megvalósítanunk, hiszen az Urbán András vezette Kosztolányi Színház ma már a szerbiai színházi életben egyre jelentősebb helyet foglal el, Urbán András előadásait pedig nem csak Magyarországon, hanem Szerbiában és Európa más országaiban is egyre nagyobb érdeklődés kíséri, tehetségüket, munkájukat egyre több szakmai siker igazolja.

 

Az együttműködés keretében 2008-ig hét előadás jött létre:

 

·         Könyökkanyar, 2003

Tolnai Ottó drámájának magyarországi ősbemutatója. A vajdasági Tolnai Ottóval – a 2005-ös Magyar Irodalmi Díj kitüntetettjével – egy évtizede ápolunk irodalmi, színházi kapcsolatot, több estjét rendeztük a városban és működtünk azokon közre. Az előadás az Alternatív Színházi Szemle rendezői és díszlet-látványtervezői díját kapta.

·         0,1 mg, 2004

A darab forrása Csáth Géza naplója mellett Tolnai Ottó Árvacsáth című műve volt. (Leginnovatívabb előadás díja – Alternatív Színházi Szemle, 2004)

·         A lány, aki ugatott a Holdra, 2005

Sylvia Plath naplói nyomán készült, erőteljes látványvilágú stúdióprodukció.

·         Drakula – a pillanat fényei, 2006

 „… szeretem az árnyékot és a homályt… a vér maga az élet…” – Bram Stoker közismert regényében hangzanak el az előadás mottójául választott szavak.

·         Pilinszky János: Urbi et Orbi, 2007

Az előadás alapvetően az ún. Pilinszky-mitológia szimbólumrendszerét tekinti fundamentális nyelvezetének. A látvány megvalósulása, azaz az akció kizárólag látványként való megjelenítése, megteremtése az előadás alapvető nyelvi eszköze. A tér a mise tere, és ugyanakkor a haláltábor vonataié, pokol és menny. Egy családi asztal, egy üres csatatér…

Az előadás 2008-ban a következő díjakban részesült:

58. Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválja: Béres Márta: a legjobb fiatal színész díja

53. Sterija Játékok (Újvidék): a kritikusok és újságírók kerekasztalának Sterija-díja, a Legjobb Előadás; Béres Márta: a Dara Darinka Čalenić Alapítvány Legjobb Fiatal Színésznőnek járó díja

POSZT: a szakmai zsűri különdíja.

Emellett az előadást meghívták a 2008 őszén megrendezésre kerülő BITEF fesztivál (Belgrád) Showcase programjába.

·         Brecht – The Hardcore Machine, 2007

Bertold Brecht Buckow-i elégiák c. versfüzére alapján

A produkció a Bipolar támogatásával, a berlini ACUD Színház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a szegedi MASZK Egyesület együttműködésében készülő, A beszélgetés című trilógia második darabja, amelyet nem csak Szegeden és a Vajdaságban, de Berlinben is nagy sikerrel játszott a társulat.

Fesztiválmeghívások, díjak 2008:

Szkéné - ASZTAL – Alternatív Szkéné Találkozó

14. INFANT (Újvidék) – fődíj

XIV. ASZSZ (Debrecen)

BITEF (Belgrád)

·         Turbo Paradiso, 2008

gyengéd félelem szünet nélkül / Danilo Kis Holtak enciklopédiájától sújtva

Az előadás az NKA támogatásával jött létre.

Produkciós partner: Kosztolányi Dezső Színház (Szabadka)


Gratulálunk és további sok sikert kívánunk!


 
 
  Látogatók száma: KÜLDÉS E-MAILBEN NYOMTATÁS VISSZA A LAP TETEJÉre
  maszk@maszk.hu Adatvédelmi elveink Impresszum MASZK 2006